Kapitalist medyanın en önemli haberi, Massachusetts'te Ulusal Hava Muhafızlarının 21 yaşındaki bir üyesinin 100 kadar "gizli" devlet belgesini sızdırdığı için tutuklanması oldu. Belgelerin, discord sosyal medya platformunda, oyuncular için bir sohbette paylaşıldığı ve daha sonra Ruslar tarafından Telegram'da paylaşıldığı iddia edildi. Havacı 1.Sınıf Jack Teixeira, Casusluk Yasasını ihlal etmekle suçlandı ve bu suçlamadan 10 yıl hapisle karşı karşıya kaldı, ancak bunu daha fazla suçlama takip edebilir.

Teixeira, ABD emperyalizminin savaş suçlarını ortaya çıkarmak için büyük kişisel riskler alan Daniel Ellsberg, Chelsea Manning, Edward Snowden veya Julian Assange'a hiçbir şekilde benzemiyor. Beyaz üstünlüğü yanlısı ve anti-Semitik eğilimler sergiliyor. İddialar doğruysa, Teixeira oyun arkadaşlarına yalnızca paçayı sıyırabileceğini düşündüğü şeyi gösteriyor olabilirdi. Gizli "istihbarat" raporlarını aldı, onları bir mutfak tezgahına koydu ve Discord'da yayınlamak için fotoğraflarını çekti...

Casusluk Yasası, ABD'nin I.Dünya Savaşı'na girmesinden kısa bir süre sonra, 1917'de Kongre tarafından kabul edildi. Bu yasa, başta eski Sovyetler Birliği adına casusluk yapmakla suçlananlar olmak üzere, insanları suçlamak için ara sıra kullanıldı. En ünlü ve ölüm cezasının verildiği tek dava Ethel ve Julius Rosenberg'e karşıydı. ABD Komünist Partisi'nin bu iki üyesi, haksız yere, atom bombasının formülünü SSCB'ye aktarmakla suçlandı.

Kendi başına casusluk -kapitalist devlet tarafından yapıldığında üstü kapalı bir şekilde "istihbarat toplama" olarak anılır- FBI ve CIA'yı da içeren devasa bir yerel ve uluslararası casusluk aygıtına sahip olan ABD hükümeti için bir suç değildir. COINTELPRO'dan dünya çapında demokratik olarak seçilmiş hükümetlerin devrilmesine kadar, bu "meşru" hükümet organları, salt casusluktan çok daha kötü eylemlerde bulunuyor. İşçi sınıfının vergilerle finanse ettiği bu operasyonların tam maliyeti kamuoyunun bilgisi dahilinde bile değildir.

Casusluk, yalnızca bir "düşman" adına gerçekleştirildiği iddia edildiğinde 1917 Yasasını ihlal eder. Ancak bu durumda "düşman", bir çevrimiçi oyun sohbet grubu olan Thug Shaker Central'dır. Büyük iş dünyasının baş sözcüsü New York Times, bu sızıntıları ilk araştıran oldu. Gazete daha sonra bulgularını federal hükümete teslim etti. Neden?

 

Kimin Çıkarları Söz Konusu?

Medya tarafından sorulan ana sorular, "bu kadar genç ve duygusal olarak güvensiz, ırkçı ve düzen karşıtı görüşlere sahip birinin, yüksek düzeyde gizli istihbarat içeren bir siteye erişmesine nasıl izin verilebileceğine" odaklanmış görünüyor. (theguardian.com, 13 Nisan)

Bu, işçi sınıfı ve ezilen insanlar için bir sorun değil. "Ulusal güvenlik" kisvesi altında sıkı bir şekilde korunan ve gizlilikle örtülmüş "gizli" planları olan Pentagon'un entrikalarını ortaya çıkaran ender sızıntıyı memnuniyetle karşılıyoruz. Sınıf çıkarlarımız Karl Marx ve V.I. Lenin, bunun burjuva sınıfı egemenliğinin bir aracı olduğunu gösteriyor.

Ancak, yönetici sınıftaki rekabet halindeki hizipler arasında, emeğin sermayeye karşı mücadelesinde kendi avantajına kullanabileceği, büyüyen bir bölünmeyi ortaya çıkarırsa, sızıntılar ilgi çekici olabilir. Rusya'ya karşı ABD-NATO vekalet savaşında Ukrayna'yı desteklemek etrafında sınıf birliğinde bir kırılma var mı? Sızdırılan belgelerden bazılarının, Ukrayna'nın zafer kazanma ihtimaline dair karamsar bir tablo çizdiği söyleniyor. Ancak görünüşe göre Ukrayna hükümeti, bunu NATO üyelerinden ek askeri yardım için bir argüman olarak memnuniyetle karşılıyor.

Medya, sızıntıları "utanç verici" buluyor. Çünkü bazı belgeler, ABD casuslarının "arkadaşları" -İsrail, Güney Kore ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky de dahil olmak üzere iyi arkadaşları- hakkında muhtemelen bu arkadaşların patronlarının kim olduğunu unutmadıklarından emin olmak için gösteriyor.

Bu son derece duyurulan gelişmenin pek çok hareketli parçası var ve savaş karşıtı hareket, sonuçlara varmak için acele etmemelidir. Hareket, egemen sınıfın şu ya da bu fraksiyonunun tarafını tutmaya çekilemez. Tüm kapitalist sistem barışın, sosyal ve ekonomik adaletin düşmanıdır.

Pentagon ölüm makinesini ortadan kaldırın! FBI'ı, CIA'yı ve tüm baskıcı devlet aygıtını ortadan kaldırın!

Çeviri Kolektifi

Workers World'de 18 Nisan tarihinde yayınlanan Editör yazısıdır