Fetihtepe halkı, Beyoğlu Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesi nedeniyle polis zoruyla evden çıkarma saldırılarına karşı günlerdir mücadele ediyor. Fetihtepe halkı, "kentsel dönüşüm" adı altında evlerinden çıkarılmalarına tepki göstermek için belediye binası önünde uyarı eylemi gerçekleştirdi.

Mahalle halkı, taleplerini maddeler halinde açıklayarak bu taleplerinin karşılanmaması halinde kentsel dönüşümü kabul etmeyeceklerini ve mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

İstanbul'da Okmeydanı, Fetihtepe Mahallesinde AKP'li Beyoğlu Belediyesi tarafından 'deprem riskli alan' bahanesiyle "kentsel dönüşüm" adı altında zorla evlerinden atılmak istenen mahalle halkı, Şişhane'de bulunan Beyoğlu Belediye binası önünde eylem yaptı.

"Zorbalıkla Değil Rızayla Kentsel Dönüşüm İstiyoruz" yazılı pankart açılan eyleme, çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti temsilcileri ve milletvekili katıldı.

 

"Usulsüzlüklerle Dolu Bir İmar Planı"

Eylemde ilk olarak Fetihtepe Mahallesi Dayanışma Dernetği Başkanı Şenel Kartal, AKP'li Beyoğlu Belediyesi'nin 2 senedir mahallede gerçekleştirmek istediği rant talanı için yaptığı usulsüzlüklerle dolu imar planı değişikliği sürecini aktardı.

 

"Halk Ağır Borçlar Altına Girmek Zorunda Bırakıldı"

Kartal, Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız'ın seçim vaatlerinden birinin de rızaya dayalı kentsel dönüşüm olduğunu ve mahalle halkının rızası olmadan bu konuda hiçbir adım atılmayacağının sözünü verdiğini hatırlattı. Ancak veirlen sözlerin aksine, halkın evlerini geri alabilmek için ağır borçlar altına girmek zorunda bırakıldığını, halkın itirazı üzerine ise belediyenin sık sık telefon ve tebligatla halkı taciz ettiğini, son olarak elektrik, su ve doğalgazın kesildiğini belirtti.

 

"Usulsüzlüklerle Karşı Açılan Davaları Kazandık"

Kartal, yapılan usulsüzlüklere ve yıkım kararlarına karşı bir çok dava açtıklarını ve 160 tane yürütmeyi durdurma davasından bir çoğunun halkın lehine sonuçlandığına dikkat çekti. Davaların önemli bir kısmında yürütmeyi durdurma kararı çıktığını söyleyen Kartal, "riskli alan" ilan edilerek başlatılan kentsel dönüşümlerde halk yararı gözetilmesi gerekirken belediyenin kâr amaçlı çalışıldığını vurguladı.

 

"Mağdur Edilmeyeceğimize Dair Güvence İstiyoruz"

Yerinde dönüşüm için ise ortada hiçbir planlama, teknik proje ve taahhüt olmadığına dikkat çeken Kartal, proje hayata geçirilecekse halkın mağdur edilmeyeceğine dair güvence istediklerini ancak bu şartlar altında projeyi kabul edebileceklerini söyledi.

 

"Halk Düşmanlarına Karşı Mücadele Ediyoruz"

Mahalle halkının avukatlarından Onur Cingil ise, "Fetihtepe'de biz halk düşmanlarıyla mücadele ediyoruz. Halkını dinlemeyen, halkına çevik kuvvet gönderen, coplayan, kan döktüren, gözaltına aldıran bir zihniyetle mücadele ediyoruz" dedi.

 

"Başkan Halkın İçine Çıkamayacağı İçin Biz Geldik"

Belediye Başkanı'nın halka yaptığı zulmedenlerin ardından mahalleye gelemeyeceğini, halkın içine çıkıp yürüyemeyeceğini bu nedenle de mahalle halkı olarak taleplerini bir kez daha söylemek için belediye önüne geldiklerini söyledi.

Belediyeler halka hizmet etmek için vardır, bu belediye halkına zulmetmek için var. Başka da bir şey yapmıyor" dedi.

 

"Halka Zulmedenlerin Saltanatı Yıkılacak"

Mahallenin elekrik, su ve doğalgazının kesilmesine tepki gösteren Cingil 'Yıkacağız!' diyorlar. Evet, yıkılacak, ama halka zulmedenlerin saltanatı en kısa zamanda yıkılacak. Göreceksiniz" dedi. Fetihtepe Mahallesi için 'riskli alan denildiğini ama böyle olmadığını vurgulayan Cingil "Burayı hileyi şer'le yasa çıkartıp riskli alan ilan ettiler" dedi.

Kamuoyunda 'Acaba burası hazine arazisi mi?' sorusunun sorulmasına neden olunduğuna işareti eden Cingil "Buralar bu insanların tapulu mülkleri" dedi.

 

"Kimse Borçlandırılmayacak Denildi Tam Tersi Yapıldı"

Basın açıklamasını, okuyan Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği'nden Rüstem Karakuş "Herkesin dairesine daire, dükkanına dükkan vereceklerini, kimsenin borçlandırılmayacağını, rızayla dönüşüm yapacaklarını vaat eden belediye yetkilileri bugün 3550 nolu adada yaptıkları uygulamayla bunun tam tersini yapmaktadırlar" dedi.

