Fetihtepe'de halk "Elektriğimizi, doğalgazımızı ve suyumuzu keserek zorla kentsel dönüşüm yapan yöneticilere şenlik ve basın açıklaması yaparak yanıt verdi. Fetihtepehalkı basın açıklamasında taleplerini bir kez daha dile getirerek barınma hakları için mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

İstanbul'da Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi'nde kentsel dönüşüm projesi kapsamında halk evlerinden çıkarılmaya karşı mücadele ediyor. Geçtiğimiz hafta çevik kuvvet polisleri zabıta ekipleri ile birlikte mahalleye gelen ekipler bazı evlerin elektrik su ve doğalgazını kesmiş mahalle halkı dört gün boyunca mücadele vermişti.

Fetihtepe'de halk "Elektriğimizi, doğalgazımızı ve suyumuzu keserek zorla kentsel dönüşüm yapan yöneticilere müzik gruplarının katılımıyla, şarkılarla, türkülerle, halaylarla cevap veriyoruz diyerek bu akşam şenlik ve basın açıklaması düzenledi.

Fetihtepe 3550 Ada Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Okmeydanı Çevre Koruma Derneği'nin çağrısıyla Fetihtepe Mahallesi'nde düzenlenen etkinlik müzik eşliğinde halaylar, horonlarla başladı. Müzik ve oyunlarla başlayan etkinlikte" Elimizi Kolumuzu Bağlayan Muvafakatname Değil Hukuki Sözleşme İstiyoruz", "Rant İçin Değil Halk İçin Dönüşüm", "Ömür Boyu Borçlanmak İstemiyoruz", "Dün Dairenize Daire Dükkanınıza Dükkan Bedava Olacak Dediniz Bugün Ömür Boyu Borç Altına Soktunuz" yazılı dövizler de açılarak "Direne Direne Kazanacağız", "Zorla Dönüşüm İstemiyoruz" sloganları atılmaya başlandı.

Basın açıklaması öncesinde kürsü kurularak sahne arkasına "Zorla Değil Adil Ve Şeffaf Rızaya Dayalı Bir Kentsel Dönüşüm İstiyoruz" yazılı pankart açıldı.

 

"Yoksullar Dargelirliler Barınma Hakkı Mücadelesi Verenler Kazandı"

Basın açıklamasında konuşan Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Rüstem Karakuş "Şimdiye kadar görülmemiş bir direnişle Türkiye'de kentsel dönüşümün nasıl olmaması gerektiğini yetkililere öğrettik. Biz kazandık, yoksullar dargelirliler, barınma hakkı mücadelesi verenler kazandı" dedi.

 

"Sokakta Sesi İzi Olmayanın Masada Sözü Olmaz"

Okmeydanı'nda halkın verdiği mücadelenin önemine işaret eden Karakuş "Biz yeni yasalar koyduk burada. Elektrik su ve doğalgazı keserek bizi yendiklerini zanettiler. Ama mücadele daha bitmedi. Görüşmeler sürüyor. Sokakta sesi izi olmayanın masada sözü olmaz. Bu nedenle buradayız. Gücümüzü görsünler."

Fetihepe Mahallesi halkının hukuki mücadelesinde süreci derneklerle birlikte takip eden Av. Onur Cingil ise sözleşmelerle ile ilgili süreçleri aktardı. Mahalle halkına imzalatılmak istenen sözleşme yerime mahalle halkının taleplerinin yer aldığı bir sözleşmenin imzalanması çabalarına değinen Cingil sözleşmelerle kabul edilenler ve edilmeyen maddeleri aktardı. Mahallelinin sorularını yanıtladı.

 

"Tek Tek Avlanmayın"

Fetihtepe 3550 Ada Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şenel Kartal da görüşmeler hakkında bilgi verdi. Görüşmelerin sürmekte olduğunu bu aşamada mahalledeki herkesle tek tek görüşüp ikna etme çabaları olacağı konusunda uyaran Kartal, "Lütfen tek tek avlanmayın. Sizleri tek tek ikna etmeye çalışacaklar. Bizler birlikte davranırsak haksızlıkları hukuksuzlukları en aza indirebiliriz" diyerek birlikte mücadele vermenin önemini vurguladı.

 

Tozkoparan Halkından Destek

Fetihtepe Mahallesi gibi kentsel dönüşüm projesiyle mücadele eden Tozkoparan Mahallesi sakinleri de dayanışmaya geldi. Fetihtepe halkının başarılı bir mücadele yürüttüğünü belirterek dayanışma içinde olacaklarını ifade ettiler.

