Buna bir politik müflisin ayakta kalma çırpınışı da denebilir. Yerel seçimlerde uğradıkları politik hezimetten, uğradıkları derin hayal kırıklığından sıyrılmanın yolu olarak, TİP, “yeni bir hikaye” yazmaya hazırlandığını ilan etti. ...

 

Guaido bir askeri üs yakınında bir grup askerle çıktı ortaya. "Ordu benim safımda" pozları verdi. Askeri üs ondan yanaymış propagandası yaptı. Hükümet ise "darbe girişimini bastırıyoruz" diyerek karşı harekete geçti. Halk başkanlık sarayına desteğe çağrıldı.
Karşı-devrim askeri aşamayı başlatmış görünüyor. Eğer belirli bir alan tutabilir, bir ilerleme kaydedebilirlerse kararsızlıkları artırıp orduyu tamamen yanlarına çekebileceklerini düşünüyorlar. Karışıklıklar artarsa sınırlarda bekleyen özel kuvvetler ve askeri birimler harekete geçecek. Neredeyse bir aydır ABD özel kuvvetleri Kolombiya'ya yığınak yapıyor. Silahlar ve askerler gönderiliyor. Brezilya kuvvetleri sınıra kaydırılıyor.


En kritik sürece girildi. Bu bir iki günde darbe başarılı olamazsa büyük bir hezimet yaşayacak ABD emperyalizmi. Devrimin "sırat köprüsü" sınavı yaşanıyor.
Şu sıralarda Bolton açıktan orduyu darbeye çağırıyor. İşler hiç bir dönem bu denli pervasızlaşmamıştı. Bir ülkede alenen darbe çağrıları yapıyor ABD. Eskiden gizli kapaklı olurdu bu işler. Şimdi en ufak bir gizleme gereği bile duyulmuyor!

Hükümet yetkilileri yaklaşık 2 saat önce La Carlotta Hava Üssü'nün Guaido safında olduğu haberini yalanladı. Guaido o üs yakınında, yanında bir grup askeri giysili insanlarla açıklama yapmıştı. Ordu ise bu gruba gaz bombalarıyla karşılık verdi. Anlaşılan o ki Guaido'nun yanındaki "askerler" özel olarak getirilen "askerler!"

Maduro ordunun meşru hükümet saflarında olduğunu söyledi. Bu arada ABD eski askerlerinden oluşan paralı asker firması BlackWater'ın 5000 elemanının Venezuela'ya (yani Kolombiya sınırına) gönderildiğine yönelik iddialar var.

Lima Grubu, açıktan darbeden yana tavır aldı. Görünen o ki, bu defa da istedikleri durumu yaratamadı bu karşı-devrimciler. En azından şimdilik.
Halk sokaklara dökülüyor bu darbe girişimine karşı. Yapılan açıklamada "küçük bir hain asker grubunun girişimininin etkisiz hale getirilmekte olduğu" belirtiliyor.
Bolivya ve Küba başta olmak üzere darbe karşıtı açıklamalar da geliyor.

Başkan Maduro bir tweet atarak "Çelikten sinirler! Ülkenin değişik bölgelerindeki askeri savunma komutanlarıyla konuştum. Halka, anayasaya ve anavatana tamamıyla sadık olduklarını açıkladılar. Barışın tamamen zafer kazanması için halkın en üst seviyede hareket geçmeye çağırıyorum. Biz kazanacağız!" dedi.

İşin tuhafı kimi muhalif hesaplar da "Venezuela'nın barışçıl muhalefeti ülkelerinin Trump ve onun faşist maşaları tarafından yeni bir Ikar veya Libya'ya döndürülmesine karşıdır. Darbeye hayır! Venezuela'dan ellerinizi çekin! Geçemeyecekler!" şeklinde paylaşım yaptı.
Bu arada Brezilya'nın faşist başkanı Bolsanaro kabineyi acil toplantıya çağırdı.

Rusya "itidal ve kan dökmekten kaçınma" çağrısı yaptı. Başkan Maduro durumun sakinleşmekte olduğunu belirtti. Russia Today'de yer alan canlı görüntüler de az sayıdaki göstericinin dağıldığını gösteriyor. Ama bu çatışmaların son bulacağı anlamına gelmiyor. Karşı-devrimciler "özgürlük operasyonu" dedikleri bu uluslararası komployu başlatmış durumdalar. Kukla Guaido "Maduro devrilinceye kadar durmayacağız" şeklinde açıklama yaptı. Aynı açıklamayı daha önce de yapmış durumdaydı.

