Venezuela’da darbe girişimleri devam ediyor. Chavez’in iktidara gelerek sosyalizme giden adımları atmaya başladığından bu yana, emperyalizmin saldırıları hız kesmedi. Darbe girişimleri, suikast girişimleri, ayaklanma kışkırtıcılığı derken, 21 Ocak günü bir grup asker isyan ve darbe girişiminde bulundu.

Maduro’nun 2. defa parlamento başkanlığına seçilmesinin ardından karşı devrimin saldırıları yeniden hız kazandı.

21 Ocak günü, ülkenin batısında Mcarao Bolivar Ulusal Muhafız ordusuna bağlı 27 asker, karakoldan silah çalarak Cotiza Mahallesi’nde isyan girişiminde bulundu. Askerlerin bu girişimi, karşı devrimci muhalefetin “geçiş hükümeti ve özgür seçim talebi” ile 23 Ocak günü eylemler yapılması çağrısının ardından gelişti. Askerler, yayımladıkları videolarda “anayasayı savunmak için” ayaklandıklarını söylediler.

Ordu durumun kontrol altına alındığını, 27 askerin yakalandığını söylerken, Kurucu Meclis de 25 kişinin ayaklanma çağrısının yapıldığı yerlerde, ikisinin de başka yerlerde yakalandığını, aralarında 2 generalin de olduğunu açıkladı.

Venezuela’da karşı devrimcilerin çoğunlukta bulunduğu Ulusal Meclis’e yeni başkan seçilen Juan Guaido, Devlet Başkanı Maduro'nun meşruiyetini kabul etmediğini ve geçici olarak devlet başkanlığını yürütmeye anayasal yetkisi olduğunu açıklamıştı. Bunun ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın Guaido’yu “Venezuela Devlet Başkanı” olarak tanımayı değerlendirdiği haberleri geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Maduro rejimi gayrimeşrudur. Washington ekonomik ve diplomatik gücünü tam manasıyla kullanarak Venezüella'da gerçek demokrasiyi yeniden tesis etme çabalarında sonuna kadar ısrar edecektir" dedi. Başkan Yardımcısı Pence de karşı devrimcilere "ABD'nin sarsılmaz desteğini” sunduklarını söyleyerek "özgürlük için seslerini yükseltmeleri" çağrısı yaptı.

Venezüella Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, Mike Pence’e karşılık vererek, “Kendi işlerinle ilgilen” diyerek ABD'deki federal hükümetin kapalı olduğunu anımsattı.

Venezüella'da Yüksek Mahkeme ise, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun meşruiyetini kabul etmeyeceklerini açıklayan Juan Guaido liderliğindeki Ulusal Meclis'in yeni yönetimini ve aldığı hükümet karşıtı önlemleri geçersiz ilan etti.