Yazdır

Ödemiş T Tipi Kapalı Cezaevi’nden 49 kişi adına mektup gönderen Turgut Koyuncu, cezaevindeki hasta tutukluların jandarmanın tutumu nedeniyle 18 aydır hastaneye sevklerinin yapılmadığını aktardı.

İZMİR – Ödemiş T Tipi Kapalı Cezaevi’nden 49 tutuklu adına mektup gönderen Turgut Koyuncu, cezaevindeki hak ihlallerini anlattı.

Koyuncu 18 aydır askerlerin “keyfi ve insanlık dışı tutumlarından” dolayı hastaneye gidemediklerini belirtti. Çift kelepçe, bel kemeri, saat çıkarma ve ayakkabı bağcığı çıkarma dayatmasını kabul etmediklerini ve bu nedenle hastaneye gidemediklerini belirten Koyuncu, Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumlara yazdıkları dilekçelere olumlu bir cevap alamadıklarını belirtirken, “Asker güvenlikten sorumludur. Ne gerekiyorsa onu yapar” cevabı aldıklarını aktardı. Adalet Bakanlığı’nın vermiş olduğu cevabın askerlerin uygulamalarını katılaştırmalarına neden olduğunu belirten Koyuncu, kendilerine cezaevi idaresi ve askerler tarafından “Ya bu uygulamayı kabul edersiniz ya da hastalıklarınızla baş başa ölürsünüz” denildiğini ifade etti.

 Hastaneye götürülmediği için kriz geçiren tutukluların olduğunu belirten Koyuncu, cezaevi acil servisinde bulunan doktorların “Acilen hastaneye götürülmesi gerekiyor” dediği tutukluların da keyfi bir şekilde engellendiğini ve jandarma tarafından “Bunlar PKK’lıdır. Vatan haini teröristlerdir. Ona göre davranın” dediklerini belirtti. Jandarmanın uyarısı nedeniyle cezaevi sağlık personelinin hasta tutukluları sevk etmekten vazgeçmek zorunda kaldığını aktaran Koyuncu, hasta tutukluların durumunun her geçen gün kötüleştiğini ifade etti.

 Jandarmanın katıldığı her aramada koğuşların dağıtıldığını ve eşyalarının parçalandığını da aktaran Koyuncu, kitap ve dergiler ile defterlerine “Görülmüştür” mührüne rağmen “Propaganda olduğu” iddiası ile el konulduğunu yazdı. Koyuncu, Kürtçe kitaplara el konulduğu sırada “Bu ülkede tek dil vardır. O da Türkçedir. Türkçe neyinize yetmiyor. Kalkıp gidiyorsunuz bölücü yıkıcı dilde kitaplar alıp okuyorsunuz. O dil burada konuşulmayacak. O dilde kitap burada bulundurulmayacak” diye hakaretlere maruz kaldıklarını bildirdi.

 Jandarmanın tutumundan dolayı her an cezaevinde istenmeyen olayların yaşanma riski olduğunu belirten Koyuncu, demokratik kitle örgütleri ve insan hakları savunucularından konuya duyarlı yaklaşmalarını talep etti.

Mezopotamya Ajansı