Daha bir dizi yerde oyların sayılması tamamlanmamışken farklı biçimlerde kayyum atama girişimlerinde bulunmuştu dinci faşist iktidar. Hiçbir gizlisi saklısı olmadan hem de. ...

George Floyd’un ırkçı bir polis tarafından -bu arada belirtelim ki, ırkçılık Amerikan devletinde bir istisna değil, bir kuraldır, devletin bizzat kendisi ırkçıdır- katledilmesi bozkırı tutuşturan kıvılcım oldu.

Amerikan yoksulları, -sadece siyahlar değil- önce Minneapolis eyaletinde ayaklandılar. Ayaklanma, kısa sürede onlarca eyalete sıçradı. Bu satırlar yazılırken tam yirmi beş kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Yarın ne olacağını, ayaklanmanın ne tarafa evrileceğini kimse ne biliyor ne de tahmin edebiliyor.

Herkesin rahatlıkla görebileceği, internet üzerinden rahatlıkla öğrenebileceği şeyleri tekrar etmenin anlamı yok.

Üzerinde durmak istediğimiz nokta, bu son ayaklanma dahil, son aylarda Irak’tan Şili’ye, oradan Lübnan, Cezayir gibi ülkelere kadar, ortaya çıkan bütün ayaklanmalardan çıkarılması gereken en önemli dersleri ortaya koymak.

İki önemli ders var bütün bu ayaklanmaları kesen. Birincisi, bütün ayaklanmalar, aniden, kimsenin beklemediği bir zaman ve şekilde patlak verdi. Bunlara yedinci yılına giren Haziran -Gezi- ayaklanmasını eklemeliyiz. Özetle, koşullar bir ayaklanma için olgunlaştığında, bıçak kemiğe dayandığında, “artık yeter” noktasına gelindiğinde emekçi sınıflar, yoksul kitleler ayaklanmak için kimseyi beklemiyorlar.

Fakat üzerinde durmak istediğimiz nokta, şimdilik, bu değil. Üzerinde durmak istediğimiz nokta ikinci derstir.

İkinci önemli ders şudur: Sözünü ettiğimiz bütün bu ayaklanmalarda devrimci komünist önderlik eksikliğinin ayaklanmaların zafere, yani iktidarın fethine ulaşmamasında belirleyici bir rol oynadığını görüyoruz.

Ayaklanmalarda önderlik uzlaşmacı, sosyal reformist güçlerin eline geçmiş ise, emekçi sınıfların tarihsel devrim hakkı bir tas çorbaya değiştiriliyor. Haziran Halk Ayaklanması, kitlelerin sonuna kadar gitme kararlılığına rağmen, “Taksim Dayanışması” denen uzlaşmacılar, sosyal reformist partilerin temsilcileri tarafından böyle bitirilmişti. Sudan devrimi, aynı şekilde, uzlaşmacılar tarafından, emekçi sınıfların iktidarı ele geçirme fırsatının bir tas çorbaya değişildiği bir başka örnek oldu.

Halk ayaklanmaları, ancak, tutarlı, sonuna kadar gitme kararlılığına sahip, burjuva sınıfla uzlaşmaya kapalı, proleter karakterli devrimci komünist bir önderlik tarafından zafere kadar ilerletilebilir.

Bir halk ayaklanması, ortaya çıkmak için örgütlü devrimci güçleri beklemez ama kendiliğinden bu noktaya da gelemez. Oysa, aslolan da budur, zafere ulaşmaktır, burjuva devleti yıkarak iktidarın fethini gerçekleştirmektir. Çünkü, emekçi sınıfların, yoksulların, uğruna kanlarını akıtmayı göze aldıkları tam ve kesin kurtuluşun yolu buradan geçer.

Türkiye ve Kürdistan’da kitleleri, politika ve sloganlarıyla etkisi altına alan; kitlelerin öncülüğünü kabul ettikleri bir güç henüz yok.

Verili anın somut gerçeği böyle ya da buna yakın olsa bile bu durum değiştirilebilir ve değiştirilmelidir de. Verili an, geçicidir. Her şey değişiyor, her şey hareket halinde, her şey dönüşüyor. Verili anın somut durumunu değiştirecek olan şey, devrimci komünist güçlerin devrimci faaliyetidir.

Bu faaliyet, özellikle devrimci dönemlerde -ki bütün dünya şimdi böyle bir dönemden geçiyor- iğneyle kuyu kazmak anlamına gelmez. Çünkü, özellikle devrimci dönemlerde gelişmeler sıçramalar biçiminde gerçekleşir. Tıpkı, bir hafta önce kimsenin aklına bile gelmeyen bir olayın ABD’yi kasıp kavuracak bir yangını tutuşturan kıvılcıma dönüşmesi gibi. Tarih devrimci dönemlerde işte böyle sıçramalarla ilerler.

Buradan çıkarılacak sonuç bellidir: Leninist öncü işçilerin, gençliğin günlük faaliyeti, propaganda ve ajitasyonu, her türlü pratik eylemi, hiç bir biçimde küçümsenmemeli; bütün bu çalışma, devrimin öncüsünün hazırlanması bilinciyle yürütülmelidir.

Güncel görev devrimin merkezi odağını yaratmaktır. Attığımız en ufak adımın bile buna hizmet ettiğini, ufak sandığımız adımların devrimci dönemlerde dev sonuçlara yol açabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız.

Basına yönelik saldırılar devam ediyor. Günün ilk saatlerinden itibaren, Kürt medyasına ve emekçilerine yönelik saldırılar başladı. ...

İzmir Kemalpaşa’da bulunan Abalıoğlu-Lezita’da greve çıkan işçilerin mücadelesi 50’li günlerine ulaştı. ...

  Çocuk ve genç işçiliğine ve iş cinayetlerine karşı eyleme geçen İSİG Meclisi, çocuk işçiliğin yasaklanması, eğitime verilen bütçenin artırılması, MESEM projesine son verilme...

Kadıköy'de açıklama yapan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Ocak ayında söz verilen taban maaşı haklarını sordu. Öğretmenler haklarından vazgeçmediklerini ve alıncaya kadar her...

2007 yılında, Sibelimizin annesi Sakine Sürücü ile yapılan bir söyleşiyi, ve annemizin anlatımlarını paylaşıyoruz: ...

“İnsanın idealleri uğruna yaşamasıyla, ölmesi arasında bir fark görmüyorum”... Ölüm Orucu eylemlerinde, eyleminin 122. gününde ölümsüzleşen Sibel Sürücü’nün sözleriydi b...

Aralarında Mücadele Birliği Platformu’nun da yer aldığı 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 1 Mayıs’ın tarafı olan tüm güçlere çağrı yaparak bu sene 1 Mayıs’ın Taksim’de kitlese...

İnsan bir şeyleri abartmayı olduğundan daha fazla anlamı varmış gibi lanse etmeyi pek sever. Hepimizde var bu. ...

Cumartesi Anneleri/İnsanları, Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdikleri 995. hafta eylemlerinde, 14 Nisan 1995 tarihinde Van'da JİTEM tarafından beyaz Toros'la kaçırılarak gözaltında...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih