18 Eylül Pazar günü, Kolombiya hükümetinin Barış Yüksek Komiseri Iván Danilo Rueda, Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC-EP) temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantının amacı, Başkan Gustavo Petro'nun “Tam Barış” politikasının hedeflerini ilerletmek için diyalog başlatabilme olasılığı... Kolombiyalı yetkililer, kurulan bu diyalogla yeni bir ateşkes imzalanabileceğini açıklıyor.

FARC-EP adına görüşmelere katılan temsilciler ise kendileri için “Tam Barış”ın “toplumsal ve silahlı çatışmayı yaratan nedenlerin ortadan kaldırılması” anlamına geldiğini söyleyerek barış görüşmeleriyle ilgili tüm örgütlenmelerine danışacaklarını duyurdu.

Her iki taraf da ikili ateşkes konusunda ortak bir deklarasyon yayınlamayı ve sürecin garantörü olarak tarafsız üçüncü tarafların huzurunda diyalog kurmaya başlamayı kabul etti...

Yapılan görüşmeye Norveç hükümeti ve Kolombiya'daki BM Misyonu temssilcileri de katılırken, FARC-EP adına gelen Iván Márquez ve Hernán Darío Velásquez, 2016 Havana Barış Anlaşmalarının ihlal etmesinin ardından Ağustos 2019'da silahlı mücadeleye dönen komutanlardan...

Petro hükümeti, 8 Ağustos'ta ELN ile müzakerelerin yeniden başladığını duyurmuş, 20 Ağustos'ta ELN üyelerine yönelik tutuklama ve iade emirlerini askıya almıştı. Başkan Petro, aynı tarihlerde özellikle insan hakları savunucularına karşı cinayetlerin en sık işlendiği Cauca bölgesinde “toplam barışı sağlamak ve şiddetten etkilenen nüfusu korumak” için ilk Birleşik Yaşam Komutanlığı'nı (PMU) başlatmıştı.

Ancak hem tüm dünyanın, hem de yeniden silaha sarılmak zorunda kalan FARC-EP’nin bildiği bir gerçek, FARC’ın 2016’da hükümetle imzaladığı “barış” anlaşması tarihe “Kanlı Barış” olarak geçmiş, silah bırakan ve topluma karışan gerillalar ardı ardına katledilmişti, katliamlar kısa bir süre öncesine dek devam etti...

Ve 28 Eylül günü bir düzineden fazla gerilla grubu, Kolombiya hükümetinin barış önerilerine yanıt olarak tek taraflı bir ateşkes başlattı.

Duyuruyu Barış Yüksek Komiseri Danilo Rueda, Bogota'da düzenlediği basın toplantısında duyurdu. Rueda, Ulusal Kurtuluş Ordusu ile barış görüşmelerinin başlamasına ilişkin, "Hala protokollerin uygulanması aşamasındayız” dedi.

Aynı günlerde, Norte de Santander kentinde bir halk önderi daha öldürüldü. Campo Seis Topluluk Eylem Kurulunun çalışma komisyonunun üyelerinden Dinael González Criado evinde suikaste uğradı. İndepaz, 2022 yılında Kolombiya'da 131 halk önderinin öldürüldüğünü açıklarken, 2016 barışından bu yana öldürülenlerin sayısı 1.358 oldu...