< "Grevdeki Maltepe İşçileri Geri Adım Atmayacak"

Yerel seçimler sonrası Türkiye ve Kürdistan halklarını neler bekliyor? Şimdi yanıtı en çok aranan soru, yerel seçim sonuçları ne olacak değil, seçimler sonrası iki ülkenin işçi ve emekçi sınıflarını neler beklediğidir. ...

Maltepe Belediyesi'nde greve giden Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube, TİS görüşmeleri, SODEMSEN tarafından verilen teklif ve Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın "%47 zam teklif ettik sendika kabul etmedi" paylaşımına, ilişkin basın açıklaması yaptı. İşçilere teklif edilen gerçek zam oranları ve grev sürecine ilişkin bilgileri aktarılarak "Hakkımız olanı alıncaya kadar grevimiz ve mücadelemiz sürecek" denildi.

Maltepe Belediyesi'nde Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu 3 ile SODEMSEN arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine bugünün ilk saatlerinde Maltepe Belediyesi işçileri işyerlerine grev pankartlarını asarak greve başladı.

Grevin başlamasıyla birlikte Kadıköy Belediyesi'nde olduğu gibi teklif edilen zam oranlarına ilişkin spekülasyonlar da başladı.

Sendikayı ve işçileri hedef gösteren ilk açıklamalardan biri de Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın sosyal medyada "%47 zam teklif ettik sendika kabul etmedi" paylaşamı oldu. Maltepe Belediyesi işçileri ve sendikayı hedef alan paylaşımlar üzerine Maltepe Belediyesi işçileri de maaşları ve teklife ilişkin paylaşımlar yaparken işçilerin haklı taleplerine destek paylaşımları da yapılmaya başlandı.

Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube yönetimi de bugün saat 13.00'de bir basın açıklaması yaparak taleplerini ve getirilen teklifi açıkladı. Açıklama öncesinde işçiler şantiyele ve işyerlerinden gelerek Maltepe Belediyesi önünde toplanırken "Sözleşme Hakkımız Grev Silahımız", "Maltepe Uyuma Emekçine Sahip Çık", "Direne Direne Kazanacağız", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam" sloganları attı.

Maltepe Belediyesi işçilerine Genel İş Sendikası şubeleri başta olmak üzere sendika ve demokratik kitle örgütlerinden pek çok kişi ve Birleşik Mücadele Güçleri destek verdi. İşçilerin gelişi alkışlar ve sloganlarla karşılandı. "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları atıldı.

 

"Belediye 'Greve Çıkın' Dedi Aldık Kabul Ettik"

Basın açıklamasında ilk olarak konuşan Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Sekreteri Umut Karslı, TİS görüşmelerinde bekledikleri teklifin gelmemesi üzerine Maltepe Belediyesi işçilerinin emeklerine, ekmeklerine ve çocuklarının geleceğine sahip çıkarak yasal süreç sonunda tüm birimlerde bugün greve çıktığını ifade etti. TİS görüşmeleri sürecini aktaran Karslı, "SODEMSEN ve belediye yönetimi bize öyle gülünç zam oranları teklif ettiler ki, bu teklifle bize açıkça 'Greve çıkın' demiş oldu. Biz de aldık kabul ettik ve hakkımız olanı almak için grevdeyiz. Hem Maltepe halkına taleplerimizi anlatacağız hem de grevin en iyisin yapacağız grev nasıl olur, mücadele nasıl verilir göstereceğiz" dedi.

 

"Onurlu Maltepe İşçileri Geri Adım Atmayacak"

SODEMSEN ve belediye yönetiminin işçilerin zoru gördüğünde yılacağını, vazgeçeceğini sandığını ifade eden Karslı, "Maltepe Belediyesi işçileri olarak bulunduğumuz işyerlerinde, her caddede, sokakta haklarımızın mücadelesini vereceğiz. Sefalet ücretini kabul etmeyeceğiz" dedi. Grev nedeniyle birim yönetimlerinin işçilere mobbing uyguladığını, grev kırıcılığa zorladığını da aktaran Umut Karslı, "Maltepe işçileri onurludur, bu tehditler karşısında geri adım atmaz, mücadelesinden vazgeçmez. Grevine sahip çıkarak en güzel şekilde sonuçlandıracaktır" dedi. İşçiler konuşma sırasında "Sefalet Ücreti İstemiyoruz", "Baskılar Bizi Yıldıramaz", "Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız" sloganları attı.

