Pazartesi, Ara 11th

Standart Profil’de Kadın Dayanışması

Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu (SGBP-KK) üyesi kadınlar ile İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden kadınlar Manisa Standard Profil fabrikasındaki kadın işçileri 8 Mart etkinliği gerçekleştirdi. Standart Profil kadın işçilerine telefon mesajlarıyla cinsel taciz ve tehditte bulunan fabrika Genel Müdürü Sebahattin Karabulut protesto edilerek kadın işçilerin mücadelesine destek verildi.

SGBP-KK üyeleri her yıl 8 Mart etkinlikleri kapsamında olduğu gibi kadın işçilerle dayanışma etkinliklerine başladı. İstanbul’dan SGBP-KK ve İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi’nden kadınlar 5 Mart günü 267 gündür direnişte olan Standart Profil’in kadın işçileriyle dayanışmak üzere Manisa’daydı.

Standart Profil yakınında araçlarından inen kadın emekçiler  pankartlarını açarak “Standart İşçisi Yalnız Değildir”, “Kadınız Sendikalıyız Şiddete İsyandayız”, “Dikkat Bu İş Yerinde Taciz Var”, “Yaşasın Kadın Dayanışması” sloganlarıyla yürüyerek direniş çadırına gidildi.

Eyleme İzmir Tek Gıda İş 3 ve 7 Nolu Şube yöneticileri,  Petrol-İş Aliağa Şube yöneticileri de katılarak destek verdi. Alkış ve sloganlarla karşılanan kadın emekçiler Standart Profil işçileriyle birlikte “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Standart Profile Sendika Girecek Başka Yolu Yok”, “Yaşasın 8 Mart”, “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “Standard Elini Bedenimden Çek”, “Baskılar Bizi Yıldıramaz” vb. sloganlarla Standart Profil çevresinde yürüyüş yapıldı. Kadın işçilere fabrika Genel Müdürü Sebahattin Karabulut’un taciz ve saldırısı da protesto edildi. Yağan sağanak yağmura rağmen direniş çadırı önünde basın açıklaması ve kısa bir etkinlik gerçekleştirildi.

SGBP-KK adına açıklamayı okuyan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Sekreteri Sevgim Denizaltı, emek veren üreten kadınların erkek egemen sistem içinde her gün ayrımcılık ve baskıyla karşılaşmakta olduğunu hem evde hem işte çalışmak durumunda kaldıklarını ve cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele etmekte olduklarını belirtti.

Standard Profil kadın işçilerinin de bu ayrımcılığı yaşadıklarını belirterek SP Genel Müdürü tarafından cinsel taciz ve tehdidine maruz kaldıklarını hatırlatan Denizaltı,  “Sendikalı oldukları için kadınları işten çıkaran işveren ve temsilcileri, onların beden bütünlüğüne de saldırmıştır. Biz SGBP-KK olarak konunun takipçisi olacağız ve tüm sorumlular cezalandırılıncaya kadar kadınlarla dayanışma içinde olacağız” dedi.

Standart Profil kadın işçilerinden Ayşen Tufan yaklaşık 300 gündür direnişte olduklarını ve sendikalaşma mücadelesi verdiklerini hatırlattı. Kadın işçiler olarak ekmeklerini bir dilim büyütebilmek, çocuklarının geleceğini biraz olsun güvenceye alabilmek için çabaladıklarını, işlerini kaybetme korkusu yaşamamak için ise Petrol-İş Sendikası’na üye olduklarını belirtti.

Sendikaya üye olmalarının ardından SP yönetiminin baskı ve tehditleriyle karşılaştıklarını, odalara çekilerek sorgulandıklarını, aile huzurlarının bozulacağı, SP’de çalışan aile fertlerinin işten atılacakları tehditleriyle karşılaştıklarını anlattı. Yaşadıkları ayrımcılığa cinsel tacize, baskılara karşı mücadele ettiklerini ve bundan sonra da mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Tufan sözlerini “Direnişe geçerek Manisa işçisine umut olduk. Bize inanan, destek veren dostlarımızla birlikte SP fabrikasına halaylarla gireceğiz” diyerek tamamladı.

Tek Gıda-İş Sendikası, Dev Sağlık İş Sendikası, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kadın Meclisi adına da Standart Profil işçilerinin direnişini selamlayan ve desteklerini dile getiren  bir konuşmalar yapıldı.  Etkinlikte, Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Ayak Takımı Tiyatro Grubu işçilerin yaşamını ve mücadelesini anlatan şiirlerini sundu.  Etkinlik sloganlar ve ezgiler marşlar eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.  Standart Profil işçileriyle bir süre sohbet edildikten sonra desteğe gelen kadın emekçiler sloganlarla İstanbul’a hareket etti.