Coğrafyamızın bütün doğal zenginlikleri yağmalanıp ranta kurban edilirken, bir geceyarısı yönetmeliği değişikliği ile mevcut Zeytin Yasası ortadan kaldırıldı. Yerine, maden patronlarının zeytinliklere özgürce dalmalarını sağlayacak bir düzenleme getirildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle zeytinliklerin maden patronlarının yağmasına açılması “kamu yararı”na dayandırılırken, sahanın “faaliyet bittiğinde rehabilite edilmesi” şartı konuldu.

Mevcut Zeytin Yasası’na göre zeytinliklerin 3 kilometre yakınında zeytin işleme tesisi dışında toz çıkaran hiçbir tesise izin verilmiyordu. Bu yasa nedeniyle birçok maden ve enerji projesinin iptali sağlanabilmişti. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının hazırladığı “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik“teki değişikliğine göre bundan sonra şöyle olacak:

“Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla, Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilecek.”

Köylerine, yaylalarına, ormanlarına maden ocakları açılmaması için, yaşam alanlarını korumak için hem yasal yolları tümüyle deneyen, hem fiili engellemelere başvuran yerli halk, bu değişiklikle yasalar tarafından terk edilmiş olacak, her tür girişimleri de yasadışı addedilecek...

Bu yönetmelik değişikliğinin ne işe yarayacağına bir örnekle bakacak olursak: Yönetmeliğin değiştiği gün, bilirkişi keşfi yapılacak Akbelen Ormanı Davası’nda da kömür madeni işletmesi için YK Enerji AŞ’ye verilmek istenen alanda, ormanla iç içe geçmiş en az 100-150 dönümlük zeytinlik alan var. Ve dava, bilirkişi, ÇED gibi “formalitelere” gerek duymadan ağaçlık alan yok edilerek Limak Holding ve İÇTAŞ ortalığıyla kurulan YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlayacak maden ocağı açılacak.