< Kale Kayış'ta Covid-19'lu 58 İşçi Evlerine Gönderildi!

Geçen yıl ”Çalışırken Ölmek İstemiyoruz”' diyerek işçilerin iş bıraktığı Kale Kayış'ta Covid-19'a ilişkin hiçbir önlem yok. Bugün itibariyle biri entübe 58 işçi Covid-19. İşçiler test sonuçları çıkmadan evlerine gönderildi!

Silivri Kınalı mevkiinde bulunan ve 350 işçinin çalıştığı Kale Kayış fabrikasında Covid-19'a ilişkin hiçbir önlem alınmaksızın üretim son hız devam ediyor.

İşçilerin uyarıları ve Covid-19 belirtileri gösterenler olduğunu söylemelerine rağmen ne tedbir alındı ne de işçilere test uygulandı. Beyaz yakalı işçilerin çalıştığı dış ticaret bölümünde görülmeye başlayan vaka hızla üretim bölümü de dahil işçiler arasında yayıldı. iki gün önce 18 işçinin Covid-19 testi pozitif çıktı. Bir işçi ise entübe durumda.

Bugün itibariyle ise Covid-19'a yakanan işçi sayısı 58. Testleri pozitif çıkan işçiler karantinaya alınsa da fabrikada üretim devam ediyor. Kale Kayış işçileri fabrikada İSİG tekbirleri bulunmadığı için ağır ve sağlıksız koşullarda çalıştıkları için sık sık iş kazaları yaşadıkları için 2019 yılında 6 Mart itibariyle iş bırakmışlardı.

430 işçinin çalıştığı Kale Kayış'ta sendikal örgütlenme çalışması yapan işçiler kısa sürede Petrol İş Sendikası'na üye olmuş ve "Çalışırken Ölmek İstemiyoruz" diyerek 105 işçi isig önlemlerinin alınması talebiyle iş bırakmışlardı. Kale Kayış patronu ise İSİG önlemleri almak bir yana iş bırakan işçileri işten atmıştı.

4 ayı aşkın süren eylem ise Petrol İş Sendikası'nın da patronla uzlaşma yönündeki tavrı nedeniyle işçilerin alacaklarının bir kısmının ödenmesi şeklinde sonuçlanmıştı.

Kale Kayış'ta Covid-19 vakasının artması ve 58 işçinin testinin pozitif çıkması üzerine görüştüğümüz Rıfat Erenoğlu da Covid-19 testi pozitif çıkan işçilerden biri.

 

"Virüsü Ailelerimize Bulaştırdık"

Erenoğlu ilk olarak söylediği "Hiçbir önlem alınmıyor. Fabrikada vaka sayısı artmaya devam edecek bu bir yana virüsü ailelerimize taşıyoruz. Kızımın gribal belirtiler göstermesi üzerine hastaneye gittik. Test yapıldı ve onun da Covid-19 testi pozitif çıktı. 4 kişilik bir aileyiz ve karantinadayız" oldu. Kale Kayış'ta ilk olarak dış ticaret bölümünde çalışan beyaz yakalı işçilerde Covid-19 görüldüğü ve 50 işçinin çalıştığı bölümün tamamının Covid-19'a yakalandığını belirten Erenoğlu, ilk olarak dış ticaret bölümünde işçilerin Covid-19'a yakalanmasının ardından genel müdürün de Covid-19 olduğunu aktardı. Rıfat Erenoğlu gelişen süreci şöyle aktardı:

 

"Entübe Olup Makineye Bağlandı"

"Buna rağmen yine hiçbir önlem alınmadı. Ve üretim bölümünde işçilerde Covid-19 görülmeye başladı. Hatta bir arkadaşımız entübe oldu ve makineye bağlandı. Bu durumda bile üretim aynı şekilde devam etti. Hiçbir önlem alınmadığı gibi tüm işçilere test de yaptırılmadı.

 

"Son Çare Şikayette Bulundum"

Ben en eski çalışanlardanım Eşim de mutfakta çalışıyor. Durum bu hale gelince son çare Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden fabrikada önlem alınmadığına ilişkin şikayette bulundum.

 

"Bu Yapılan Katiamdır"

Gümüşce Jandarma Karakolu'ndan beni aradılar 'İhbarda bulunmuşsunuz. Fabrikayla irtibata geçeceğiz.İsminizi belirtmemiz de bir sakınca var mı?’ diye sordular. Ben de müdüre yazılı verin hatta adımı da büyük harflerle yazın görünsün' dedim. Vakalar hızla artınca iki gün önce özel hastanede test yaptırdılar. Yeni geldi sonuçlar ve 58 işçinin test sonuçları pozitif. Gündüz vardiyasında durum bu.

Daha da önemlisi daha gece vardiyasının sonuçları gelmedi. Ve sonuçları pozitif olan işçileri daha sonuçları gelmeden evlerine gönderdiler. Bu açıkça bir katliamdır. Başka bir tanımı olamaz.

 

"Rapor Alacak Hastane Arıyorlar"

Şimdi yana yana hastane arıyorlar rapor yazdırabilmek için. Devletten saklayacaklar resmi Covid-19 vaka sayısını. Başka bir dertleri yok. Yani öyle işçinin sağlığı alınacak önlemler falan değil mesele. Özel hastaneden vaka sayısını az gösterecek rapor alabilmek.

 

"7 Aylık Bebeği Darp Etmişti"

Bu zulmü bize yapan adam biz direnişe çıktığımızda 'Benim iki TIR dolusu param var' diyen adam. Bu adam Ramazan'da iftar yemeğinde görüşmeye giden işçi ailelerine saldırıp 7 aylık bebeği darp etmiş bir insan. Bu adam hala yaşananlardan insani hiçbir şey almamış. Onun için tek bir şey var: 'Benim param var. Her istediğimi yaparım. Her şeye gücüm yeter' başka hiçbir şeyin önemi anlamı yok onun için. İşçi hastalanırmış, ailesine bulaştırırmış veya ölürmüş umurunda değil. Fabrika çalışsın para akmaya devam etsin. Ve halen fabrikada önlem alınmadı. Çalışma devam ediyor."

 

"Test Sonuçları Çıkmadan Eve Gönderildiler"

İşçilerin test sonuçları çıkmadan evlerine gönderildiğini belirten "Bize 'Aileleriniz de Covid-19'a yakalansın' dediler resmen. Ben kendim kanser tedavisi görüyordum. Pandemi nedeniyle tedavim yarım kaldı. Kızım Covid-19'a yakalandı. 4 kişilik aile karantinadayız şu anda” dedi. Test sonuçlarının e-devlet hesaplarında görünmediğini de vurgulayan Erenoğlu, " Bundan sonra yapılacak testlerin ne kadarının sonucunu doğru yansıtırlar bundan da endişeliyiz" dedi.