27 Eylül Salı günü, Küba’yı ve Amerika kıtasını Ian Kasırgası vurdu. Sık sık kasırgaların ortasında kalan ve maddi manevi hasarla yüzyüze kalan Küba, bu defa da elektrik altyapısının tahrip olmasıyla karşılaştı.

Kasırga, Pinar del Río ve Havana’da kimi binaların kısmen ve tamamen çökmesine, çok sayıda tarım alanı ve tütün üretiminin hasar almasına yol açtı.

Elektrik santrallerinin de hasar görmesi nedeniyle, Küba'da bazı bölgelerde 24 saatten fazla bir süredir elektrik yok ve diğerlerinde uzun süreli elektrik kesintileri yaşandı.

Küba Elektrik Birliği (UNE) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, başkentte elektrik hizmetini eski haline getirmek için çalışmaların devam ettiğini bildirdi, "Küba'nın başkentine hizmet vermek için kasırgadan etkilenen elektrik hatlarının iyileştirilmesinde önemli ilerleme kaydediliyor, kendini adamış bir insan ordusu mümkün olan en kısa sürede eski haline getirmek için kesintisiz çalışıyor" dedi.

Sancti Spiritus eyaletinden gelen 64 mühendis, teknisyen ve elektrik şebekelerinin döşenmesinde deneyimli işçiden oluşan bir tugay, hızla elektrik şebekelerinin onarımına başladı.

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel de Ian Kasırgasının geçişinden en çok etkilenen Artemisa (batı) eyaletindeki hasarlı bölgeleri ziyaret etti.

Havana ve Pinar del Rio'daki kasırgadan etkilenen yerleri gezen Diaz-Canel, her iki bölgede de sanitasyon, yolların temizlenmesi, enkaz ve kaldırma direkleri ve kopmuş kabloların toplanması ve hem telefon hem de elektrik hizmetinin bulunduğu kurtarma çalışmalarını izledi.