 

"Tüm Tehditlere Rağmen Çoğunluğu Sağlayamadılar"

Belediyenin bütün baskı ve tehditlere rağmen kentsel dönüşüm için gerekli üçte ikiliği çokluğu sağlayamadığını belirten Karakuş, bunun üzerine 6306 sayılı kanunun devreye sokulduğunu, bu süreç boyunca da hiçbir planlama yapılmadığını vurguladı.

 

"Mahalleyi Yaşanmaz Hale Getirip, Gizli Saklı Tepeden İnme Plan Yaptılar"

Karakuş "Şimdi, mahalleyi yaşanmaz hale getirdikten, elektriksiz, susuz ve doğalgazsız bıraktıktan sonra yeni plan yapmaya başladılar. Planlama ilkelerine göre paydaşların, sivil toplum örgütlerinin, şehir plancıları ve mimarlar odasının görüşleri alınarak yapılması gereken planları, tepeden inme gizli saklı yöntemlerle yaptılar. Bugün Beyoğlu Belediyesi'ndeki meclis çoğunluklarına dayanarak iptal olmuş planları küçücük değişiklikler yaparak yeniden onaylamak istiyorlar" dedi.

 

"Rant Değil Kamu Yararı Gözetilsin"

Mahalle halkı olarak bu usulsüzlüklere karşı mücadeleye devam edeceklerini de vurgulayan Karakuş, 11 maddeden oluşan taleplerini ise şöyle sıraladı:

"* Kentsel Dönüşüm Yasası'nın 'plan olmadan dönüşüm yapılamaz' kuralının gereği olarak 1/5000'lik ve 1/1000'lik planların yapılması, * Planların bölgemizdeki sivil toplum kuruluşlarından, üniversitelerin ilgili bölümlerinden, şehir plancıları ve mimarlar odasından görüş alınarak yapılması,

* Planlar yapılıncaya kadar adamızdaki plansız kentsel dönüşüm uygulamasının durdurulması,

* Tapulu tapusuz ayırımından kaynaklı sorun ve mağduriyetlerin yaşanmaması için, 2981 ve 4706 sayılı yasaların öngördüğü kurallar çerçevesinde hak sahipliği kazanmış olanlara tapularının verilmesi,

* Hak sahibi olduğumuz paylarımızın belirlenmesinde 6306 sayılı yasa gereği 'arsa payı'nın dikkate alınması, ardından plana ve paylarımıza uygun avan projenin yapılarak tapuya tescil edilmesi,

* Her dairenin şerefiye puanı ve bedelinin belirlenerek avan projeye işlenmesi,

* Şu anda, bize imzalamamız için sunulan muvafakatnamenin tek taraflı bir beyan olması nedeniyle, bunun yerine idarenin ve hak sahiplerinin karşılıklı hak ve sorumluluklarının belirlendiği, ekinde avan proje, idari ve teknik şartnamenin olduğu hukuki sözleşme yapılması,

* Üçte ikilik çoğunluk sağlanmadan uygulama yapılmaması,

* Devlet eliyle yapılan dönüşümün anayasamızdaki 'sosyal devlet' ilkesine uygun olarak karı amaçlayan değil, maliyetine yapılması, * Halihazırdaki uygulamada 6 ayda bir memura yapılacak zam artışı kadar arttırılarak ödememiz istenen borç taksitlerimizin, kamu bankalarındaki konut kredi sistemine bağlanarak 20 yılda sabit olarak ödenmesi,

* 1500 TL olan kira yardımlarının İstanbul gerçeğine göre yeniden belirlenmesi ve hak sahiplerine yeni yapılan dairelerine taşınıncaya kadar ödenmesi."

Eylem boyunca, "Rantsal Dönüşüm İstemiyoruz", "Ali Haydar Yıldız İstifa", "Ömür Boyu Borçlanmak İstemiyoruz" sloganları atıldı.

Açıklamanın ardından serbest kürsü kurularak mahalle halkı söz aldı, belediyenin usulsüz uygulamaları nedeniyle yaşadıkları sorunları aktardı.

 

"Bin Liraya Kiralık Ev Bulsunlar Ben Gidip Oturacağım!"

Bir mahalle sakini halka yaşatılan zulmedenleri sıralayarak halkın öfkesini dile getirdi. "Bin lira kira yardımıyla ben nereye gideyim? Bulsunlar bin liraya kiralık ev ben gidip oturayım. Hadi hodri meydan! Bu gün bin liraya, deniz kenarlarında kullanmak için alınan naylon çadır bile yok!" dedi.

 

"Torunumun Kaydını Fetihtepe'de Yaptırmadım"

Onbeş gün önce torunu olduğunu söyleyen mahalle sakini "Fetihtepe Mahallesi'nde kaydını yaptırıp vatandaşlık kaydını alamadım. Gidip başka mahallede kayıt yaptırdım. Ama bir yabancı gelip satış belgesi yaptırıp noterden, 300 bin liraya daire satın alıyor burada. Bu mu adalet, bu mu devlet?" diyerek isyan etti.

 

"Depremde Fetihtepe'de Hangi Bina Yıkıldı"

Mahallenin riskli alan ilan edilmesine tepki gösteren mahalle sakini "Fetihtepe'de hangi ev depremde yıkıldı? Hangi bina yıkıldı? Gelsin göstersinler." diyerek rant için halkın evlerinden çıkarılmaya çalışıldığını söyledi.