Güngören'e bağlı Tozkoparan'da Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen kentsel dönüşüm adı altında talan girişimleri sürüyor. Yıkım ekipleri, çevik kuvvet polislerinin işbirliğiyle mahalleye sabaha karşı baskın düzenledi. Polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen hukuksuz yıkımın olduğu noktada açıklama yapan Tozkoparan halkı, rantsal dönüşüm zulmüne karşı omuz omuza mücadele edeceklerini vurguladı.

İstanbul'un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi'nde "kentsel dönüşüm" adı altında rant talanı büyüyerek devam ediyor. Tozkoparan Mahallesi, Güngören Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle "riskli alan" ilan edilmiş, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen yıkım ekipleri polisle mahalleye girerek, doğal gaz elektrik ve suları kesmişti. Halkın tepkisine rağmen polis ekipleri eşliğinde bazı binalar yıkılmıştı.

Dün akşam saatlerinde mahalleye polis işbirliğiyle yeniden yıkım ekiplerinin geleceğini haber alan Tozkoparan Mahallesi halkı, sessiz protesto yürüyüşü düzenleyerek gece nöbete başladı.

Yıkım ekipleri, çok sayıda çevik kuvvet polisi eşliğinde sabaha karşı 04.00 sularında mahalleye baskın düzenledi. Yıkımın yapılacağı sokaklar polisler tarafından giriş çıkışa kapatılırken, yıkıma itiraz eden mahalle sakinleri gözaltıyla tehdit edildi. Mahalle halkının tepkilerine ve engelleme çabalarına rağmen dört apartmandan oluşan binanın yıkımına başlandı.

Tüm mahalleyi ablukaya alan polis ekipleri, mahalleye giriş çıkışları engellerken esnafın dükkanlarını açmasına da engel oldu. Polis bazı noktalarda mahalleden çıkışları da engelledi. Tozkoparan halkı, polis ablukasına ve gözaltı tehditlerine, polisin saldırısına rağmen yıkım yapılan alana girmeye ve yıkımı engellemeye çalıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu mahalleye geldi ancak polis vekillerin girişine engel oldu. Gülüm ve Piroğlu, farklı ara sokaklardan dolanarak mahalleliyle buluştu. Halkın toplandığı sokağın başına da barikat kuran polisler, milletvekili Gülüm'ün mahalle halkıyla buluşmasını engellemek için kalkanlarla müdahale etti.

Polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen hukuksuz yıkımın olduğu sokağa ulaşarak toplandı. Tozkoparan Mahallesi halkına hukuki destek veren Av. Onur Cingil,

AKP'li Güngören Belediyesi'nin Tozkoparan'daki hukuksuz yıkımına tepki göstererek Av. “Sabahın köründe bu şekilde ancak bir hırsızlar bir de kanunsuzlar gelir. Binalardan karot örneğini daha yeni alıyorlar." diyerek yıkılmak istenen yapıların riskli yapı olup olmadığının henüz belli olmadığına dikkat çekti.

Tozkoparan halkının yıkıma izin vermeyeceğini söyleyen Cingil, "Güngören Belediye Başkanı ve bakan da buranın parasını yiyemeden gidecekler" dedi.

Açıklamada Tozkoparan Mahallesi halkı da yıkıma tepkilerini dile getirerek, AKP'nin rant amaçlı yıkım zulmüne karşı omuz omuza direneceklerini vurguladı.