< Belediye İşçilerinden Sınıf Dayanışması

Gece yarısı itibariyle İran’ın, BM sözleşmesinin 51. maddesine dayanarak İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği misilleme eylemi sabah itibariyle şimdilik sona erdi. ...

İşten atılan Üsküdar Belediyesi işçileri bugün işten atılan ve 10 gündür  oturma eylemini sürdüren Ataşehir Belediyesi işçilerini ziyaret etti. "Farklılıklarımızı bir yana bırakarak emek ve hak mücadelemizi büyüyeceğiz ve biz kazanacağız" dediler.

İSTANBUL - AKP’li Üsküdar Belediyesi’nde gerekçesiz olarak 150'yi aşkın işçi işten atıldı. İşçilerden bir kısmı bir araya gelmeyi başarak ve işten atılan arkadaşlarına ulaşmaya çalışarak 5 haftadır Salı günleri saat 11.00'de Üsküdar Belediye binası önünde bir araya gelerek yaptıkları basın açıklaması ile seslerini duyurmaya çalışıyor.

Bugün yine Üsküdar Belediyesi önünde buluştu. İşçiler Üsküdar'da kurulan pazar içinde ve çarşıda bildiri dağıtımı yaparak, işe dönme mücadelesinde Üsküdarlıların desteğini istedi.

Ardından Ataşehir Belediyesi'nde işten atılan ve 10 gündür belediye binası önünde oturma eylemi yapan işçilere dayanışma ziyaretinde bulundu. CHP'li Ataşehir Belediyesi'nde Destek Hizmetleri işçisi ve DİSK Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Temsilcisi Melike Şahin ile Güvenlik Birimi işçisi ve DİSK Güvenlik Sen Temsilcisi Ali Şan İpşiroğlu'nu gerekçe gösterilmeksizin işten atılmıştı.

Üsküdar Belediyesi işçileri, 10 gündür işe dönme mücadelesi veren sınıf kardeşlerine ses vermek için yanlarına "Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek" sloganıyla gitti.

Ataşehir Belediyesi işçileri Şahin ve İpşiroğlu ile birlikte Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyeleri ise "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Üsküdar İşçisi Yalnız Değildir" sloganlarıyla karşıladı.

Daha önce farklı bir işçi eylemine şahit olmamış ve dayanışma ziyaretinde bulunmamış oldukları için giderken biraz çekingen  olan işçiler, yalnızca Ataşehir Belediyesi'nden şube yöneticisi bir işçinin basın açıklamalarına desteğe gelmiş olması nedeniyle onun kendilerini karşılayacağını söylemesi üzerine biraz rahatladılar.

Ataşehir Belediyesi işçileri onların çekinerek attıkları sloganlara eşlik edip güçlü alkışlarla karşılayınca ve sloganlara devam edince Üsküdar Belediyesi işçilerinin de coşkusu yükseldi.

Ataşehir Belediyesi işçilerinin çoğu sendikal faaliyet yürüten, eylem deneyimleri olan işçiler. Üsküdar Belediyesi işçilerini karşılarken önceden tanıyormuşcasına sıcak bir tokalaşmayla ve hatta sarılarak karşıladılar.

Üsküdar Belediyesi işçileri kendilerinin de ifade ettiği gibi yıllarca AKP'ye oy vermiş, bazıları parti çalışması yürütmüş, ya da AKP düşüncesine yakın olan işçiler.

Ataşehir Belediyesi'nde ise çoğu CHP üyesi veya devrimci örgütlenmelerde yer alan sol görüşlü işçiler.

Birbirleriyle kısa bir tanışma faslından sonra Ataşehir Belediyesi İşçisi ve Genel İş Temsilcisi "Arkadaşlar bize dayanışmaya geldiniz sesimize ses oldunuz ve biz de sizin sesinizi Ataşehir işçisi arkadaşlarımıza duyurmak istiyoruz. Bize sürecinizi anlatın" dedi.

Üsküdar Belediyesi işçileri yaptıkları basın açıklamaları dışında eylem deneyimi olmayan işçiler. Onların rahatça kendilerini ifade edebilmeleri için önce Ataşehir işçilerin sürecine değinerek sözü Üsküdar Belediyesi işçilerine verdiler. Yapılan kısa açıklamanın ardından sohbete geçildi.

Bu arada Ataşehir Belediyesi işçileri hemen bir yer sofrası kurdu. "Arkadaşlar dayanışmaya gelip direniş çayı içmeden gidilmez. Çayımız bol soframız pek zengin değilse de buyurun bir kaç lokmamızı birlikte yiyelim" dediler.

