Yazdır

Çankaya Belediyesi/Norm Altaş işçileri işten atılan 12 işçinin işe iadesi ve sendikal haklarının tanınması talebiyle Çankaya Belediyesi önünde direnişe başladı.

ANKARA - Çankaya Belediyesi'nde katı atık toplama işini yapan taşeron Norm Altaş işçileri DİSK Nakliyat-İş Sendikası'nda örtgütlenerek çoğunluğu sağlamıştı.
Nakliyat-İş Sendikası, Norm Altaş' ta çalışan 600 işçi adına yürüttüğü toplu iş sözleşme sürecinde grev aşamasına gelmiş ve sendikanın aldığı grev kararı 4 Aralık günü yapılan kitlesel bir basın açıklaması ile ilan edilmişti.
Fakat bir gün sonra Çankaya Belediyesi/Norm Altaş yöntemi işçi kıyımı yaparak 12 sendika üyesi işçiyi hiçbir yasal gerekçe göstermeden, tazminatsız bir şekilde işten attı.
Bunun üzerine 7 Aralık günü Perşembe günü de Nakliyat-İş Sendikası yöneticileri üyeleri, atılan işçilerin koşulsuz işe geri alınması ve sendika haklarının tanınması için Çankaya Belediyesi’ne girerek sorunun çözümü için Belediye Başkanı ile görüşmek istedi.
Binanın içine topluca giren 250 işçi adına burada bir konuşma yapan Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu sorun çözülünceye kadar binayı terk etmeyeceklerini söyledi.
Hiçbir şiddete başvurmadan, mala zarar vermeden sadece slogan atarak bekleyen işçilere bir süre sonra içeriye giren çevik kuvvet polisleri binanın içinde saldırarak darp ederek dışarı çıkardı. Belediye önünde eylemlerini sürdüren işçilere bu kez plastik mermi ve biber gazıyla saldıran polis 2 işçi ile Küçükosmanoğlu'nu gözaltına almıştı.
Bugün ise işçiler ve sendika üyeleri Çankaya Belediyesi önünde bir basın açıklaması yaparak bu polis saldırısı ve CHP’li Çankaya Belediyesi’nin işçilerin örgütlenme hakkını tanımayan tutumunu protesto etmek istedi. Ancak belediye binasının çevresinde TOMA’larla olağan üstü güvenlik önlemleri alan emniyet Ankara Valiliğinin OHAL gerekçesi ile Kızılay’da yapılacak her türlü eylem ve basın açıklamasını yasaklandığını belirterek  basın açıklamasına izin vermedi. Nakliyat-İş üyeleri açıklamayı İzmir Caddesinde yaptı. Burada da Çevik Kuvvetin yoğun güvenlik önlemleri vardı.
Norm Altaş işçilerinin aileleri, çocukları ile birlikte geldiği ve yaklaşık 150 işçinin katıldığı kitlesel eylemde Genel Başkanımız Ali Rıza Küçükosmanoğlu yaptığı konuşmada OHAL’in güya  FETÖ’ye karşı çıkartıldığını, ancak günümüzde OHAL’in işçi ve sendika düşmanlığı yapan patronlara hizmet ettiğini söyledi. Küçükosmanoğlu,
Çankaya Belediyesi/Norm Altaş’ın yasal olan grevi kırmaya yönelik işçileri işten atması, polis saldırılarının Norm Altaş İşçilerinin haklı mücadelesini engellemeyeceğini belirtti ve "Norm Altaş işçileri ve halkımız grev kırıcılarına hakettikleri cevabı vereceklerdir" dedi.
Sorunun çözülmesi için işçilerle birlikte CHP Genel Merkezi'ne de toplu olarak gideceklerini belirten Küçükosmanoğlu Pazartesi günü sabah bir heyet olarak CHP’de bir görüşme yapılacağını eğer bu sorun çözülmezse önümüzdeki günlerde “Hak, Hukuk, Adalet” adı altında bir yürüyüş düzenleneceğini belirtti. Küçükosmanoğlu atılan işçiler geri alınıncaya kadar mücadelenin süreceğini ve bütün engellemelere, grev kırıcılığına rağmen 18 Aralık’da yasal grevin başlayacağını belirterek konuşmasını bitirdi.
Basın açıklamasından sonrada işten atılan 12 işçi haksız bir şekilde işten atıldıkları için işe geri dönüş mücadelesini başlatarak direniş yerleri olan Çankaya Belediyesi binasının önüne gittiler.
Eylemde sık sık “Gemileri Yaktık Geri Dönüş Yok”, “Atılan İşçiler Onurumuzdur” “Sözleşme Hakkımız Engellenemez”, “Atılan İşçiler Geri Alnısın”, “Hak Hukuk Adalet İstiyoruz”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “Başkan Şaşırma Sabrımızı Taşırma” sloganları atılarak, dövizler taşındı.