< < Barış İçin Akademisyenler: “Sözümüzün Arkasındayız!”

Bu Suça Ortak Olmayacağız” diyerek hazırladıkları bildiri nedeniyle yargılanan akademisyenler bugün görülecek ilk duruşmaları öncesinde basın açıklaması yaparak “Barış istemek suç değildir. Talebimizde ısrarlıyız ve sözümüzün arkasındayız” dedi.

İSTANBUL - Barış akademisyenleri, 'Bu suça ortak olmayacağız' diyeli 2 yıl oldu. Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini 1128 imza ile kamuoyuna sunmasının yıl dönümünde akademisyenler haklarında açılan dava nedeniyle Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ndeydi. “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlığıyla hazırladıkları bildiriyi kamuoyuyla paylaştıkları günün yıldönümünde adliye önünde bir kez daha bildiriyi okuyarak “Sözümüzün arkasındayız” dediler

35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmalar öncesi adliye önünde yapılan açıklamada “Talebimizde Israrcıyız Bu Suça Ortak Olmayacağız” yazılı pankart ve hazırladıkları bildiri metnini taşıyan akademisyenler adına basın metnini akademisyenler Ayşe Erzan, Fadime Gök ve Zelal Ekinci birlikte okudular.

“Baskılar, linçler, gözaltılar ve tutuklamaların yaşandığı bu iki yıllık süreçte 500’e yakın imzacı arkadaşımız işlerinden edildi. 15 Mart 2016 tarihinde tutuklanma kararı çıkarılan dört meslektaşımız 22 Nisan’a kadar tutuklu kaldılar.

“25 Şubat 2017’de genç bir akademisyen olan Mehmet Fatih Tıraş Çukurova Üniversitesi’ndeki görevi hukuksuz bir şekilde sonlandırıldıktan sonra intihar etti. 27 Şubat 2017’de Eren Deniz Tol ve 1 Aralık 2017’de Arif Dirlik hocalarımızı kaybettik” diyen akademisyenler, yaşadıkları bunca acı ve maruz bırakıldıkları adaletsizlik ve hukuksuzluğa karşı 5 Aralıktan beri “terör propagandası yapmak” suçundan yargılandıkları diğer davaların eklendiğini belirtti.

 “Bizler baskıya, zulme ve adaletsizliğe karşı barış sözümüzde ısrarcı olduk. Öğrencilerimiz, demokratik kitle örgütleri, feministler, LGBTİ örgütleri, ekoloji aktivistleri, Türkiye ve dünyadan insan hakları, barış ve emek örgütleri ile akademisyenlerin yanı sıra sinemacılar, edebiyatçılar, sağlıkçılar, hukukçular gibi meslek gruplan dayanışmayı büyüttüler” diyen akademisyenler bugün tam iki yıl sonra sözlerinin arkasında olduklarını ve bir kez daha bilim insanlarının hakikati dile getirmek zorunda olduğunu vurguladılar.

Akademisyenler bildiriyi imzaladıkları 11 Ocak 2016’nın yıldönümünde yargılandıkları adliye önünde bir kez daha “Barış istemek suç değildir, barış talebi yargılanamaz” diyerek açıklamayı sonlandırdılar.

 

İki Yıl Önce Bugün “Bu Suça Ortak Olmayacağız” Dediler

“Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi” imzasıyla 1128 akademisyen “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi hazırlayarak 10 Ocak 2016 tarihinde kamuoyuyla paylaştı. Bildiri kısa zamanda 2212 imzaya ulaşmıştı.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” adlı bildiri ayrıca 10 Mart 2016 tarihinde  düzenlenen basın toplantısında “Barış İçin Akademisyenler İstanbul Grubu” adına Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ve Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı tarafından kamuoyuna sunuldu.

Bildirinin paylaşılmasının ardından “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla Mungan, Kaya ve Ersoy 15 Mart 2016 tarihinde, yurtdışında bulunan Doç.Dr.Meral Camcı ise Türkiye’ye döndüğü 31 Mart 2016 tarihinde tutuklandı.

Dört akademisyenin 22 Nisan 2016'daki serbest bırakıldığı ilk duruşmasında savcı suçlamayı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinde belirlenen "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" şeklinde değiştirmiş ve bu nedenle yargılama izni için Adalet Bakanlığı'na başvurulmuştu.

Bunun ardından 148 imzacı akademisyen hakkında da Ekim 2017'de iddianame hazırlandı.

Savcı İsmet Bozkurt'un hazırladığı iddianamede imzacı akademisyenler 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesinde yer alan "Terör örgütü propagandası" ile suçlandı. “Bu Suça Ortak Olmayacağız” adlı bildiriyi imzalayan akademisyenlerin ilk duruşması ise 5 Aralık 2017'de görülmüştü.