Yazdır

Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi'nin İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin keyfi ve hukuksuz bir biçimde yıkma kararına karşı ambarları terk etmeyerek sitede gece boyunca bekleyen işçilere bu sabah saatlerinde polis gaz bombalarıyla saldırdı.

İSTANBUL - Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi'nin İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin keyfi ve hukuksuz bir biçimde yıkma kararına karşı DİSK Nakliyat İş Sendikası üyesi ambar işçileri gece boyunca ambaları terk etmeyerek sitede gece boyunca beklemişlerdi. Ambarları terk etmeyen işçilere bu sabah saatlerinde polis gaz bombalarıyla saldırdı.

DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası'nın örgütlü bulunduğu Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi'nin ranta kurban edilerek, yeni bir yer yapılmadan yıkılmak istenmesine karşı 4 Ocak Perşembe Günü Nakliyeciler Sitesi'nde çalışan 1000'e yakın işçi iş bırakarak durumu protesto etmişti.

Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi 2008 yılında TOKİ tarafından Hadımköy/Deliklikaya mevkiinde 265 dönüm yer yeni bir nakliyeciler sitesi yapımı için İSNAK Kooperatif adına kamulaştırıldı. Ancak 2008 yılından bu güne kadar orada bir çivi bile çakılmadı. Ve yeni bir yer yapılmadan buranın taşınmayacağı konusunda Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilgili kurumlar tarafından bir mutabakata varıldı. Şu an sitenin bulunduğu yer Akzirve Gayrimenkul tarafından siyasi bağlantılarla 207 yılında satın alındı. Akzirve Gayrimenkul ve Yatırım, Nakliyeciler Sitesi için yeni bir yer yapılmadan sitenin taşınılmayacağı taahhüdünü vermişti.

KonuyaNakliyat-İş Sendikası da basın yaptığı basın açıklamasında"Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi'nde binlerce işçinin ekmeği ve geleceği söz konusudur. Üç-beş tane rant sevdalısının buranın rantı için binlerce insanın ekmeği ve geleceği ile oynanmasına izin vermeyeceğiz. Sermayedarların para gücü buna yetmez. Yeni bir nakliyeciler sitesi yapılmadan buradan çıkma olmayacaktır. Ekmeğimize ve geleceğimize sahip çıkmak en doğal ve meşru hakkımızdır. İşimizi, ekmeğimizi, ranta kurban ettirmeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Zeytinburnu'nda bulunan Nakliyeciler Sitesinde, sabaha karşı tahliye gerilimi yaşandı. Site esnafı TIR ve kamyonlarla ambarların girişini kapadı.

Nakliyeciler Sitesi'nin yıkılmasına yönelik kararın ardından eylem yapan ambar işçileriyle polis arasında başlayan ve yaklaşık 6 saat süren tartışmalar sonrasında anlaşma sağlandı. Sadece 17 boş dükkanın yıkımı gerçekleştirildi.

Zeytinburnu'nda bulunan ve 7 blok ile 254 iş yerinden oluşan Nakliyeciler Sitesi'nin bulunduğu arazinin 2014 yılında satılmasının ardından başlayan tahliye sürecinde dün gece hareketli saatler yaşandı. Yıkım kararının uygulanacağı bilgisine ulaşan ambar esnafı ve çalışanları, sitenin giriş-çıkışını kamyon ve TIR'larla kapattı. Yaşanan gerilimle ilgili konuşan Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, keyfi bir kararla uygulama yapıldığını savundu ve "Bize yeni bir site yapılsın, burası taşınsın" dedi.

Sitenin girişinde dün gece saat 22.00 sıralarında toplanmaya başlayan ambar esnafı, giriş ve çıkış kapıları kapattıktan sonra lastik yaktı. Ara ara da sloganlar atarak gece boyunca ambarları terk etmedi. Fakat ambarları terk etmeme eylemi sürerken sabaha karşı 03.00 sıralarında polis ekipleri ile zabıta ekipleri ambarların girişine geldi. Girişi kapatmak için park edilen TIR ve kamyonlar için çekiciler de getirildi. Ayrıca çok sayıda TOMA da ambarlar girişine getirildi.

Bir süre sonra polisin içeriye girmek istemesiyle kısa süreli gerginlik yaşandı. Güvenlik güçleri ile ambar esnafı ve çalışanları karşı karşıya geldi.

Daha sonra müdahale durduruldu ve esnaf ile müzakare başladı. Grubun 6 saat süren bekleyişinin ardından yapılan görüşmelerde anlaşma çıktı. Sitenin içerisinde bulunan sadece 17 boş dükkanın yıkımı konusunda uzlaşmaya varıldı. Anlaşmanın ardından site girişine çekilen araçlar da araç sahipleri tarafından çekildi. Polislerin siteye girişi sırasında İstiklal Marşı okuyan grup, çevik kuvvet ve polis lehine sloganlar attı. Yolun açılmasının ardından iş makinaları site içine girerek yıkım işlemine başladı.

Nakliyeciler Sitesi'nin yıkım kararının uygulanması için harekete geçilmesiyle gece saatlerinde sıcak saatler yaşandı. Ambarlar esnafı ve çalışanları, çevik kuvvet ile zabıta ekipleri ile karşı karşıya kalırken, nakliyeciler adına konuşan Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, "Hukuksuz keyfi bir şekilde burası yıkılmaya çalışılıyor. Onu protesto amacıyla buradayız. Sendikamıza üye tüm iş arkadaşlarımız iş yerini terk etmeme eylemi yapıyor. Bu eyleme işverenler de katılıyor çünkü burada yıkım ile ilgili herhangi bir tebligat yapılmış değil. Yasal olarak bu tahliyenin bir prosedürü var. Bu prosedüre hiçbir şekilde uyulmamış durumda" dedi.

Nasıl tahliye yapılacağına ilişkin tebligat ve sözlü olarak da bir uyarı bulunmadığını vurgulayan Küçükosmanoğlu, bine yakın çevik kuvvet polisinin müdahale için geleceğini öğrendiklerini ifade ederek. "Bizim talebimiz, yeni bir site yapılsın. Hızla bu süreç sonuçlandırılsın. Bizde sendika olarak bu sürece katkı vermeye hazırız. Yeni bir site yapılsın, burası taşınsın. Aslında burası ömrünü tamamlamış bir site. Çünkü burası 1978 yılında yapıldığı zaman şehrin dışındaydı, ama şimdi merkezinde kaldı. Burası trafik açısından, diğer şeyler açısından bakıldığı zaman ömrünü tamamlamış bir sitedir. Ama burasının yeni bir site yapıldıktan sonra taşınması gerekir. Böyle keyfi ve hukuksuz bir tahliye şekli kabul edilemez. Bu gece bize gelen duyumlarda, burasının sabaha karşı 6 gibi çevik kuvvet polisi tarafından tahliye girişiminin olacağı söyleniyor. İşverenler burada, bizler buradayız. Biz bu işleyişin durdurulmasına ve makul bir süre verilene kadar ayrılmayacağız" dedi.

Zeytinburnu Nakliyeciler sitesindeki gerginlik sürüyor.