< "Parmak Sallamayın Çözüm Üretin!"

Buna bir politik müflisin ayakta kalma çırpınışı da denebilir. Yerel seçimlerde uğradıkları politik hezimetten, uğradıkları derin hayal kırıklığından sıyrılmanın yolu olarak, TİP, “yeni bir hikaye” yazmaya hazırlandığını ilan etti. ...

SES İstanbul Şubeleri, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekiminin pamdemiyle ilgili sorunlarını konuşmak isteyen sağlık emekçilerine karşı dayatmacı, aşağılayıcı bir üslubunu, hastane önünde protesto etti.

SES İstanbul Şubelerine üye sağlık emekçileri pamdemi sürecinde sorunlarının ve uyarılarının görmezden gelinmesini, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekiminin pamdemiyle ilgili sorunlarını konuşmak isteyen sağlık emekçilerine karşı dayatmacı, aşağılayıcı bir üslubunu, hastane önünde protesto etti.

Basın açıklamasına KESK'e bağlı sendikalardan temsilciler ve Dev Sağlık İş Sendikası yöneticileri de destek verdi.

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kongre Salonu önünde bir araya gelerek "Yönetmiyorsunuz! Hastalanıyor Ölüyor Tüketiyoruz!" yazılı pankart açtı.

"Döner Sermaye Sağlıkta Ölüm Demektir", "Emeğimizin Karşılığını İstiyoruz", "Döner Semaye Kime Sermaye", "Güvenceli İş Güvenceli Ücret İstiyoruz", "Annem İşte Babam İşte Evde Yalnız Çok Korkuyorum" yazılı dövizler taşıyan sağlık emekçileri "Yaşamak Yaşatmak İstiyoruz", "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz" sloganları attı. Basın metnini SES Şişli şubesi Yönetim Kurulu üyesi üyesi Fırat Burak Gürhan okudu.

SES'in mücadele tarihine değinerek sözlerine başlayan Gürhan "İktidarlar değişti, bakanlar değişti, koltuklar değişti ama SES’in mücadele azmi ve kararlığı hiç değişmedi ve değişmeyecek. Bu gerçeği, bilmeyenlere, sosyal bir hukuk devletinde yaşadığını unutanlara, titri çok yüksek olup makam işgal eden yöneticilere hatırlatmak da görevlerimiz arasındadır" dedi.

 

"180 Sağlık Emekçisi Yaşamını Yitirdi"

Sağlık emekçilerinin 9 aydır bir çığ gibi büyüyen sorunlarını dinleyecek ve sorunlarını çözecek,  bir muhatap aradığını, fakat sağlığı yönetmeyi bırakmış bir bakanla karşı karşıya olduklarını belirten Gürhan, Covid-19’un 180 sağlık emekçisinin ölümüne neden olduğunu söyledi.

 

"Sağlık Sistemi Bu Yükün Altında Kalacak"

Sağlık çalışanları salgının başından beri “ yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” diye çığlık attığını fakat seslerini duyuramadıklarını belirten Gürhan "Bilimin, sosyal hukuk devletinin gereklerini gerine getirerek salgının hızını kesmek için acilen harekete geçilmezse sağlık sistemi bu yükün altında kalacaktır"

 

"Salgın Şişli Etfal'de Yönetilemiyor"

Bugün Hamidiye Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde işyeri sorularını dile getirmek için toplandıklarını söyleyen Gürhan, Türkiye’nin çoğu hastanesi gibi salgının burada da etkili bir şekilde yönetilemediğini belirterek "Çalışanlar ve onların temsilcileri salgınla ilgili alınan karar süreçlerine dahil edilmiyor. Pandeminin başından beri 6331 sayılı İş(çi) Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve mevzuatı kapsamında alınması gereken önlemler uygulanmıyor. Hastane pandemi kurulunun salgın yönetimi adı altında aldığı önlemler çalışma hakkı ile ilgili yasal ve meşru haklarımızla çatışıyor" dedi.