Yarın 1 Mayıs. İşin aslı karşı-devrimciler 1 Mayıs için gösteri çağrıları yapıyordu daha önceden. Anlaşılan bu sabah gafil avlamak istediler hükümeti. Gelişmelerin seyrine bakılırsa içeri ve dışarı bir bütün olarak planlanmış bir girişim idi.  Başarısız oldular. Yarın Bolivarcıların devasa gösterileri gerçekleşecek. Bu gösterilere saldırmak dahil her tür işe girişebilirler. Rusya'nın yaptığı açıklamayı bu açıdan da ele almak gerek.

Savunma Bakanı darbe destekçilerini uyardı. "Başkanlık Sarayı'na gelir ve şiddete başvurursanız şiddetle karşılık göreceksiniz. Silah kullanmak zorunda kalırsak silahlarımızı kullanacağız!"
Bolivarcılar Miraflores'te Başkanlık Sarayı etrafında toplanıyor.
Bu arada darbenin akıl hocalarından Leopoldo Lopez ve ailesinin Şili Büyükelçiliğine sığındığı Şili Dışişleri tarafından belirtildi. Darbenin boşa çıktığı söylentileri var.
Bolton habire açıklamalar ve çağrılar yapıyor Venezuela üst düzey bürokratlarına ve orduya. Küba'yı suçlayıp duruyor. "Maduro yalnız, Kübalı korumaları ile başbaşa, halk terketti, siz de Guaido saflarına geçin" şekline açıklamalar yapıyor. Evet aynen böyle!
BM Venezuela elçisi: Darbe girişimi kukla hükümet kurmayı amaçlıyor görünüyor, fakat halkımızın çok büyük bölümü barış içinde kendi kaderini tayin ederek yaşamak istediği için başarısız oldu" dedi ve "BM Yasaları ihlal ediliyor" diye ekledi. Medyanın psikopatça sahte haberler yaydığını, savaşsevici bir tutum takındığını anlattı. Açıklamalarda darbenin yenildiği vurgusu var.
Öte yandan Guaido hala ortalıkta. Hala kışkırtıcı açıklamalar yapıyor. Yarın gerilim çok daha büyük olacak gibi görünüyor.
Uluslararası arenada pek çok komünist ve ilerici örgüt ve parti Bolivarcı yönetime destek açıklamaları yapıyor.

Filistinli sendikalar, tüm emek örgütlerini, “1 Mayıs'ta Filistin'in Kurtuluşuyla Dayanışma İçin” bu çağrıyı imzalamaya ve 2024 1 Mayısını “Filistin Direniş İşçileri Günü...

17 Nisan günü sabaha karşı saat 04.00'te, ABD’de yüzlerce Colombia Üniversitesi öğrencisi kampüsün ana bahçesinde bir "Gazze Dayanışma Kampı" kurdu. Öğrenciler, Üniversite İsrail...

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklardan “güvenlik”, “istihbarat” ve “gizli ajan” kelimelerini resimle ya da mektupl...

Günümüzde dünyanın herhangi bir köşesinde yaşanan önemli bir olay hem hızla duyulmakta hem de başka coğrafyalar üzerindeki etkileri hızla açığa çıkmakta. Dolayısıyla da emekçi ...

Mücadeleci 10 Sendika bir araya gelerek 1 Mayıs'ta Taksim'de buluşma çağrısında bulundu. Yıllardır işçi ve emekçilere yasaklanan Taksim Meydanı'nı için "Geri alacağız, Taksim bizimd...

“Öldürmenin pek çok yolu vardır. Karnına bıçak saplamak, ekmeğini elinden almak, hastalığını iyileştirmemek, kötü koşullarda yaşatmak, ölesiye çalıştırmak, intihara sürükle...

Yeni tanıştığımız, belediyeye bağlı bir taşeron şirkette çalışan işçi anlatıyor, “İki üniversite bitirdim, 26 bine çalışıyorum. Yol-yemek çıkarsan asgari ücret işte. Bu ...

  17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde Antep'te bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitiren Dr. Ersin Arslan ve şiddet nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri a...

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Açlığın, sömürünün, geleceksizliğin giderek arttığı bugünlerde milyonlar işçi, emekçi her g...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih