Hatay’ın Arsuz ilçesinde bağlı Hüyük mahallesinde yapılması planlanan krom madeni için bugün 4. kez ÇED toplantısı yapılmak istendi. Daha önce üç toplantıyı tepkileriyle iptal ettiren ve yaptırmayan halk, bir kez daha toplantının yapılacağı alanın önünde maden projesini protesto etti

Krommer Madencilik’in Hüyük mahallesinde bin 820 hektarlık ormanlık alana yapmayı planladığı krom madeni ocağı projesi için ÇED toplantısının 12-13 Ocak’ta yapılması planlanmıştı.

Daha 6 Ocak gününden toplanan Hüyük halkı, doğal su kaynakları, ormanları, narenciye bahçeleriyle yeşilin her tonunu barındıran Höyük Mahallesi’nde, krom madeni çalışmalarına izin vermeyeceklerini ilan ettiler.

Bölgede krom madeni çıkarılacak başka alanlar olmasına rağmen ısrarla 10 köyün olduğu alana yapılmak istenmesine tepki gösteren halk “Hepiniz madende çalışacaksınız, işiniz olacak” diye kandırılmak istendiklerini söylüyor.

Maden projesinin yapılmasını istemeyen yöre halkı, yine ÇED toplantısının yapılacağı yerin önünde toplandı.

Alanda, “Höyük halkı maden istemiyor” döviz ve afişleri taşıyan halk, "Doğamız için, yaşamımız için buradayız, çocuklarımıza temiz bir gelecek sağlamak için buradayız. Sularımız kirlenir, ağaçlarımız kesilir. Maden şirketi köyümüzden defol! Hüyük'ün üstü altından değerlidir. Hüyük'te madene hayır” dedi.

ÇED toplantısı için mahalleye gelenler de halkın tepkisi üzerine tutanak tutarak mahalleden ayrıldı.