Başkent Paris başta olmak üzere Bordo, Lyon, Marsilya gibi birçok kentte sarı yelekliler 12. defa eylemde… Sarı yeleklilerin bu haftaki (2 Şubat) eylemlerinin gündemlerini, polis saldırılarında yaralanan, sakat bırakılanlar oluşturdu.

Her sloganlarında, pankart, döviz ve duvar yazılarında Macron’un istifasını isteyen Fransızlar, toplumsal eylemlerde polisin biber gazı ve plastik mermi kullanmasının da yasaklanmasını istiyor.

Geçtiğimiz hafta Sarı Yeleklilerin liderlerinden Jérôme Rodrigues’in polisin attığı gaz fişeği ile gözünden vurulmasını protesto eden halk, eyleme gözlerine bantlar takarak eyleme katıldılar. Paris’teki eylemde bu güne kadar polis şiddeti sonucu yaralananların fotoğraflarının yer aldığı büyük bir pankart açıldı, İçişleri Bakanı Christophe Castaner’e ithafen “Castaner, gerçek şiddet 9 milyon kişinin yoksul olmasıdır” dövizleri taşıdı. Eylemlerin başladığı Kasım ayından bu yana Fransa’da polisin kullandığı biber gazı fişekleri ve plastik mermiyle ciddi olarak yaralananların sayısı 100 iken bunların en az dördü gözünden vuruldu. Eylemlerde 1900 eylemci ve 1200 polis hafif yaralandı.

Paris’te Felix-Eboue Meydanı'nda toplanan eylemciler, Republique Meydanı'na yürüdü. Republique Meydanı'na geldiğinde yine kitleyi polis saldırısı bekliyordu. Meydan polis ablukası altına alındı ve biber gazı ile kitleye saldırıya geçildi.

Paris, Marsilya, Caen, Bordeaux, Lyon, Toulouse, Strazburg ve Nancy kentlerinde de polisle çatışmalar yaşandı. Valence'a giren otoyollar kapandı, şehir girişinde araç kuyrukları oluştu. Valilik doktorlara "çalışma saatlerini uzatma" çağrısı yaptı. Bordeaux'da kitle taş kırıyor ve taş topluyor polis saldırılarında kendilerini savunmak için.

Sarı yelekliler iki haftadır eylemlerde şu şarkıyı söylüyor: “Emmanuel Macron ey salak tipli seni evinden almaya geliyoruz". Ve pankart açılıyor: "1789: Burjuva Devrimi / 2019: Proleter Devrimi". Ve halk "Münazara istemiyoruz. Karar vermek istiyoruz" diyerek Macron’un haftalardır halkı oyalamak için düzenlediği münazaralara cevap veriyor.

Aralarında eylemin öncülerinin ve gazetecilerin de olduğu pek çok kişi polisin saldırılarında yaralanırken, 5 Şubat için genel grev çağrısı yapıldı.

Bu esnada Fransa'da Sarı Yelekler'in Paris Koordinatörü, Mayıs ayında düzenlenecek Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine hazırlandıklarını açıkladı. Sarı yelekliler "Sarı Yelekli Vatandaşlar Birliği" ve "Vatandaşları Birleştirme İnisiyatifi" olarak iki farklı grupla AP seçimlerine katılmak istediklerini açıkladı.