< < Fransız İşçiler Grevde

Bugün Genel Çalışma Konfederasyonu (CGT), Fransa’da grevde idi. Asgari ücretin ayda 1.679'dan 2.000 avroya çıkarılmasını talep etmek için grev çağrı yapan CGT, hızlanan enflasyonun tüm vatandaşların satın alma gücünü yok ettiğini söyleyerek tüm Fransa’da iş bırakarak sokaklara çıktı.

Bugünkü grev nedeniyle toplu taşıma ve tren ulaşımı felç oldu. Sendikaların çağrısıyla toplu ulaşım, eğitim ve sağlık dahil çok sayıda meslek grubu maaş artışı talebiyle greve gitti.

Fransa’da 29 Eylül'den bu yana çeşitli sektörler ard arda grev ve eylemler patlak verdi. Bunların en önemlisi de Fransız rafinerilerindeki grevler... Petrol işçileri, enflasyon nedeniyle %10 maaş artışı ve işten atmaların durdurulmasını talep ediyordu. Bu grev nedeni ile yakıtla ilgili panik havası oluştu, rafinerilerde petrol eksikliği %30’a ulaştı, akaryakıt fiyatları yükseldi. Bu grevlerin petrol ve demiryolu şirketlerine sıçraması da bekleniyor. Sarı yeleklilerin yarattığı depremin sarsıntısını henüz üzerinden atamayan Fransa’da İçişleri Bakanı, patronları "mümkünse ücretleri artırmaya" çağırdı.

Kamu çalışanları da maaş artışı talebiyle iş bıraktı. Başta başkent Paris olmak üzere, büyük kentlerde işçiler, emekçiler sokakları doldurdu, Öğrenciler kampüslerinden çıkarak eylemlere katıldı.