400 Maden İşçisi İnsanlık Dışı Koşullara İsyan Etti

Kayseri'de Develi ilçesinde yaklaşık 400 maden işçisi isyan ederek eylem yaptı.

Kayseri'nin Develi ilçesinde altın madeninde çalışan işçiler sefalet ücretlerine, insanlık dışı koşullarda çalıştırılmaya daha fazla dayanamayıp dün isyan etti ve kent meydanında eylem yaptı.

Altın madeni çıkarmalarına karşın, işçileri sefalete mahkûm eden ücret alan maden işçileri, milyarlar kazandırdıkları altın tekelinin emeklerinin üstünde tepinmesine, ücret artışı istediklerinde 15 TL'lik artış yapılması karşısında tepki gösterdi. 15 TL ücret artışını kişiliklerine yapımlaş hakaret olarak görerek ayağa kalktı.

Çalışma koşulları ağır ve riskli olduğu halde açlık sınırında ücrete talim etmek, insanlık dışı koşullarda çalışmak, tuvalet ihtiyaçları olduğunda, gidecekleri tuvaletin olmaması, aslında insan yerine konulmamak canlarına tak etti. Ve insanlık dışı koşullar reva görülen maden işçileri kararlı adımlarla madenden çıkarak 30 kilometre mesafedeki Develi Meydanı'na yürüdüler.

Açıklamayı okuyan öncü bir işçi “Özür dileyerek söylüyorum. Bir buçuk senedir çalışma sahamızda tuvalet yok. Kışın sular donuyor ve tuvalete gitmek için 5 kilometre yol gitmemiz gerekiyor” dedi.

Çalışma koşullarını dile getiren işçi, Develi esnafının madenin varlığından ve işçilerin alışveriş yapmasından mahrum kalmasını istemediklerini söyledi ve çalışma koşullarının ağırlığını dile getirerek “Umarım bu maden daha uzun süreler devam eder ve Develi halkına ekmek kapısı olur. Ama bu şartlarda hiçbir madenci arkadaşımız esnafa gidip de gönül rahatlığıyla alışveriş yapamıyor” dedi.

Haklarını istedikleri için işten atma tehdidiyle karşılaştıklarını belirten öncü işçi, “Bugün burada işçi konuşacak yöneticiler dinleyecekler. 3 bin 200 TL’ye bizi esir aldıklarını zannediyorlar. Bugün 400 kişiye adam kapıyı gösterdi ve gönderdi. Burada 400 kardeşimiz işsiz kaldı” dedi.

Sendikalaşma konusunda adım atan işçilere Dev Yapı İş Sendikası Kayseri Bölge Temsilcisi Haydar Baran, Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün DİSK Kayseri Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam da işçilerin haklı mücadelesine destek verenler arasındaydı.

Maden işçilerinin isyanına ilişkin Dev Yapı İş Sendikası Kayseri Bölge Temsilcisi Haydar Baran isyanın, bir anda gökte çakan bir şimşek gibi algılanmaması gerektiğini belirtti ve “Gayri insani ve ağır çalışma koşullarına rağmen neredeyse asgari sefalet ücretine mahkûm olan 400 işçinin ortalığa saçılan tepkisi yılların birikimine dayanıyor. Görüştüğümüz işçiler isyanlarının nedeni olarak bunu ifade ediyorlar” dedi.

İşçilerin örgütsüzlük çarkını kırmak için adım attığını dile getiren Baran “Meydandaki açıklama da dahil, işçiler sendika haklarını kullanma konusunda kararlılar. DİSK Dev Maden Sen’de örgütlenme konusunda harekete geçmiş durumdalar. Çarşamba günü Dev Madensen Genel Başkanı Tayfun Görgün burada olacak ve işçilerle görüşecek. Elbette sendika hakkını kullanmak önemlidir. Ama daha önemlisi işçilerin iradesinin ifadesi olan işçi komitesinin her daim sürecin öznesi olmasıdır” dedi.

Süreci takip edeceklerini belirten Baran “Altın madeni işçilerinin her daim yanında olacağız. Onların mücadelesine omuz vereceğiz. Emeklerini korumak için çıktıkları yolda önlerine çıkan her engeli aşmaları için mücadelenin parçasıyız, parçası olmayı sürdüreceğiz” dedi.