 

"Belediye Ciddiyetten Uzak Teklifle Greve Çıkmamızı İstedi"

Toplu sözleşme görüşmelerindeki sürece ilişkin açıklamayı ise Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Başkanı Yenigün Özen Dolgun yaptı. Maltepe Belediyesi ile 6 aydır yürütülen Toplu İş Sözleşmesi müzakeresinde anlaşma sağlanamaması üzerine bugün greve çıktıklarını belirterek "Toplu sözleşme görüşmelerinde belediye yönetiminin uzlaşmaz ve ülke gerçeklerinden kopuk tutumu nedeniyle bugün grevimiz kaçınılmaz bir uygulama haline gelmiştir. Dün belediye yönetimine de ifade ettiğimiz gibi, bu grev kararını yasal bir zorunluluk olarak Sendikamız almış olsa da, işçilerin greve çıkması kararını Maltepe Belediyesi işverenliği vermiştir. Maltepe belediyesi, vermiş olduğu ciddiyetten uzak teklifleri ile Sendikamıza ve belediye işçilerine “greve çıkın” demiştir" dedi.

 

"Belediye Yönetimi Haklı Mücadelemizi Zayıflamak İstiyor"

Grev başladıktan sonra kamuoyunda bir algı operasyonu yaratmak amacyla belediye yönetiminin bir açıklama yayınlayarak belediyede çalışan toplam 1588 işçiye sanki %47 zam teklif etmiş ve sendikanın bu teklifi kabul etmediğinin iddia edildiğini hatırlatan Dolgun, "Bu açıklama ile işsizliğin rekor seviyelere geldiği ve pandemi koşullarının devam ettiği bir dönemde bizleri ve kendi işçilerini başta Maltepe halkı olmak üzere kamuoyu ile karşı karşıya getirilmek istenmekte ve haklı mücadelemiz zayıflatılmak istenmektedir" dedi.

 

"Sadece 35 Kişi %40 Üzeri Zamdan Yararlanabiliyor"

Maltepe belediyesinde toplam 1588 işçi çalışmakta olduğunu bugün itibari ile Maltepe belediyesinde çalışan bu sendikalı toplam 93 kişinin yasal asgari ücret olan brüt 119-TL günlük ücretle çalışmakta olduğunu, yaklaşık 450 sendika üyesinin ise buna çok yakın bir ücret olan günlük brüt 123-TL ile çalışmakta olduğunu, aktaran Dolgun, üyelerimizin 35’inin günlük ücretleri Temmuz 2020 itibari ile 105-TL seviyesindedir. Belediye yönetimi taban ücret olarak bize brüt 130-TL önermiştir. Taban ücrete %40'ın üzerinde zam yaptığını belirten belediye yönetiminin bu teklifinden etkilenen yalnızca 35 kişidir" dedi.

 

"Teklif Edilen Zam %5 ile %8 Arasında"

Bunun dışında ücret zammı olarak herkese günlük 11-TL brüt zam teklif edildiğini, bu teklifin oransal karşılığının ise %5 ile %8 arasında olduğuna dikkat çeken Olgun, teklifle ilişkin ayrıntları ise şöyle aktardı:

"- Belediye yönetimi üstelik bu zam teklifini 18 ay için geçerli olacak şekilde önermiştir.

- Toplu sözleşmelerde yıllık ya da altışar aylık zam düzenlemeleri yapılırken belediye yönetimi aklımızla alay edercesine bize 18 ay boyunca geçerli olacak bir teklifle gelmiştir.

- Sosyal haklarımıza ise yemek parasına günlük brüt 2-TL, yol parasına günlük brüt 1,5-TL, aylık yakacak yardımına ise brüt 20-TL önermiştir. Belediye yönetiminin önerdiği ve bizlerin kabul etmesini beklediği teklifin tamamı budur.

- Tüm herşeyi dahil ettiğimizde en düşük net 3600-TL alan üyelerimize önerdiği en düşük ücret 4050-TL’ye gelmekte ve bunu da 18 aylık teklif etmektedir.

- İkramiyede ise 10 gün olarak var olan ikramiye gün sayımıza yalnızca 10 günlük artış yaparak toplam 20 gün önermiştir"

 

"Kazanılmış Haklarımız Da Gasp Edilmek İsteniyor"

Belediye yönetiminin yaptığı %47 zam açıklamasının gerçek dışı olduğuna dikkat çeken Yenigün Özen Dolgun, 6 aydır devam eden TİS masasında “haftalık 40 saat çalışma”, “Disiplin Kurulu” gibi geçen yıl imzalanıp uygulamaya konulan, işçilerin kazanılmış hakların da gasp edilmek istendiğini sendika olarak emekçilerin kazanılmış haklarını tartışmayacaklarını söyledi.

