< “İşimize Geri Dönecek KHK’ları Çıkaranları Yargılayacağız”

İSTANBUL – İstanbul KHK’lılar Platformu, , “İnsan hakları ve KHK’lar” konulu panel-forum düzenledi. Hükümetin KHK’lılara yönelik saldırılarının devam ettiği ifade edilerek, tüm farklılıklarına rağmen KHK’lıların kaygılarından sıyrılarak mücadeleyi yükseltmeleri gerektiği düşüncesi öne çıktı. KHK’lar “Tüm illerde platformlarımızı oluşturup işimize geri döneceğiz KHK’ları çıkaranlar gidecek biz kalacağız” dedi.

İSTANBUL- İstanbul KHK’lılar Platformu, “İnsan hakları ve KHK’lar” başlıklı bir panel-forum düzenledi. Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde konuşmacı olarak KHK ile ihraç edilen öğretmen Filiz Uzal, Doç. Dr. Bayram Erzurumluoğlu HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu yer aldı. Panel-foruma KHK ile ihraç edilen emekçiler ve demokratik kitle örgütlerinden çok sayıda kişi katıldı.

 

Umutsuzluğa Kapılmadan Mücadele Etmek Gerekiyor

Panelde HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, KHK’lar ile yaşatılan ihraçlar ve güvenlik soruşturmaları ile binlerce kişinin mağdur edildiğini hatırlatarak pek çok kişinin yanlış bilgilerden dolayı ihraç edildiğini belirtti. Mecliste KHK ve güvenlik soruşturmalarını gündeme getirdiklerini ve güvenlik soruşturmalarının durdurulduğunu söyleyen Gergerlioğlu, umutsuzluğa kapılmadan, güçlü bir mücadeleyle KHK’ların da sona ereceğini bunun da emekçilerin mücadelesine bağlı olduğunu belirtti.

AKP’nin son zamanlarını yaşadığını söyleyen Gergerlioğlu, “Kendisinden insaf ve vicdan namına bir şey beklemediğimiz bu iktidarı göndereceğiz. Yapılan saldırılar bitmekte olan bir iktidarın son saldırılarıdır” dedi.

 

Sussak Da Sıra Bize Geliyor

KHK platformlarının illlere yayılmaya başladığına vurgu yapan Gergerlioğlu “KHK platformlarının Türkiye’yi sarmaya başladığını dile getiren Gergerlioğlu, “Bir araya gelmemiz birilerinin hoşuna gitmedi. Ama sakın vazgeçmeyin.Tüm dünya sesimizi duysun diye bu gayreti sergileyeceğiz”dedi.

İnsan hakkı ihlallerin geçmişte Kürtlere ve solculara yönelik geliştiğini, fakat sıranın artık toplumun diğer kesimlerine uzandığını ifade eden Gergerlioğlu, “Eskiden yapılan haksızlıklara susan, sıranın kendisine gelmesini beklemeyen insanlar yaşadıklarını bana anlatıyor. KHK ile ihraç edilen bir polis bana ‘Susma sustukça sıra sana gelecek dendiğinde kimseye bir şey yapmazsam, sıra bana gelmez sanıyordum. Ama bir gece sıra bana da geldi’ dedi. Sussak bile sıra bize geliyor. Toplumun her kesimi büyük travmalar yaşadı artık tahammülümüz yok” diye konuştu.

KHK’lılar Toplumun Çok İlerisinde Etkili Yollar Bulabilirler”

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, Türkiye’nin OHAL rejimi ile ilk kez tanışmadığını belirterek

Tanrıkulu, “1978’de Şırnak, Van, Hakkâri ve Diyarbakır’da ilan edilen OHAL 15 sene sürdü. 15 Temmuzdan sonra ilan edilen ve 3 ayda kaldırılacağı söylenen OHAL ise 20 ay kadar sürdü. İnsanların KHK’lar ile işlerinden atıldığı bu süreçte anayasa değiştirildi. AKP istediği rejimi kurmak için OHAL’i kullandı. KHK ile ihraç edilenler toplumun çok ilerisinde olan bir kitle. Dolasıyla onların engelleyici tavırlarına karşı onları etkileyecek yollar bulabilirsiniz” diyerek KHK’lıların mücadelesiyle kazanabileceklerini ifade etti.

 

KHK Saldırılarını Arkadaşlarımız Anlamlandıramadılar”

KHK ile ihraç edilen öğretmen Filiz Uzal ise, KHK’ların tamamen siyasal bir saldırı olduğuna dikkat çekti. Kamu kuruluşlarında idari amirlerinin emrinde olmayan, kötü gidişata ‘dur’ diyen emekçilerin işinden atıldığını söyleyenUzal, “KHK saldırısına maruz kalan birçok arkadaşımız saldırıyı anlamlandıramadı. Çünkü o zamana karşı sistemden yana tavır aldılar. Ama bugün hepimizi aynı çuvala koydular” dedi.

