Dünyanın hemen pek çok ülkesinde olduğu gibi, Porto Riko’da da halk sokaklarda idi. 25 Ağustos günü elektriğin özelleştirilmesine karşı sokağa çıkan Porto Rikolular, Mali Kontrol Kurulu’nun bir yıl önce elektik üretim ve dağıtımını devrettiği Kanadalı Luma Energy şirketini protesto ediyor.

Halkın “mafya şirketi” olarak adlandırdığı Luma geldiğinden beri yedi büyük elektrik kesintisi oldu; bakımsızlıktan kaynaklanan trafo patlamaları ve ev yangınları yaşandı, hastaneler ve yaşlı bakım merkezleri elektriksiz kalarak yüzlerce insanın hayatını tehlikeye atıldı. Bunun yanı sıra kırsal kesimde yaşayanlar da su pompalayacak elektrik olmadığı için susuz kaldılar. Bunun yanı sıra elektrik fiyatları da 7 kat arttı.

“Basta! Yeter!" diyen halk, Luma'ya karşı mücadeleye başladı. Luma şirket ofisleri içindeki protestolardan, merkez ofislerinin önündeki haftalık grevlere, meydanlarda gösterilerden sosyal medya kampanyalarına kadar pek çok protesto eylemi yapıldı.

Luma'yı her şeyiyle savunan Vali Pierluisi'nin evi Fortaleza'nın önünde de protestolar düzenlendi. 25 Ağustos Perşembe günü Fortaleza'nın önünde büyük bir gösteri yapıldı ve valinin sözleşmeyi feshetmesi talep edildi. Eylem gece 21.00’e kadar sürdü ve sonunda polis gaz bombaları ve plastik mermi ile eylemi dağıttı, çok sayıda kişi yaralandı, bir kişi de tutuklandı.

Eylemler sonrasında Vali, Luma Energy'ye verilen sözleşmeyi iptal edeceğini açıkladı.