Bu arada "Tereyağlı İskender yok mu? İskender kalmamış tandır söyledik" gibi espriler yapıldıysa da ortaya konulan yiyecekler ve çaylar neşeli bir sohbet eşliğinde paylaşıldı.

Üsküdar Belediyesi işçileri "Şakalarımız bir yana arkadaşlar bizim için bundan daha güzel, daha kıymetli sofra yok şu anda. Sınıf kardeşlerimiz var olan bir kaç lokmasını da bizimle paylaşıyor. Daha güzel ne olabilir. Biz bu sofra başında bir fotoğraf çektirip bunu paylaşmak istiyoruz" dediler.

AKP’li Üsküdar Belediyesi işçileri ile CHP'li Ataşehir Belediyesi işçileri.... Farklı partilere oy veren, çalışma yürüten, farklı inanışları, dünya görüşleri olduğunu söyleyen işçiler... Hepsinin tek bir ortak yanı vardı. Haksız, hukuksuz bir şekilde işten atılmış olmak. İşine, emeğine, haklarına, geleceğine sahip çıkmanın mücadelesini vermek.

İşten atılan Ataşehir Belediyesi işçisi Ali Şan İpşiroğlu tüm bunları özetleyiverdi "Yüzyıllardır bizi bölmüşler. Irklara uluslara, dinlere, mezheblere, bölgelere, şehirlere, işlere, mevkilere aklınıza ne gelirse onu sebep gösterip bölmüş birbirimizden ayırmış, yabancı göstermişler. Bir de saygıyı 'İtaat ve biat' diye belletmişler. Oysa hepimiz insanız hepimiz ekmeğimizi kazanmak için alınteri döküyoruz, emek veriyoruz. Saygılı olmak da yukarıda birilerine biat etmek değil, onun söylediğine asla itiraz etmemek değildir."

 

Üsküdar Belediyesi işçileri Ataşehir Belediyesi işçileriyle kaynaşarak keyifli ve coşkulu bir ziyaret gerçekleştirdiler. Bu ziyaret sonunda ortaya çıkan tüm bu farklılıkları aşan ve onları birleştiren bir şey vardı. Onları bir sınıf yapan: Dünyanın tüm zenginliklerini var eden emekleri...

Ziyaret sona ererken hep birlikte "Bütün belediyeler işçi çıkarıyor. AKP'lisi CHP'lisi, MHP'lisi... Hiçbirinin işçinin evine ekmek götürmek için nasıl çırpındığı umurunda değil. Biz gördük ki işçinin işçiden başka dostu yok. Bundan sonra da işten atılan sınıf kardeşlerimizle birleşerek, güçlenerek mücadele edeceğiz ve biz kazanacağız"  diyerek dayanışmayı sürdürme kararı aldılar.

Getir online alışveriş firmasının taşeron firması Vigo'nun moto kuryelerin ücretlerinin dülürülmesine karşı mücadelesi sürüyor. Vigo'nun moto kuryelerin haklarını gasp etmesine i...

Vigo Moto Kuryeleri ücretlerinin paket başı ücretlerinin gasp edilmesine karşı başlattıkları eylemin 10'uncu gününde Vigo Genel Merkezi'nin bulunduğu Kozyatağı Nida Kule önündeydi. ...

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Merkezi, İsrail işgal ordusunun, dün Gazze Şehri ve kuzey bölgelerinde evlerine dönmeye çalışan binlerce zorla yerinden edilmiş Filistinliyi hedef al...

DİSK-AR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Nisan ayı raporu yayınlandı. Buna göre geniş tanımlı işsiz sayısı artıyor. Rapora göre: ...

2 Nisan günü öğle saatlerinde İstanbul’da 16 katlı bir binada yangın çıktığı haberi hızla yayıldı. Binanın eksi birinci ve eksi ikinci katında yapılan tadilat sırasında yaşana...

İSİG Meclisi, 2024 Mart ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Buna göre, Ocak ayında 161, Şubat ayında 149, Mart ayında 115… 2024 yılının ilk üç ayında en az 425 işçi hayatın...

2024 1 Mayıs Taksim Platformu, Gayrettepe' de bulunan Masquerade Clup önünde iş cinayetlerinde katledilen işçileri anarak, işçi cinayetlerine karşı 1 Mayıs'ta Taksim’e çağrı yaptı. ...

  Covid-19 nedeniyle 13 Nisan 2020'de yaşamını yitiren devrimci işçi, Dev Yapı-İş temsilcisi Hasan Oğuz, Habipler Yayla Mezarlığındaki mezarı başında anıldı. ...

  Cumartesi Anneleri 949. Haftasında 29 yıl önde gözaltında kaybedilen Ali İhsan Dağlı için Galatasaray Meydanı'ndaydı. ...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih