Yazdır

Gebze’de Birleşik Metal İş Sendikası’nın MESS dayatmalarına karşı yapmak istediği miting engellenince metal işçilerinin sendika binası önünde yaptıkları eylemle OHAL ve MESS dayatmalarına karşı tüm işçilere grev çağrısı yapıldı.

KOCAELİ - Gebze'de DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi, Gebze ve çevresinde bulunan üyesi olan işçilerle MESS dayatmalarını protesto etmek için Gebze Meydanı’nda miting yapmak istedi. Fakat metal işçilerinin mitingi OHAL gerekçesiyle valilik engeline takıldı. Valilikçe mitingin engellenmesi üzerine sendikanın çağrısıyla 3000 civarında Birleşik Metal İş Sendikası üyesi işçi gündüz mesai bitimlerinde sendika binası önünde toplanarak MESS ve OHAL yasaklarını protesto etti.

Gündüz mesaisinden çıkan metal işçileri sendika binasının önünde bir araya gelerek buradan Gebze Cumhuriyet Meydanı’na “MESS Şaşırma Sabrımızı Taşırma”, "Metal İşçisi Köle Değildir", "Direne Direne Kazanacağız", "Fabrikalar MESS'e Mezar Olacak","Zafer Direnen Emekçinin Olacak "Baskılar Bizi Yıldıramaz" sloganlarıyla yürüyüş yaptı. Valilik izni tanımayarak eylemi gerçekleştiren işçiler alanda polis aramasından geçerek toplandı. Cumhuriyet Meydanı’nda da MESS dayatmaları ve OHAL yasakları protesto edildi.

Eylemde ilk olarak Birleşik Metal İş Sendikası Gebze Şubesi Başkanı Necmettin Aydın, miting ve basın açıklamasına OHAL gerekçesiyle izin verilmediğini belirtti. İşçiler Aydın’ın bu sözleri üzerine “OHAL’e Boyun Eğmeyeceğiz”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, "Direne Direne Kazanacağız", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Yaşasın Onurlu Mücadelemiz", "Gün Gelecek Devran Dönecek AKP İşçiye Hesap Verecek" sloganlarını attı.

MESS'in 3 yıllık sözleşme, yüzde 3,2 zam, ikramiyelerin çalışılan güne göre verilmesi, esnek çalışma maddelerinin uygulanması gibi taleplerini hatırlatan Aydın, bu dayatmaları kabul etmeyeceklerini söyledi. İşçiler de yuhalayarak MESS'i protesto etti.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise patronlara seslenerek "Hiç kimse grev yasaklarının ardına sığınmasın. Eğer MESS, OHAL’e ve grev yasaklarına güveniyorsa hiç güvenmesin” dedi. Serdaroğlu diğer sendikalara da seslenerek aynı anda greve çıkma çağrısı yaptı ve hükümet yasaklasa da grev yasağını tanımayacaklarını söyledi.

Serdaroğlu’nun bu konuşması üzerine ise işçiler “Grev Haktır Engellenemez” sloganı attı. Hükümeti patronların değil işçilerin yanında olmaya çağıran Serdaroğlu “Biz metal işçilerine güveniyoruz. Grup sözleşmesinde olan olmayan bütün metal işçilerini bu mücadeleyi önlerine koyarlarsa kazanacaklardır" dedi. Mitingin engellendiğini hatırlatan Serdaroğlu, MESS dayatmalarına karşı çok daha büyük katılımlarla miting yapacaklarını, fabrikalarda eylemlerin daha da sertleşeceğini belirterek, işçilerin grev isteyen sloganlarına atfen de "İşçiler grev istiyorsa alasını yaparız" dedi.