 

"Parmak Sallayarak Sorunlar Çözülmüyor"

"Yöneticilerimiz parmak sallayarak sorunları çözmek yerine bir kamu yöneticisinin görev ve sorumluluğuyla hareket ederek kurumsal kişiliğimizle masaya oturmalı ve aşağıdaki taleplerimize çözüm üretmelidir" diyen Gürhan,  örgütlenme hakkının sendikal hak ve özgürlükler kapsamında anayasa ve uluslararası sözleşmelerle korunan bir hak olduğunu ve sendikanın tüzel kişiliğine saygı duyması gerektiğini belirterek, Şişli Hamidiye Etfal hastanesi Başhekimi Hacı Mustafa Özdemir'in şube yöneticilerinden özür dilemesi gerektiğini söyledi.

 

"İş Yükü Arttı Ama Teknisyen Sayısı Artmadı"

Covid-19 Laboratuvarı iş yükünün son 1 ayda ciddi anlamda arttığını, numune sayısının 500, 1400 derken daha sonra 2000’lere kadar ulaştığını, fakat laboratuvar teknisyenlerinin sayısı artırılmadığını aktaran Gürhan, iş yükünün hafifletilmesine dair yazılı çözüm önerilerinin bir an önce uygulanması gerektiğini belirtti.

 

"Koruyucu Ekipman Sağlanmaması Suçtur"

Nitelikli ve kişiye uygun koruyucu ekipmanın yeterli sayıda sağlanmadığı, kısıtlı sayıda verilen ekipmanla çalışma sonucunda enfekte olan sağlık emekçilerinin sayısında artış olduğunu da sözlerine ekleyen Gürhan "Nitelikli ve kişiye uygun ekipman sağlanması en önemli iş güvenliği önlemlerinden biridir ve sağlanmaması bir suçtur" dedi.

 

"Tavandan Ek Gösterge Yapılmadı"

 Solunum fonksiyon testi gibi aerosol yayılımının çok yüksek olduğu, havalandırma koşullarının yeterliliğinin ispat bile edilemediği çok riskli alanlardaki poliklinik çalışanlarına mesleki risklerine göre tavandan ek ödeme yapılmadığını aktaran Gürhan, Covid-19 alanlarının belirlenmesinde ve risk değerlendirmelerinde çalışan temsilcilerinin görüşünün alınması gerektiğini söyledi. Gürhan sağlık emekçilerinin diğer taleplerini ise şöyle sıraladı:

 

* Poliklinik alanlarının pandemi yönetimine uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesini, çalışanların hasta ve hasta yakınları ile temasını en aza indirecek mühendislik önlemleri alınmalıdır.

 

"Çalışan Sayısı Sürekli Azaltılıyor"

* Sarıyer Hamidiye Etfal Hastanesi Çocuk acil servisinden hasta sayısının azaldığı bahanesiyle zaten yetersiz olan çalışan sayının daha da azaltılmasına artık bir son verilmelidir. Acil çalışanları bırakın dinlenmeyi yemek yiyecek vakit bile bulamamaktadır. Çalışan sayısı en azından eski haline getirilmelidir.

 

"Aç Kalıyor, Yemeği Cebimizden Ödüyoruz"

* Sarıyer Hamidiye Etfal Hastanesi'nde verilen yemek öğünleri ne besleyici, ne doyurucu ne de destekleyici öğün vasfı taşımamaktadır. Öğünlerin yetersizliği iş yükü arttıkça vücut direnci azalan sağlık emekçileri için ciddi bir risktir. Sağlık emekçileri adeta aç karnına çalıştırılmakta ya da işyerlerinde kendi ceplerinden beslenmektedirler. Olağanüstü dönemlerde olağan iaşe yönetmelikleri yerine acil düzenleme yapılmalıdır.

