< Gönüllüler Olmasa Biz Hayatta Kalamazdık

an

İskenderun Kaymakamlığı depremzedeler için depo ve çamaşırhane olarak kullanılan spor salonunun boşaltılması istedi. Depremzedeler bu karara tepki gösterince salonun önüne polis ekipleri gönderildi. Depremzedeler devletin bir yardımını görmediklerini belirterek "Gönüllüler olmasa biz ya soğuktan ya açlıktan ölürdük" diyerek tepki gösterdi.

İskenderun Belediyesi Spor Salonu'nu depremzedeler bir süredir depo ve çamaşırlarını yıkamak için kullanıyordu. Fakat bugün İskenderun Kaymakamı ve Hatay Valiliği yetkilileri, spor salonunun boşaltılmasını ve gönüllü yardım ekiplerinin çadırkenti terk etmesini istedi.

 

Spor Salonunu Boşaltmak İçin Polis Ekipleri Gönderildi

Boşaltma gerekçesi ise kaymakamlığın alanı resmi ekiplerle kontrol etmek istemesi gösterildi. Ancak depremzedeler, yardım gönüllülerinin gönderilmek istenmesine tepki gösterdi. Bir aydır giysilerini yıkayamadıklarını makinekerin ancak çalıştığını şimdi de salonu terk etmeleri söylendiğini belirterek tepki gösterdi. Depremzedelerin tepkileri üzerine İskenderun Belediyesi Spor Salonu önüne çok sayıda polis gönderildi.

 

"Gönüllüler Olmasa Biz Hayatta Kalamazdık"

Spor salonuna kurulan çamaşır makinasında bir aydır yıkamadıkları çamaşırlarını yıkamaya henüz başlayabildiklerini söyleyen bir kadın depremzede resmi ekiplerin müdahalesiyle karşılaştıklarını belirterek “Gönüllüleri de görevden almışlar. Biz anlamadık. Gönüllüler olmasa biz hayatta kalamazdık. (Gönüllülerden birini göstererek) Bir aydır burada. Gönüllülerin getirdiği eşyaları boşaltacaklarmış, biz kabul etmiyoruz” dedi.

 

“Gönüllülelr Gitti Mi Biz De Gideriz”

“Gönüllüler gitti mi biz de gideriz” diyen yaşlı erkek depremzede , kendilerine gönüllülerin yardım ettiğini, başka türlü yaşamalarının mümkün olmadığını söyledi. Bir başka kadın depeemzede ise bir aydır ekmeğinizi, suyumuzu, aşımızı gönüllüler veriyor. Onlar olmasa biz ne yapacağız. Devletin bir yardımını görmedik biz" dedi. Bir kadın depeemzede yardım gönüllülerinin gönderilmek istenmesine tepki göstererek"Kimse haksızlık etmesin. Biz depremden sağ çıktık ama eğer gönüllüler olmasa ya soğuktan donarak ölecektik, ya açlıktan ölürdük. Gönüllüler olmasa ne su ne aş ne yardım malzemesi var" dedi.

Depremzede bir genç kadı ise “Buraya askerler geldi, geri çekildiler. Görevliler geldi, geri çekildiler. Biz, burada korumasızız. Gece lavaboya çıkamıyoruz. Rahatsız ediliyoruz, çadırlarımız rahatsız oluyor. Biz, burada korunmak istiyoruz. Korunamıyoruz” diye konuştu.

Başka bir depremzede de geçen hafta bir genç kadının tacize uğradığını ileri sürerek, “Geçen hafta genç bir kızı tuvalete giderken rahatsız ettiler, taciz ettiler. Kimse ilgilenmedi” diyerek tepki gösterdi.

“Çoluk çocuk donarak ölecektik” diyen diğer depremzede ise gönüllüler sayesinde hayatta kaldıklarını vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“AFAD Çadırında Ne Yatak Var Ne Yorgan”

Gönüllü olarak çalıştığını belirten depremzede ise , “Hiçbir siyasi partiye üye değilim. Kimsenin de insanları çıkarmasına izin vermeyeceğiz bu saatten sonra. Çünkü burada gönüllü olmasa hiç kimse yok. AFAD geldi, ‘Çadır kurduk’ dedi. Gelsin baksınlar çadırlara. Ne halde? İçinde ne bir şilte var ne bir yatak var ne bir yorgan var” diye tepki gösterdi.

Eşinin KOAH hastası olduğunu söyleyen depeemzede ise “Eşim kronik KOAH hastası. Kayınvalidem yanımda, 77 yaşında kalp hastası. 6 kişiye bir yatak verdiler. Gelinim hamile. Bu mu yardım, siz söyleyin bana” dedi.

Hiçbir yöneticinin kendilerine yardım etmediğini ve gönüllüler sayesinde ayakta kaldıklarını vurgulayan depremzede ise “Onlar bize sahip çıkmadıktan sonra biz de sahip çıkmayacağız artık. Bitti, çoluk çocuğumuz hep dışarıda. Astım hastasıyım, ciğerimde küçülme var. Ben katlanıyorum, torunlarımı göndermişim şehir dışına, çocuğumla burada kalayım. Niye? Şehrimi terk etmiyorum. Burası benim vatanım.”

 

“Nasıl Helallik Vereceğim?”

Bir depremzede ise , Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın helallik istemesine tepki gösterdi. Devletin hiçbir yardımını görmediklerini ifade eden depremzede “Nasıl helallik vereceğim?” dedi.

 

'Depemzedeye Layık Görülen Muamele: Çıkarmak İçin Polis Yığıyorlar"

Kendilerine karşı önlem olarak spor salonunun önüne polis getirilmesine tepki gösteren yurttaş ise “Çek arkadaşım, bak, polis yığıyorlar. Hepimizi çadırdan çıkarmak için polis yığıyorlar. Depremzedeye layık görülen muamele burada, bakın” diye konuştu.

 

Eşyaları Gönüllüler Boşaltacak, Depremzedelere Çadır Verilecek

Spor salonunda yaşanan sorunun çözümü için CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin Kaaymakamlık yetkilileriyle görüştü. Görüşme sonucuna göre; spor salonundaki eşyaları gönüllüler boşaltacağı, ancak onlara çadır tahsis edileceği. Kaymakamlığın ise depremzedeler için ayrıca spor salonuna çamaşır makinası ve yardım malzemeleri getireceği belirtildi.