"Sigortalarımız Tam Yatırılsın, Agi'lerimiz Ödensin”

DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası, tersanelerde işçilerin sigortaları ve AGİ'leri üzerinden yapılan vergi kaçakçılığına son verilmesi için 41 gündür topladıkları imzaları Tuzla'da bulunan İstanbul Vergi Dairesi Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasının ardından Müdürlüğe teslim etti.

İSTANBUL - DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası, tersanelerde işçilerin sigortaları ve Asgari Geçim İndirimi (AGİ) üzerinden yapılan vergi kaçakçılığına son verilmesi için Tuzla Vergi Dairesi önünde basın açıklaması yaptı.

"Sigortalarımız tam yatırılsın, AGİ'lerimiz ödensin. Vergi kaçakçılığına son" yazılı pankartın açıldığı eylemde "Asgari ücret fedekarlık ücreti değildir. Asgari ücret 2300 net" yazılı dövizler taşındı.

Limter İş üyelerinin yaptığı eyleme ihraç edilen KESK üyeleri, Dev Sağlık-İş Sendikası üyeleri, HDP, Halkevleri ESP, SGDF, DİP üyeleri destek verdi. Eylemde basın açıklamasını DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı okudu.

Limter-İş Sendikası olarak tersanelerde, limanlarda, depolarda ve antrepolarda işçi sınıfının ekonomik, demokratik ve yasal haklarını savunduklarını ve savunmaya devam edeceklerini belirten Saygılı, tersanelerde emek sömürüsünün ve ağır çalışma koşullarının en ağır şekilde yaşandığını belirtti.

 

Bayramda Tatilde Çalışıyorlar, Sigortaları Asgari Ücret Üzerinden”

Tersanelerde çalışan taşeron işçilerinin bayram demeden, tatil demeden çalışma sürelerinin çok çok üstende çalıştığını ifade eden Saygılı, işçilerin sigortaları ve vergileri aldıkları ücret yerine asgari ücret üzerinden ödendiğine dikkat çekti. Bu yolla patronların vergi kaçırdığının altını çizen Saygılı, "Tersane taşeronları, kendi ceplerinden değil, halkın cebinden çıkmış vergilerden karşılanan ve çocuk sayısı ile doğru orantılı bir şekilde belirlenen Asgari Geçim İndirimi'ne (AGİ) ise siz yevmiyecisiniz ya da AGİ'leriniz aldığınız aylıkların içinde denilerek el konuluyor" dedi.

Çok Tehlikeli İşlerde Çalışıyorlar Emekli Olamıyorlar”

Tersanalerde kanserojen madde içeren ağır metal içerikli zehirli boya, raspa tozu ve gazla koyun koyuna çalışan işçilerin yıpranma payından yani İtibari Hizmet Zammı'ndan yararlandırılmadığını söyleyen Saygılı, "Oysa çok tehlikeli işler kapsamında olan tersanelerde, çalışma koşullarından dolayı alerjik astım, akciğer hastalıkları ve işitme kaybı gibi mesleki hastalıkları ile boğuşan işçi arkadaşmarımızın 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın 40. maddesi gereğince Fiili Hizmet Zammı kapsamına alınarak 5 yıl erken emeklilik hakkından faydalanmaları gerekmektedir" dedi.

 

Sigortaları Aldığımız Ücret Üzerinden Ödenmiyor”

Limter-İş Sendikası'nın işçilerin iradesi doğrultusunda kayıt dışı ve yasa dışı uygulamalara son vermek için 41 gündür imza kampanyası yürüttüklerini söyleyen Saygılı, "Sigortalarımızın aldığımız ücret üzerinden tam yatırılması, Yok sayılan AGİ'lerimizin ödenmesi ve çok tehlikeli işler kapsamında olan tersanelerin İtibari Hizmet Yasası kapsamına alınması talebiyle 1200 işçiden imza topladık" diye belirtti.

 

Patronların Vergi Kaçakçılığına Son”

Topladıkları imzaları Pendik'te bulunan İstanbul Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne vereceklerini söyleyen Saygılı, "Vergi gelirlerinin tamamı işçilerin üzerine yıkılmışken, çeşitli teşvik, indirim ve aflar yoluyla neredeyse hiç vergi ödemeyen, kişisel servetlerini vergisizlik cenneti olan ülkelere kaçıran, üstüne bir de işçinin sigorta primlerine, AGİ'lerine ve itibari hizmet zamlarına göz diken patronların vergi kaçakçılığına son" dedi.

"AGİ hakkımız gasp edilemez", "Sigorta hakkımız engellenemez", "Emekçiler birleşin sömürüye son" sloganlarının atıldığı eylem toplanan imzaların İstanbul Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne teslim edilmesiyle sona erdi.