 

"Önerilerimiz Dikkate Alınsın"

* Acilden Covid-19 alanı diye adlandırılan yerde hastaların bekleme sürelerinin çok fazla olması nedeniyle hem çalışanların viral yükü hem de hastaların viral yükü artmaktadır. Bekleme sürelerinin azaltılması ya da hasta yığılmasının engellenmesi için çalışan önerileri dikkate alınmalıdır

 

"15 Çalışanın Covid-19 Olmasından Özdemir Sorumludur"

Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi Acil kliniğinde Son 1 ay içinde 15 sağlık emekçisinin Covid-19 pozitif olduğunu, hastanede yatıp tedavi altında olan arkadaşlarının bulunduğunu aktaran Gürhan olduğunu bu sayının artmasında hastane yöneticisi olarak siz Hacı Mustafa Özdemir’in birincil sorumlu olduğunu söyledi.

 

"Açlık Sınırında Ücretle Yaşamaya Çalışıyoruz"

Bakanın ekranlardan tüm kamuoyuna duyurduğu tavandan ek ödemenin sağlık emekçileri için tam bir hayal kırıklığı olduğunu da vurgulayan Gürhan "Bilinmelidir ki biz sağlık emekçileri yoksulluk sınırının altında açlık sınırına yakın bir ücretle bir ay geçinmek zorundayız. Pandemi ile birlikte hayatın iyice pahalılaştığı şehrimizde artık insanca yaşayabileceğimiz bir temel ücret istiyoruz. Hastalandığımızda, izne çıktığımızda kesintiye uğramayacak bir ücret talebimizi hatırlatmak isteriz" dedi. Ayrıca seçim vaadi olarak sunulan 3600 ek gösterge ile ilgili hala bir çalışma olmadığını söyleyen Gürhan, "Bu durum biz sağlık emekçilerini gelecekleri ile ilgili umutsuzluğa sürüklemektedir" dedi.

Çalışma ortamımın daha güvenli hale getirilmesi için çalışma biçim ve süreçlerinin pandemi yönetimine uygun yeniden düzenlenmesinin acil bir ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Gürhan, "Sendikamız bu çalışmaların bir tarafıdır ve üyelerimizin bize yetkiyi vermeleri halinde bu süreçlere daha da aktif katılacağımız da çok iyi bilinmektedir" dedi.

Gürhan sözlerini SES’ te örgütlenme, haklı talepleri, iş ve can güvenliği için birlikte hareket etme çağrısıyla sonlandırdı.

 

Filistinli sendikalar, tüm emek örgütlerini, “1 Mayıs'ta Filistin'in Kurtuluşuyla Dayanışma İçin” bu çağrıyı imzalamaya ve 2024 1 Mayısını “Filistin Direniş İşçileri Günü...

17 Nisan günü sabaha karşı saat 04.00'te, ABD’de yüzlerce Colombia Üniversitesi öğrencisi kampüsün ana bahçesinde bir "Gazze Dayanışma Kampı" kurdu. Öğrenciler, Üniversite İsrail...

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklardan “güvenlik”, “istihbarat” ve “gizli ajan” kelimelerini resimle ya da mektupl...

Günümüzde dünyanın herhangi bir köşesinde yaşanan önemli bir olay hem hızla duyulmakta hem de başka coğrafyalar üzerindeki etkileri hızla açığa çıkmakta. Dolayısıyla da emekçi ...

Mücadeleci 10 Sendika bir araya gelerek 1 Mayıs'ta Taksim'de buluşma çağrısında bulundu. Yıllardır işçi ve emekçilere yasaklanan Taksim Meydanı'nı için "Geri alacağız, Taksim bizimd...

“Öldürmenin pek çok yolu vardır. Karnına bıçak saplamak, ekmeğini elinden almak, hastalığını iyileştirmemek, kötü koşullarda yaşatmak, ölesiye çalıştırmak, intihara sürükle...

Yeni tanıştığımız, belediyeye bağlı bir taşeron şirkette çalışan işçi anlatıyor, “İki üniversite bitirdim, 26 bine çalışıyorum. Yol-yemek çıkarsan asgari ücret işte. Bu ...

  17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde Antep'te bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitiren Dr. Ersin Arslan ve şiddet nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri a...

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Açlığın, sömürünün, geleceksizliğin giderek arttığı bugünlerde milyonlar işçi, emekçi her g...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih