Kayı İnşaat İşçileri: "Hakkımızı Almaya Geldik"

Kayı İnşaat İşçileri maaşlarını almak için şirketin Levent'teki ofisi önünde eylemlerine devam ediyor.

İnşaat Emekçileri Sendikası’na (İnşaat Sen) bağlı Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu, 2 yıldır ödenmeyen maaşlarını almak için Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz’ın ofisin önünde açıklama yaptı.

Levent'teki Kayı İnşaat Genel Merkezi önünde yapılan açıklamaya çok sayıda işçi ve demokratik kitle örgütlerinden temsilciler katıldı.

“Kayı İnşaat Patronu Coşkun Yılmaz İşçilerin Alacaklarını Vereceksin” yazılı pankart açılan eylemde “Kayı İnşaat İşçilerinin Alacağı Hepimizin Alacağıdır” yazılı dövizler taşındı. Açıklamada sık sık “Zafer Direnen Emekçinin Olacak” ve “Direne Direne Kazanacağız” sloganları atıldı.

 

"Devlet Neden Coşkun Yılmaz'ın Peşine Düşmüyor"

Basın açıklamasında işçiler söz alarak mağduriyetlerini ve taleplerini aktardı. Maaşı ödenmeyen işçilerden Sinan Ekinci, Coşkun Yılmaz’ın 3 kıtada 6 bin işçi çalıştırdığını belirterek “9 kez hükümetten başarı ödülü aldı. Yatı, villaları, arabaları var, işçilerin önünde direndiği plazada çalışıyor ama hala işçilerin haklarını vermedi. Bizler bir gün faturalarımızı geciktirsek, devlet hemen peşimize düşüyor. Coşkun Yılmaz’ın bize olan borcu için devlet neden bunun peşine düşmüyor? Çocuklarımıza telefon, tablet alıp derslere girmesini sağlayamıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından hakkımızı almak için geldik” dedi.

 

"Alacaklarımızdan Bakanlıklar Sorumludur"

Saffet Dağlı isimli işçi ise Kayı İnşaat işçilerinin Cezayir’de çalıştığından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın haberi olduğunu ve Coşkun Yılmaz’ın yurt dışında aldığı ihalelerden Dışişleri Bakanlığı’nın da haberi olduğunu belirterek “Coşkun Yılmaz’ın Gaziantep Şehir Hastanesi’nde hisseleri var. O yüzden de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da, Dışişleri Bakanlığı da, Sağlık Bakanlığı da hakkını arayan Kayı işçilerinin muhatabıdır. İşçiler bu sorunlarla baş başa bırakılamaz, tüm bakanlıkları bu sorunu çözmek için göreve çağırıyoruz” dedi.

 

"Defalarca Söz Verildi Tutulmadı"

İşçilerden Ali Bahri Öksüz ise emeklerinin karşılığına almadan Kayı İnşaat'ın ofisi önünden ayrılmayacaklarını vurgulayarak “Kayı İnşaat’ın yurt dışındaki şantiyelerinde ve ofislerinde çalışan 250’ye yakın işçinin bir yıldan fazla süredir maaşlarının ödenmediğini söyledi. 2019’dan bu yana işçilerin defalarca Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz’a ulaştığını, alacaklarını istediklerini belirterek "Ancak Coşkun Yılmaz, 2 yıla yakın süredir ‘Ödeyeceğim’ diyerek işçileri sadece oyalıyor. İşçiler 28 Aralık 2019’da maaşlarını alamadıkları için Cezayir’de grev yaptı. Arabuluculuk sözleşmeleri imzalandı. Hakkedişlerin 2020 Mart ayında ödeneceği taahhüt edildi. Ancak sözler tutulmadı. Anlaşmalar çöpe atıldı. İşçiler dava açtı. Yüzlerce kez patronla görüştü. Coşkun Yılmaz ‘En yakın zamanda ödeyeceğim’ diyerek işçileri sürekli oyaladı” dedi.

 

"Yatırıma Para Var İşçilere Para Yok"

Kayı İnşaatın koca şantiyeler üzerinden milyonlar kazandığını ve sermayesine sermaye kattığını belirten işçilerden Abdulsamet Kete ise Kayı İnşaat'ın 2007 yılından bu yana her sene en büyük 250 uluslararası müteahhit listesine girdiğini ve bununla övündüğüne dikkat çekerek "Ancak sıra işçilerin alacaklarını ödemeye gelince para yok. Bununla birlikte Kayı Holding sadece inşaat alanında değil birçok iş kolunda büyüdükçe büyüdü. Enerji ve medikal alanlarında şirketleri var ama işçilerin alacaklarını ödemeye gelince para yok. İşçilere Kayı İnşaat patronlarından sadaka istemiyor. Tüm çalışanlar hakkedişlerini istiyor” dedi.

İşçiler ödenmeyen haklarını alıncaya kadar da eylemlerini sürdüreceklerini beliterek sloganlarla eylemi sonlandırdı.