< < Fransız İşçiler Eylemde

29 Eylül Perşembe günü, Fransa'da işçi ve emekçiler, ücretlerde ve satın alma gücünde artış talebiyle ülke çapında eylemler düzenlendi.

Eylem çağrısı, Genel Çalışma Konfederasyonu (CGT), FSU ve Solidaires gibi sendikalar ve Fransa Genç Komünist Hareketi (MJCF), Komünist Öğrenciler Birliği (UEC) gibi gençlik ve öğrenci grupları tarafından yapıldı. İşçiler ve gençler, Paris, Marsilya, Nantes, Le Havre, Lille ve Strasbourg dahil olmak üzere Fransa genelinde yaklaşık 200 noktada yürüyüşler düzenledi.

İşçiler, Emmanuel Macron liderliğindeki hükümetin, yükselen enflasyon ve yaşam maliyeti kriziyle mücadele etmek için ücretleri artırmasını ve satın alma gücünü destekleyecek adımlar atmasını talep ediyor, emeklilik yaşını 65'e çıkarmayı amaçlayan emeklilik reformu önerisini reddediyor.

Covid-19 krizi Fransa’da da insanların yaşam koşullarını kötüleştirdi. Yükselen enflasyonun neden olduğu yüksek yaşam maliyetleri de işçileri uçurumun eşiğine getirdi.

Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu enerji krizi ve özel enerji üreticileri ve dağıtımcılarının kar hırsı nedeniyle Avrupa'da gıda ve yakıt fiyatları hızla yükseliyor. Tüm Avrupa'daki işçi ve emekçiler, enerji ve gıda fiyatlarında bir üst sınır, yakıt KDV'sinde indirim, maaş ve emekli maaşlarında artış ve fazladan elde edilen kâr için ekstra vergi talep ediyor.

CGT bu sorunların çözümüne ilişkin hükümete 10 maddelik bir teklif sundu:

-Ücretlerdeki artış ve Smic (yasal asgari saatlik ücret),

-Kadın ve erkek arasında ücret eşitliği,

-Diplomaların iş ve ücret artışları için yeterlik olarak tanınması,

-İşlerinden yoksun bırakılan tüm işçiler için Smic'e eşit geçici gelir,

-Emekli maaşlarının 2.000 Euro'ya (1,955 USD) asgari artışı,

-İşsiz öğrenciler ve gençler için özerklik ödeneği ve çırakların ücretlerinde artış,

-Kiraların üst sınırı,

-Temel ihtiyaç maddelerinde KDV oranının %5,5'e düşürülmesi,

-Yakıt fiyatlarının düşürülmesi,

-Büyük şirketlere sunulan vergi muafiyetlerinin sona ermesi.