Yerel seçimler sonrası Türkiye ve Kürdistan halklarını neler bekliyor? Şimdi yanıtı en çok aranan soru, yerel seçim sonuçları ne olacak değil, seçimler sonrası iki ülkenin işçi ve emekçi sınıflarını neler beklediğidir. ...

Ağar Metal Çelik Yapı Mühendisliği’nde çalışırken rahatsızlanması üzerine hastaneye giderek rapor alan ve rapor bitiminde işyerine döndüğünde hakaret ve darp edilerek işten atılan Özkan Kaya bugün işyeri önünde gasp edilen haklarının ödenmesi için basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) Hazırlık Komiteleri, Emeğin Gücü Derneği, İşçilerin Dayanışması Büyüyor dayanışma ağının da destek verdiği açıklama sonrası Ağar Metal görüşme talebinde bulundu.

İSTANBUL – Sancaktepe ilçesinde Samandıra’da bulunan Ağar Metal çelik Yapı Mühendisliği’nde 2,5 yıl çalışmış olan Özkan Kaya, Mart ayında gribal enfeksiyon nedeniyle hastaneye gitti. Hastanede kendisine rapor verilen ve bunu da işyerine bildiren Özkan Kaya, raporunun bitmesinin ardından işbaşı yapmak üzere gittiğinde ise hakarete uğrayarak ve darp edilerek kapının önüne atılarak işten çıkarıldı.

Hiçbir hakkı ödenmeyen ve 30 Mart’tan bu yana Ağar Çelik Metal yetkililerinden hiçbirinin kendisiyle görüşmeye yanaşmaması üzerine bugün işyeri önünde öğle saatlerinde gasp edilen haklarının ödenmesi talebiyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Kaya’nın Görüşme Talebine ‘Polis Çağıracağız” Yanıtı

Hakarete uğrayarak, darp edilerek işten atılan Özkan Kaya, yine de açıklama öncesinde bir kez daha iyi niyet göstererek yetkililerle görüşmek istediğini bildirmek üzere dayanışmaya gelen iki kişiyle birlikte fabrikanın girişineki büroya gitti.

Büroda bulunan kişiler Kaya’nın görüşme talebini dahi dinlemeyerek, “Sizin burada ne işiniz var. Sizinle görüşecek yetkili yok. Sizin buraya girme hakkınız yok. Hemen burayı terk edin. Şimdi polis çağırıyoruz” söylemlerinde bulundular. Özkan Kaya ile dayanışmaya gelenlere de “Siz kimsiniz? Ne amaçla geldiniz?” gibi söylemlerde bulunan kişiler, fabrikanın sürgülü kapısını kapatarak, sözlü tacizlerini de devam ettirdiler.

“İşbaşı Yapmaya Geldim Hakaretlerle Darp Edilerek Kapı Dışına Atıldım”

Bunun üzerine Özkan Kaya ve dayanışmaya gelenler pankartlarını açarak “Ağar Metal’de Hak Gaspına Son”, “İşçiler Sizin Köleniz Değil” sloganları attı. İşten atılan Özkan Kaya, açıklamasında “İki buçuk yıldır emek verdiğim çalıştığım Ağar Metal’de ağır bir grip geçirdiğim için doktora gittim. Önce iki gün izin verildi. Ve hastaneye gitmem gerektiği belirtildi. Ben de işyerine bunu bildirerek hastaneye gittim ve bana rapor verildi. Raporu da işyerime bildirdim. İstirahat sürem bittiğinde işbaşı yapmak üzere geldiğim işyerinde hakaretlere uğrayarak, itilip kakılarak ve darp edilerek şu kapının önüne atıldım.

“Ağar Metal’de Hak Gaspı Var, Kaçak İşçi Çalıştırılıyor”

30 Mart’tan bu yana haklarımın ödenmesi için geliyorum, telefon ediyorum fakat karşımda muhatap bulamıyorum. Bütün yasal başvurularımı yaptım. Ama bir sonuç alamadım. Bugün de gasp edilen haklarımın ödenmesi talebiyle buradayım. Bu aynı zamanda bir suç duyurusudur. Çünkü benim Çalışma Bakanlığı’na daha önce de yapmış olduğum başvuralar bir karşılık bulmadı. Burada halen iki göçmen işçinin kaçak olarak sigotasız çalıştırıldığını da buradan duyuruyorum. Gasp edilen haklarım ödeninceye kadar da mücadele edeceğim. İşçi dostlarımızdan da dayanşıma bekliyorum” dedi.

“Çalışma Bakanlığı Denen Kurum Ne İş Yapıyor?”

Dayanışmaya Gelen Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Akyol, bugün burada Özkan Kaya’nın hakları için bir arada olduklarını fakat yüz binlerce işçinin her gün bir çok işyerinde hak gaspına uğradığını belirtti. Gerek İTK gerekse de Emeğin Gücü Derneği olarak her gün mutlaka işçiler tarafından hakları gasp edildiği için, işten atıldıkları için arandıklarını belirterek “Koronovirüs salgını başladığından bu yana gerek derneğimizi gerekse de İTK’dan arkadaşları her gün mutlaka bir yerlerden işçiler arayarak işten atıldıklarını, haklarının gasp edildiğini söylüyorlar” dedi.