 

"Artık Emekçiler Yok Sayılmasın"

Madem ki belediye hizmetlerinin sürekliliğini sağlayan biz emekçileriz, her yıl bütçe planlaması yapılırken artık emekçiler yok sayılmasın diyen Dolgun, taleplerini şöyle aktardı:

* Kısa Çalışma Ödeneği adı altında maaşlar üzerinden sağlanan tasarrufun maaşlarımıza zam olarak yansıtılmasını istiyoruz.

* Ücret adaletsizliğinin ortadan kaldırılması, düşük ücretlilerin maaşlarının yaşanılabilir bir seviyeye çıkması için “Taban Ücret” uygulaması istiyoruz.

* Yıllardır zam uygulanmayan yemek, yol gibi yaşamsal destek ücretlerinin sembolik değil, ekonomik koşullara uygun oranda artırılmasını istiyoruz.

* İnsanca bir yaşam için kredi taksitlerimizi ödeyebilecek, evimizi geçindirebilecek, okula giden çocuklarımızın cebine harçlık koyabilecek bir maaş istiyoruz."

"Maltepe Belediyesi yönetimi taleplerimizi görmezden geldiği, bizleri sefalet ücretine mahkum ettiği için grevdeyiz" diyen Dolgun talepleri kabul edilip, haklarını alana kadar geri adım atmayacaklarını vurguladı.

 

"Maltepe Halkının Desteğini Bekliyoruz"

Dolgun, Maltepe halkına da seslenerek Bizler her gün sokağınızı süpüren, çöplerinizi toplayan, parklarınızın bakımını yapan, kaldırımlarınızı yenileyen, belediyeyi aradığınızda telefonlarınızı açan, evlatlarınızı emanet ettiğiniz kreşlerde eğitim veren Maltepe Belediyesi emekçileriyiz.

Biz de sizler gibi pandeminin ağır ekonomik yükü altında eziliyoruz. Sizler gibi çarşıya, pazara çıktığımızda cebimizdeki para, ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmiyor. Sizler gibi çocuklarımıza rahat ve güvenli bir gelecek kurmak istiyoruz. Ancak kredi borçlarımız boyumuzu aştı. Birçoğumuzun maaşlarında haciz uygulaması bulunuyor. Belediye hizmetlerini durdurduğumuz GREV sürecinde tüm Maltepelilerden destek ve anlayış bekliyoruz. Çünkü aynı havayı soluduğumuz sürece bugün bizlere yapılan haksızlık yarın başkaları tarafından sizlere de yapılabilir" diyerek Maltepe halkından da grevdeki işçilere haklı mücadelesinde destek beklediklerini söyledi.

 

 

Filistin’de Hükümet Medya Ofisi, İsrail işgalinin Gazze Şeridi'nde yürüttüğü soykırım savaşının başlangıcından bugüne kadarki istatistiki rakamların güncel halini yayınladı....

Mal varlığı dondurulan Yeni Demokrasi gazetesi muhabiri Ertan Çıta’nın “akbil”ine de el konuldu. ...

Kuzey Ormanları’nın Saros Körfezi Adilhan Köyü mevkilerinde “mesire” olarak kiralanan denize sıfır orman alanına yirmiden fazla beton villa yapıldı. Koru Dağı’ndaki orman kıyım...

Perfetti’de Tek Gıda-İş işyeri temsilcisinin işten atılması üzerine başlayan eylemler devam ediyor. Bugün işçiler fabrika önünde TİS hakları için basın açıklaması gerçekleşt...

Bakırköy Kadın Kapalı Zindanı'nda görüş sonrası devrimci tutsaklara ayakkabı çıkarma dayatması yapıldı.  ...

“Sandıkla Gitmeyecekler” 16 Nisan referandumunun, devrimci kitleler açısından anlamını, işte bu belirginleşmeye başlayan yeni durumda aramak gerekir. Kürt halkında egemen olan duyguy...

Türkiye tekelci sermayesi, kendi egemenliğini ve sınıf çıkarlarını sürekli tehdit altında gördü. Sınıf iktidarını ve çıkarlarını korumak için, siyasi iktidarın, devletin tüm g...

“Avrupa Komünist Hareketi” adı altında bir araya gelen birkaç “komünist” parti, “Ukrayna'daki emperyalist savaşın ikinci yılında komünistlerin geride bıraktığımız dönemdeki...

Kent Savaşları Olan biteni Kürt halkı gördü. 1 Kasım 2015 seçimlerinde katılım, Kürdistan'da %60 düzeyinde kaldı, “özerklik oylanacak” söylemi işe yaramamıştı. Demirtaş, “...

Arama

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih