"Yüksek Hayat Pahalılığına Karşı Yüksek Maaş"

21 Eylül tarihinde Unia Sendikası’nın çağrısı ile binlerce işçi ve emekçi, İsviçre’nin başkenti Bern Kantonu’nda buluştu. İnşaat işçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri sırasında en az herkese 250 CHF zam yapılması için yapılan miting, İsviçre’de uzun süredir yapılan en büyük eylem olma özelliğini taşıyor.

İnşaat işçileri adına toplu sözleşme görüşmelerine katılan Unia Sendikası, patron sendikası ile yapılan ilk görüşmede, patronların zam talebine hiç bir şekilde olumlu bakmadığını, bu yüzden de maaş artışı konusunda hiç bir teklifte bulunmadığı için, ikinci görüşme öncesinde patronlara karşı güçlü bir ses çıkarmak için "Yüksek Hayat Pahalılığına Karşı Yüksek Maaş" sloganı altında bir eylem organize etti.

15 bin kişinin katıldığı eylem, Bern Tren Garı yanından yürüyüşle başladı. Buradan Bern Parlamentosu önüne kadar yürüyen kitle, burada yapılan mitingin ardından eylemi sonlandırdı.

İkinci toplu sözleşme görüşmeleri Ekim ayı ortalarında yapılacak. Bu görüşmeler sonucunda olumlu bir gelişme yaşanmaz ise eylemlerin devam edeceğini belirten sendika yetkilileri, muhabirimize ikinci görüşme öncesi Basel ve Arau kantonlarında olan şantiyelerde 15 ve 18 Ekim günlerinde yemek organize ederek fiilen bir greve gideceklerini de anlattılar.