“Çalışma Bakanlığı diye bir kurum var bu kurum ne iş yapıyor? İşçiler şikayetlerini bildiriyorlar, değil çözüm üretmek cevap dahi alamıyorlar. Hiçbir başvurularına karşılık bulamıyorlar, çözüm üretilmiyor. Kaç işyerinde hak gasplarına, kaçak işçi çalıştırıldığına dair bildirimde bulunuldu. Tek bir teftiş tek bir işlem yapılmadı. Bu salgında bile işyerlerinde en ufak bir denetim yok” diyen Akyol, devlet yetkililerinin işçilerin haklarını değil patronları koruduğunu belirtti.

“İşçiler Fiili Mücadele Verip Haklarını Alacaklar”

Zaten Çalışma Bakanlığı’ndan da bir beklentimiz yok açıkçası. Ve işçiler kendi haklarını aramak durumunda kalıyorlar. Burada da arkadaşımız haklı olarak fiili mücadelesini sürdürüyor. Olması gereken de budur. İşçiler haklarını isteyecekler ve almak için birlikte mücadele edecekler. Biz de Emeğin Gücü, İTK ve İşçilerin Dayanışması Büyüyor dayanışma ağı olarak Özkan arkadaşımız haklarını alıncaya kadar mücadelemizi sürdürüceğiz. Biz gerekli başvurularımızı, görüşme taleplerimizi ilettik. Bundan sonra olacaklardan da Ağar Metal yetkilileri sorumludur” dedi.

 

“Patronlar Krizi Fırsata Çevirip İşçilerin Haklarını Gasp Ediyor”

İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) Hazırlık Komiteleri adına konuşan işçi ise “Ağar Metal’de raporlu olmasına rağmen işten atılan Özkan Kaya arkadaşımızın haklarının ödenmesi için gerekli girişimlerde bulunduk, fakat gerek görüştüğümüz muhasebecisi, gerekse de diğer yetkililer bize olumlu bir yanıt vermedi. Koronovirüs salgını başladığından bu yana pek çok işçi işten atıldı ve atılmaya devam ediyor. Patronlar krizi fırsat bilerek işçilerin haklarını gasp ediyor. Ağar Metal’de yaşanan hak gaspına karşı gerekli hukuki girişimlerimizi yapmış olmamıza rağmen olumlu bir yanıt alamadık” dedi.

“Güçlerimizi Birleştirelim Mücadele Edip Haklarımızı Alalım”

Devletin de salgın sürecinde patronlardan yana bir tavır alarak işçilerin haklarını askıya aldığını belirten işçi “Bu nedenle de Özkan arkadaşımızla birlikte İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK), Emeğin Gücü Derneği ve İşçilerin Dayanışması Büyüyor dayanışma ağı olarak fiili mücadelemizi başlattık. Buradan işçi arkadaşlarımıza da çağrımızdır, salgın nedeniyle hukuki mücadele askıya alınmış durumda ve fiili mücadeleden başka yol kalmamıştır. İşçiler, hakları için komitelere, işçi derneklerine ve işçi dayanışmalarına başvurabilirler. İşçiler bu şekilde birliklerini sağlayarak fiili mücadele yürütmelidir. Buradan bütün işçi arkadaşlarımıza da çağrımızdır. Komiteler, dernekler, platformlarda işçiler olarak güçlerimizi birleştirelim, fiili mücadelemizi yürütelim. ve haklarını arayan işçi arkadaşlarımızı yalnız bırakmayalım” dedi.

“İşçilerin de Güç Birlikleri Dayanışma Ağları Var”

Ağar Metal yetkililerine de seslenen İTK’lı işçi “Bize hukuki haklardan bahsederek hak gaspını savunmasınlar. Biz hukuki olarak neler yapılması gerektiğini gayet iyi bilen işçilerin ve gereken hukuki girişimlerimizi yaptık. Hukuki haklarımızı biliyoruz, ama bizler de işçi örgütlenmeleri olarak bir sınıfın içindeyiz. Ağar patronları, yetkilileri de bir sınıfı temsil ediyorlar. Ve karşı karşıya geleceğimiz yerlerden tanesi de bu fiili mücadele süreci. Patronlar işçilerin emek güçlerini sömüremez, haklarını gasp edemez. İşçilerin de dostları, güç birlikleri, dayanışmaları var. Bunu da bilsinler ve Ağar Metal yetkilileri Özkan Kaya arkadaşımızın hakedişlerini bir an önce ödesinler” dedi.

