Dünya Kadın Konferansı Koordinatörleri 2. Toplantısı Almanya’da yapıldı.

13-18 Mart 2016’da Nepal’de 2. Dünya Kadın Konferansı gerçekleştirilmişti. Türkiye’den Emekçi Kadınlar (EKA)’nın da yer aldığı, 60 ülkeden yaklaşık 3000 kişinin katıldığı başarılı bir konferans olarak tarihteki yerini aldı.

Aldığı kararlarla yoluna devam eden konferans, Almanya’da yaptığı Dünya Koordinatörleri’nin ikinci toplantısında durum değerlendirmesi yaparak, yeni yol haritasını çıkardı. Her kıta temsilcisi kadın, 2016’dan bugüne yaşanan gelişmeleri, siyasal ve ekonomik değişimleri, bunun kadınlara yansımasını değerlendiren raporlarını sunarak bilgi alışverişinde bulundular. Kıta raporlarından çıkan sonuçlara göre de mücadele yol ve yöntemlerini belirlediler. Enternasyonal dayanışma kararları aldılar. Oybirliği ile kabul edilen gündemler üzerinden yürütülen tartışmalardan çıkan sonuçları sizler için derlemek istedik.

Öncelikle koordinatörler toplantısından çıkan en önemli sonuçlardan biri “Kadınların Kurtuluşu Üzerine Teoriler” başlığında bir çalıştay kararıdır. 30 Kasım-2 Aralık 2018 tarihleri arasında Hindistan’da yapılacak olan teorik çalışma, her kıtadan bir temsilcinin yer alacağı hazırlık komitesi tarafından yönetilecek ve konular önerilerle zenginleştirilecektir.

1. Koordinatörler toplantısından çıkan ortak kararlar şu şekilde özetlenebilir:

Bhangor Hareketi'ne Destek Kararı:

Batı Bengal, Hindistan'ın binlerce kadın ve erkeğinin sulak ve engin tarım arazileri üzerine ekolojik olarak yıkıcı olan bir şebeke projesine karşı cesur mücadelesiyle dayanışma içinde olma kararı aldı. Toplantı Batı Bengal hükümeti tarafından hareketin aktivistleri ve köylüler üzerinde ortaya konan devlet terörünü açık olarak kınıyor ve Batı Bengal ve Hindistan hükümetini halkın taleplerine saygı göstermeye ve şebeke projesini bölgeden çekmeye davet ediyor. Toplantı ayrıca Bhangor'un erkek ve kadınlarının mücadelesine öncülük eden ''Toprağın korunması, Geçim, Ekoloji ve Çevre Komitesi''ne dünya kadınlarının desteğinin sözünü veriyor.

Siyasi Kadın Tutuklulara Özgürlük

HDP’li kadın politikacıları, belediye başkanları, yerel meclis üyeleri ve Kürt ve Türk devrimcilerinin tutuklanmalarını protesto ediyoruz. Faşist AKP rejiminin Türkiye'de kadınların hukuki, politik ve sosyal başarılarına yaptığı saldırıları kınıyoruz, özellikle kadın örgütlerinin kapatılmasını. Faşizme karşı birleşik bir mücadelenin acil gerekliliğinin altını çiziyoruz ve dünyanın bütün kadınlarına faşizme karşı ayağa kalkma ve birleşme çağrısı yapıyoruz.

Khalida Jarrar'a Özgürlük

Filistin Yasama Meclisi üyesi Khalida Jarrar'ın tutuklanmasını protesto ediyor ve İsrail makamlarına onu acilen serbest bırakma çağrısı yapıyoruz.

İD Rehinelerini Özgürleştirin

Ayrıca İD'ye karşı Suriye, Irak ve Kürdistan'daki savaş sona yaklaşıyor gibi görünüyor. İD tarafından rehin tutulan binlerce Yezidi ve Şii kadının ve çocuğun akıbeti belirsizliğini koruyor. Dünya kadınlarına bu kadın ve çocukların özgürleştirilmesi mücadelesine destek çağrısı yapıyoruz. Ek olarak Yezidi topluluğu tarafından Shingal/Sinjar'da oluşturulan demokratik otonom öz yönetim yapılarına destek veriyoruz.

Rohingya Halkıyla Dayanışma

Biz burada otururken milyonlarca insan Hindistan-Bangladeş sınırında bir mülteci hayatı çilesi yaşıyor. Bölgesel güç ve emperyalizmin yardımıyla orada bir etnik temizlik yapılıyor. Binlerce Rohingya hayatlarını kurtarmak için Bangladeş'e sığınıyor. Onlara insanca davranmak herkesin öncelikli görevidir. Aynı zamanda bazı komünal gruplar, yerel ve yabancı komplocular Rohingya sorununu kullanarak şeytani planlarını uygulamaya çalışıyor. Bu şeytani grupların kutsal olmayan faaliyetleri daha ciddi sonuçlar oluşması korkusunu yaratıyor. Myanmar hükümeti ve ordusu bu ağır durumun ana sorumlusu. Biz Rohingya halkının vatandaşlık hakları ve Rohingya sorununun kalıcı çözümü için uluslararası destek ve dayanışma talep ediyoruz.

Dünya Kadınlarını Çağırıyoruz diyen temsilciler, kadınlara bize izin verin, yolumuza devam edelim diyorlar:

Kadınlar en yüksek dağları fethedecekler! 2. Dünya Kadın Konferansı'nın kararlarını dünyanın kadınlarına taşımamıza ve ulusal kadın hareketimizi kuvvetlendirmek için onları kazanmamıza izin verin.

Kalıcı ortaklıklar inşa etmemize izin verin, birlikte büyümemize izin verin, ortak dayanışmayı organize etmemize ve finansal temelimizi inşa etmemize izin verin.

Koordinatörler arasındaki daha yüksek bağlayıcılıkla kıtasal ve uluslararası yapıları kuvvetlendirmemize izin verin, bunun için dünya koordinatörleri toplantıları arasında Ana koordinatörler gibi yeni enstrümanlar yaratmamıza izin verin, dayanıklı bir UOK, uluslararası dizayn edilmiş bir internet sitesi.

Stratejik vizyonumuzu iyileştirmemize ve cesaretle, kararlı bir şekilde 2018'de kadınların özgürlük teorisi üzerine planlanan seminere hazırlanmaya başlamamıza izin verin

Genç dünya kadınları Dünya Kadın Konferansımız'ın bir çocuğu, onları dünya kadınlarının hareketleri içinde cesurca yeni adımlar atmaları için zorlamamıza izin verin.

Dünya kadınları en yüksek dağları fethedecek! Akılda bu olarak 3. Dünya Kadın Konferansı'na ulaşmamıza izin verin.

Yolunuz, yolumuz açık olsun. Başarılar diliyoruz bu yolda yürüyen tüm kadınlara...