Çin Komünist Partisi’nin 20. Kongresi dün itibariyle başladı. Başkan Şi Cinpin açılış konuşması öncesinde Kongre’ye “Çin karakteristiğinde sosyalizmin bayrağını yukarı taşımak ve her açıdan modern sosyalist bir toplum inşa etmek için birlik içinde çabalamak” başlıklı bir rapor sundu.

İki saate yaklaşan açılış konuşmasında Şi, Biz, 96 milyondan fazla üyesi olan Marksist bir parti olarak daha da birleşmiş durumdayız. ... Sürekli mücadele sayesinde Çin ulusunun bin yıllık ılımlı refah hayalini gerçekleştirdik. Zorluklara karşı duyarlılığımızı güçlendirmeli, dipten gelen düşünceye bağlı kalmalı, barış zamanlarında tehlikeye hazırlıklı olmalıyız. Yağmurlu günlere, sert rüzgarlara ve yüksek dalgaların büyük sınavlarına dayanıklı kalmaya hazır olmalıyız.” dedi.

Şi, “yeni dönem” olarak adlandırdığı geçmiş sürecin en önemli başarılarından birinin “yoksullukla mücadele” olduğuna vurgu yaptı, mutlak yoksulluğun üstesinden geldiklerini belirtti. Ülke genelinde 832 yoksul ilçenin ve 100 milyona yakın kırsal nüfusun yoksulluktan çıkarıldığını ifade eden Şi, 9,6 milyon vatandaşın dezavantajlı bölgelerden yeni bölgelere yerleştirildiği bilgisini paylaştı. Ortalama refahı, “Çin halkının 1000 yıllık rüyası” olarak tanımlayan Şi, bunu başararak ülkeyi kalkınmada tarihsel başlangıç noktasından daha yüksek noktaya taşıdıklarını vurguladı.

Tayvan sorunu ve güvenlik meselesi üzerinde özenle durdu. Tayvan’la ekonomik işbirliğinin güçlendirileceğini, adayla gerçekten barışçıl bir yeniden birleşme olmasını istediğini söyledi ancak güç kullanma seçeneğinin de masada kalmaya devam edeceğini belirtti: “Güç kullanma seçeneğine başvurmayacağımıza asla söz vermiyoruz, ayrılıkçı hareketleri durdurmak için gereken her türlü tedbiri alacağız.” Bu sözler delegeler tarafından dakikalarca alkışlandı.

Tayvan, eski adıyla Formoza, iç savaşının sonunda başkentten kaçan burjuva iktidarın yerleştiği “milliyetçi Çin” olarak ifade edilen kapitalist Çin’dir. Çin Halk Cumhuriyeti, “Tek Çin” politikasına bağlı olarak Tayvan’ı Çin’in bir parçası, bir eyaleti olarak görüyor. Tayvan BM tarafından tanınmıyor, Çin halkının temsilcisi olarak Çin Halk Cumhuriyeti görülüyor.

Şi, sıfır Covid politikasının süreceğini, Çin'in çevre korumaya ve yeşil yaşam tarzlarını teşvik etmeye öncelik vereceğini ve doğanın korunmasının modern bir sosyalist ülke inşa etmenin önemli bir parçası olduğunu söyledi.

IMF raporlarına göre Çin ekonomisi, geçen yıla oranla bu yıl çok daha yavaş büyüyecek. Büyüme tahmini yüzde 3.2 dolaylarında. Ama pek çok ülkenin resesyona girdiğinin ve gireceğinin kesinleştiği bir ortamda bu oran, oldukça iyi bir oran. ABD’nin üç, Avrupa ortalamasının altı katı bir büyüme demek bu! 2023 büyüme tahmini ise yüzde 4.5 dolaylarında.

İktisadi ve siyasal sorunlara yanıt bulmaya çalışacak olan ÇKP kongresi yaklaşık bir hafta sürecek.