Dernekler adına basın açıklamasını okuyan Erdal Taşçı, Fetihtepe Mahallesi halkına verilen sözleri ve yaşanan hukuksuzlukları aktararak mahalle halkının taleplerini sıraladı.

 

"Beyoğlu Belediyesi Verdiği Sözlerin Tam Tersini Yapıyor

Okmeydanı Halkı olarak yıllarca Beyoğlu Belediyesi'nin adeta cennet vaat eden sözleriyle yaşadıklarını, ifade eden Taşçı, herkesin dairesine daire, dükkanına dükkan vereceklerini, kimsenin borçlandırılmayacağını, rızayla dönüşüm yapacaklarını vaat eden belediye yetkililerinin bugün Fetihtepe Mahallesi 3550 nolu adada yaptıkları uygulamayla ne yazık ki bunun tam tersini yapmakta olduğunu hatırlattı.

 

"Baskı Ve Tehditlerle Elektrik Su Keserek Yaşanmaz Hale Getirdiler"

Taşçı "Büyük çoğunluğu kendi seçmenlerinden oluşan 3550 nolu adada, 2 yıldır yaptıkları ikna çalışmalarına, baskılara, tehditlere, mahalleyi yaşanmaz hale getiren uygulamalara rağmen, dönüşüm için gerekli olan üçte ikilik çoğunluğu bir türlü sağlayamadılar. Çoğunluğu sağlayamayacaklarını anlayınca, şimdi, 6306 sayılı “riskli alan" yasasını uygulamak suretiyle alt yapı hizmetlerimizi kesmeye başladılar. Bunu yaparken Kentsel Dönüşüm Yasası'nın olmazsa olmaz kuralı olan "plan olmadan uygulama yapılamaz" ilkesini ayaklar altına aldılar" dedi.

Mahkeme kararlarıyla defalarca iptal olmuş planlara göre işlemler yapıldıktan sonra. Şimdi, mahalleyi yaşanmaz hale getirdiklerini belirten Taşçı "Elektriksiz, susuz ve doğalgazsız bıraktıktan sonra yeni planlar yapmaya başladılar.Yani, en başta yapmaları gerekeni en sonda yaptılar" dedi.

 

"Bu Planlar Mahkeme Kararıyla Yine Bozulacak"

Bunu da usulüne uygun yapmadıklarına dikkat çeken Taşçı "Planlama ilkelerine göre paydaşların, sivil toplum örgütlerinin, şehir plancıları ve mimarlar odasının görüşleri alınarak yapılması gereken 1/5000'lik ve 1/ 1000'lik planları, tepeden inme , gizli saklı yöntemlerle yaptılar. Aslında iptal edilmiş planları küçük değişiklikler yaparak yeniden devreye soktular. Biliyoruz ki itiraz edeceğimiz bu planlar ileride mahkeme kararlarıyla yeniden bozulacaktır. Ancak, şu anda yaptıkları hukuksuz, gayri meşru uygulamaya meşruiyet sağlamış olacaklardır" dedi.

"Olan Yine Dar Gelirliye Olacak"

Tıpkı Sulukule'de utgulsnsn kentsel dönüşüm sürecini hatırlatan Taşçı "Olan, dar gelirli olup borçlarını ödeyemeyenlere olacaktır. Böyleleri, muhtemelen ödeyemedikleri borçları nedeniyle haklarını satmak zorunda kalacakları için evsiz kalmış olacaklardır. Böylece, bugüne kadar yapılan çoğu dönüşüm uygulamalarında olduğu gibi yoksullar kent dışına itilmiş, kent merkezi bir kez daha soylulaştırılmş olacaktır" dedi.

 

"Maliyetine Projelerle Ve Uygun Kredilerle Halk Ev Sahibi Yapılmalı"

Okmeydanı Çevre Koruma Derneği ve Fetihtepe 3550 Ada Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak, böyle olmaması için devlet eliyle yapılan kentsel dönüşüm uygulamalarında rantın tamamıyla devre dışı bırakılması için çaba gösterdiklerini belirten Taşçı, "TOKİ ve benzeri devlet kuruluşlarının, maliyetine projeler yaparak halkı ev sahibi yapması gerektiğini, ya da uygun kredilerle dar gelirli insanların kendi evlerini kendilerinin dönüştürmesine imkan yaratılmasını talep ediyoruz" dedi.

Fetihtepe Mahallesi halkı etkinliğe müzik eşliğinde halaylarla devam etti.