Ağar Metal yetkilileri basın açıklaması sırasında polis çağrırak işçilere müdahale edilmesini istedi. İşçiler ise anayasal haklarını kullanarak basın açıklaması yaptıklarını belirttiler. Açıklamadan önce de görüşme talebinde bulunuklarını fakat sözlü saldırıya uğrayarak dışarı çıkarıldıklarını aktardılar.

Ardından şirketin avukatı olduğnu belirten bir kişi işçilerle ve dayanışmaya gelenlere “Siz kimsiniz? Ne için buraya geldiniz? Sizin burada durmak gibi yasal bir hakkınız yok” gibi söylemlerde bulunarak polisin müdahale etmesini istedi.

“Fili Mücadeleden Başka Çarem Kalmadı”

Polisler de salgın nedeniyle her türlü yürüyüş, gösteri ve basın açıklamasının yasak olduğunu iddia ederek işçilerin dağılmaması halinde müdahale edeceklerini söyledi. Bunun üzerine Özkan Kaya ise “Ben raporlu olduğum halde hakarete uğrayarak, darp edilerek işten atıldım. 20 gündür muhatap dahi bulamadım ve son çare olarak basın açıklaması yapmak için geldim. Bütün hukuki süreçleri işlettim. Buna rağmen yine de iyi niyetle gelip açıklama öncesinde görüşme talebimi ilettim. Fakat hakaret eder tarzda kapının dışına çıkarılarak kapı yüzümüze kapatıldı. Ben bütün hukuki başvurularımı yapmama rağmen hakkımı alamıyorsam ne yapacağım. Yeni evliyim işten atıldım ve evime ekmek götürecek param yok. Eğer paramı alacak başka bir yöntem varsa söyleyin onu yapayım” diyerek haklarını bildiğini ve gasp edilen hakları için de fiili olarak mücadele edeceğini ve haklarını alıncaya kadar da her gün işyeri önüne geleceğini belirtti.

 

Ağar Metal Yetkililerinden Görüşme Talebi

Şirket avukatı olduğunu belirten kişiyle yapılan tartışmalardan bir süre sonra şirket yetkilileri, yarın öğle saatlerinde görüşülmesi talebinde bulundu.

30 Mart’tan bu yana telefon görüşmesi dahi sağlayamayan, hiç bir görüşme talebine yanıt alamayan Kaya’nın basın açıklaması yapması sonrasında şirket yetkilileri geri adım attı. Özkan Kaya’nın alacaklarına ilişkin dökümleri yaparak avukatı ile birlikte gelmesini şirket yetkilileri ve avukatlar eşliğinde görüşeceklerini ilettiler.

Özkan Kaya, işçilere hukuki destek veren avukatlardan biriyle görüşerek, yarın geleceklerini belirtti.

Özkan Kaya, İşçi Temsilcileri Konseyi ve Emeğin Gücü Derneği yarın da sürecin takipçisi olacaklarını ve yarın yapılacak görüşmenin sonucuna göre izleyecekleri yolu belirleyeceklerini ve sonucu kamuyouyla paylaşacaklarını belirterek Ağar Metal işyeri önünden ayrıldılar.

 

Filistin’de Hükümet Medya Ofisi, İsrail işgalinin Gazze Şeridi'nde yürüttüğü soykırım savaşının başlangıcından bugüne kadarki istatistiki rakamların güncel halini yayınladı....

Mal varlığı dondurulan Yeni Demokrasi gazetesi muhabiri Ertan Çıta’nın “akbil”ine de el konuldu. ...

Kuzey Ormanları’nın Saros Körfezi Adilhan Köyü mevkilerinde “mesire” olarak kiralanan denize sıfır orman alanına yirmiden fazla beton villa yapıldı. Koru Dağı’ndaki orman kıyım...

Perfetti’de Tek Gıda-İş işyeri temsilcisinin işten atılması üzerine başlayan eylemler devam ediyor. Bugün işçiler fabrika önünde TİS hakları için basın açıklaması gerçekleşt...

Bakırköy Kadın Kapalı Zindanı'nda görüş sonrası devrimci tutsaklara ayakkabı çıkarma dayatması yapıldı.  ...

“Sandıkla Gitmeyecekler” 16 Nisan referandumunun, devrimci kitleler açısından anlamını, işte bu belirginleşmeye başlayan yeni durumda aramak gerekir. Kürt halkında egemen olan duyguy...

Türkiye tekelci sermayesi, kendi egemenliğini ve sınıf çıkarlarını sürekli tehdit altında gördü. Sınıf iktidarını ve çıkarlarını korumak için, siyasi iktidarın, devletin tüm g...

“Avrupa Komünist Hareketi” adı altında bir araya gelen birkaç “komünist” parti, “Ukrayna'daki emperyalist savaşın ikinci yılında komünistlerin geride bıraktığımız dönemdeki...

Kent Savaşları Olan biteni Kürt halkı gördü. 1 Kasım 2015 seçimlerinde katılım, Kürdistan'da %60 düzeyinde kaldı, “özerklik oylanacak” söylemi işe yaramamıştı. Demirtaş, “...

Arama

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih