< İstanbul’da Yıkım Vakti

İstanbulluların gündeminde yıkımlar var 2 gündür. Kentsel dönüşüm nedeni ile Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi’nde elektrikler kesilir evler zorla boşaltılmaya başlanırken, Çekmeköy’de ilçenin 2. büyük parkı, “pazar yeri” yapılmak amacıyla sabaha karşı kepçelerle yıkıma girildi.

Beyoğlu Belediyesi’ne bağlı Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi’nde yapılmak istenen kentsel dönüşüme karşı çıkan ve evlerini boşaltmayan halkın elektrik, su ve doğalgazları kesildi.

Fetihtepe Mahallesi Dernek Başkanı Şenel Yıldız, "Burası Fetihtepe Mahallesi 3550 Ada. 2 yıldır burada kentsel dönüşüm yapmaya çalışıyorlar. Halk verdikleri muvafakatnameyi kabul etmiyor. Bana uygun sözleşme yap. Buranın garantisini ver” diyor ve 3 Haziran Cuma günü 5 binlik ve binlik planların Bölge İdare Mahkemesinde tamamen iptal edildiğini söylüyor.

Yıldız, "Kendilerine 160 tane dava açtık. Üst mahkemeye başvurduk. Ama hiçbir şekilde dinlemiyorlar" diyor.

Mahallelinin avukatı Onur Cingil, belediyenin söz konusu bölgenin riskli alan ilan edilmesi nedeniyle Beyoğlu Belediyesi’nin altyapı hizmetlerinin kesilerek bölgenin tahliye edilmesi kararına karşı çok sayıda dava açmıştı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi de söz konusu kararın şimdilik yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. Av. Onur Cingil, “Yürütmesinin durdurulmasına karar verilen yerlerde altyapı hizmetlerinin kesilmesi ve tahliye işlemi yapılamaz” dedi.

Okmeydanı halkı, dün belediyenin uygulamalarına karşı ayaklanmıştı. Mahallelinin tepkisi üzerine mahalleyi terk eden yetkililer, bugün yeniden geldi. Elektrik kesimi için tek tek evlere gelen polis ekipleri, halkı evlerinden çıkararak mahalleden uzaklaştırmaya çalıştı, mahalle çevresine polis barikatları kuruldu. Evlerden sonra elektrikler trafodan da kesildi. Evine gidip ilaç almak isteyenlere yahut çocuğunu okula bırakıp geri mahallesine giremeyenler... Solunum cihazına bağlı kanser hastası Neşet Kaya da, evindeki elektriğin kesilmesi nedeniyle fenalaştı, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Yaşanan olaylara tepki gösteren mahalleliye polis saldırdı ve 2 kişiyi gözaltına aldı.

Çekmeköy’de Mehmet Akif Mahallesi’nde bulunan ve ilçenin en büyük ikinci parkı olan park yıkılmak istendiğinde, dün halk, parkta toplanarak eylem yapmıştı. Halkın eylemi, inşaat firmasının çektirdiği barikatları kaldırtmıştı. Yıkım, bu sabah saat 05.00 civarında yeniden başladı.

Sabaha karşı mahalleye tekrar giren iş makineleri ve belediye çalışanları, yine halkın tepkisiyle tepkisiyle karşılaştı. Proje tabelası dahi asmadan başlanan yıkım işlemlerine karşı yeşil alanlarını korumak isteyen Çekmeköy halkı parkta toplanırken, çok sayıda polis ve zabıta ekibi de bölgeye yığıldı.

Polis, tepki gösteren halkı alandan uzaklaştırmaya çalıştı. Ancak Çekmeköylüler parktan uzaklaşmamakta diretince yıkım ekibinin de çalışmaları durduruldu.