 

“Ya Sessiz Kalıp Yok Olacağız Ya Birlik Olup Direneceğiz”

KHK saldırılarına karşı iki seçeneklerinin buluduğunu söyleyen Uzal, “Buna karşı ya sessiz kalacağız ya da direneceğiz. Barış akademisyenlerinin ve KESK’lilerin sokağa çıkması ile beraber bir platform süreci oldu. Her ay topladığımız 100 binlerce imzayı valiliğe veriyorduk. Ya bir araya gelip, bu saldırılara püskürteceğiz, bir daha bunların yaşanmasına izin vermeyeceğiz ya da yok olup gideceğiz. Artık bizim dilimiz, dinimiz, ırkımız bir. Hepimiz emekçiyiz. KHK platformlarında yan yana olursak engelleri tek tek aşarız. Umutsuzluk noktasında birbirimiz ile nasıl dayanışabildiğimizi biliyoruz. Gün birlikte olmanın günüdür. Hepinizi platformlarda örgütlenmeye çağırıyoruz.”

Yönetenler De Yönetilenler De Adalet ve Hukuk Savaşını Kaybetti”

KHK’lılar ile ilgili hazırladığı raporun sunumunu yapan KHK ile ihraç edilen Doç. Dr. Bayram Erzurumluoğlu da, “Yaşanan süreçte adalet ve hukuk savaşını yönetenler de yönetilenler de kaybetti. Yaşananlar hukuksuzlukları destekleyenler, KHK’lıların yerine geçmek için bekleyenler için bir sınavdı ve sınavdan kaldılar. Mazlumlardan yana olmak mı, zalimden yana olmak mı karar vermek zorundayız. Zulme engel olamıyorsak bile onu duyurmaya çalışıyoruz” dedi.

Verilen aradan sonra panelitsler soruları cevapladı ve forum bölümüne geçildi. Serbest kürsü şeklinde gerçekleşen forumda KHK’lı emekçiler ve tutuklu askeri öğrencilerin anneleri, sorunlarını, düşüncelerini ve mücadele önerilerini paylaştılar.

Forum bölümünde yapılan konuşmalarda cumhuriyet tarihi boyunca insanların din, dil, etnik kimlik, siyasi görüş ve daha bir çok nedenle ayrıştırıldığını ve insanların da bunu kabullenerek önyargılarla hareket ettiklerini ve bir kesime saldırı olduğunda bir gerekçeyle sessiz kaldığı bu nedenle de hiç bir alanda ezilenlerin giderek daha büyük bir zulüm altında ezildiği görüşü ortaya çıktı.

KHK’lıların büyük bir kesiminin akademisyen ve eğitimli insanlar olduklarını buna rağmen korkularını aşamadıklarını ve “İşimi kaybettim ama hiç olmazsa tekrar fişlenmeyeyim” kaygısıyla hareket ettiği için güçlü bir mücadelenin sağlanamadığını ifade eden emekçlier bir çok ilde KHK’lılar Platormunun oluşturulduğunu ve bunun tüm illere yayılarak güçlü bir mücadele yaratmaya doğru gittiklerini belirttiler.

 

KHK’lılardan Siyasi Partilere Eleştiri

Panelde KHK’lıların sesini duyurmak ve mücadelesine destek olmak yönünde siyasi partilerin de etkili bir destek vermedikleri eleştirileri de yapıldı. Muhalefet partisi olarak CHP’nin bir kaç vekilinin destek sunduğunu fakat iktidara en büyük desteği yine muhalefet partisi olarak CHP’nin verdiği ifade edildi. KHK’lı emekçiler ve askeri öğrenci anneleri de CHP’li milletvekillerinin samimiyetsizliğini dile getirdi. KHK’lı emekçiler CHP’li milletvekillerinin KHK’lıları rencide eden tavırlarına tepkilerini dile getirirken, bazı yayın organlarının da bu konuda KHK’lalır hedef gösteren yayınlarına dikkat çekti. Bundan sonra daha güçlü bir mücadele verebileceklerini ifade eden emekçiler KHK’lıları hedef alanlara karşı suç duyurusunda bulunma ve teşhir etme yönünde kararlarını dile getirdiler.

 

İşimize Geri Dönecek KHK’ları Çıkaranları Yargılayacağız”

İstanbul KHK’lılar Platformu son olarak diğer illerdeki emekçilerle birlikte hareket ederek işlerine geri dönünceye kadar mücadeleyi yükselteceklerini belirttiler. KHK’lılar mücadeleyi yükselttiklerinde iktidarın saldırılarının da arttığını vurgulayan emekçlier, “Biz daha güçlü mücadele verdikçe daha çok saldırıacaklar ama biz bu saldırılarla yılmayacağız. Biz işimize geri döneceğiz. Onları da yargılayacağız. KHK’ları çıkaranlar gidecek bizler kalacağız” diyerek panel-forumu sonlandırdılar.