Yazdır

 

Fransa’da Genel İş Federasyonu (CGT), metal işçilerini toplu iş görüşmelerindeki taleplerine sahip çıkmaları için genel grev ve eyleme çağırdı.

CGT, 5-9 Haziran tarihleri arasında genel eylemler örgütleyecek, 8 Haziran günü de metal işçileri greve çıkacak.

Sendika tarafından yapılan basın açıklamasında, “Yeni cumhurbaşkanının (Emmanuel Macron) seçilmesinin ardından ilk olarak iş yasasını tahrip etmeyi hedef alması, eylem planımızın ve ulusal toplu iş sözleşmesi mücadelemizin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Hükümetin yeniden şekillenen politikasını ve (Fransa’da yapılacak 11-18 Haziran milletvekili seçimlerini) beklemeden taleplerimizi ve muhalefetimizi ileriye taşımalıyız” denildi.

Patronların mevcut toplu iş sözleşmelerinin garantisini ortadan kaldırmasını istediği ve bunun karşısında görüşmelerde güçlü bir tepki oluşturulması gerektiği belirtilen açıklamada, bu kapsamda metal kolunda yürütülecek toplu iş sözleşmesi mücadelesinin önemine vurgu yapıldı.

7 Mayıs’taki seçimleri kazanarak Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron’un, ilk hedeflerinden biri iş yasasını değiştirmek olarak açıklandı. 2016 yılında da el Khomri adı verilen yeni iş yasası Meclis baypas edilerek yürürlüğe sokulmuş, aylarca grev ve eylemler yapan Fransız işçi ve emekçilerinin talepleri görmezden gelinmişti. Macron ise yasayı bir kez daha değiştirerek işçilerin var olan haklarını da ortadan kaldırmak istiyor.

Metal işçilerinin talepleri şöyle:

*Demokratik tartışma ortamlarının yapısına saygı

*21. yüzyıla uygun bir iş yasası

*İşçilerin prensiplerine ve hiyerarşik normlarına saygı

*Ulusal Toplu İş Sözleşmesi

*Bütün işçiler için eşit haklar

*İş yerlerinde eşitlik,

*Çalışma saatlerinin azaltılması ve iş koşullarının geliştirilmesi

*Sanayi iş alanının geliştirilmesi ve korunması