Tahir Elçi’nin Sesi Taksim’de

Tahir Elçi'nin katledilmesinin 2. yılında İstiklal Caddesi'nde Diyarbakır ve İstanbul Baroları öncülüğünde Taksim’den Galatasaray Meydanı'na yürüyüş düzenlendi.

2 Aralık günü 11.30’da Fransız Konsolosluğu önünden başlayan yürüyüşe cübbeleri ile katılan avukatlar, “Em Te Ji Bîr Nakin! Seni Unutmayacağız! İnsanlığın Bu Ortak Mekanında Silah, Çatışma, Operasyon İstemiyoruz” dediler.

2 yıl önce öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi için yapılan yürüyüşe eşi Türkan Elçi, HDP ve CHP milletvekilleri, İstanbul, Sakarya ve Artvin barolarının başkan, yönetici ve üyeleri, ÖHP, ÇHD, Halkevci Avukatlar, Adalet Nöbeti Avukatları, Cumartesi Anneleri, İHD üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Yürüyüş boyunca sık sık “Tahir Elçi Ölümsüzdür”, “Tahir Elçi Onurumuzdur” sloganları atıldı. Slogan ve alkışlar eşliğinde Galatasaray Meydanı’na varan avukatlar adına ilk açıklamayı Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen yaptı.

Elçi’nin öldürülmesi üzerinden iki yıl geçtiğini ve faillerinin hala bulunmadığını vurgulayan Özmen, “Cinayetin gerçekleştiği günden bugüne devletin en üst kademesinden, Başbakanından, Adalet Bakanına, İçişleri Bakanlığına, hem kamuoyuna medya yoluyla, ailesine, Diyarbakır Barosuna faillerin ortaya çıkarılacağına dair açık sözler verildi. Ama üzerinden koca iki yıl geçti, bırakın failleri şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurulan, yani Tahir Elçi’yi katlettiğinden şüphe edilen bir kimse dahi yok. Biz iki yıldır ısrarla Tahir Elçi soruşturma dosyası etkili bir şekilde yürütülmüyor diyoruz. Sonuç alınacak bir şekilde yürütülmüyor. Yüzün üzerinde talebimiz var ancak bu taleplerimiz ya karşılanmadı ya da sonuç alınamayacak bir aşamaya geldikten sonra karşılandı” dedi.

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ise, “Tahir Elçi sadece bir baro başkanı değildi, Tahir Elçi çok farklı kişilikleri olan, barış için mücadele eden örnek bir hukukçuydu. Tahir Elçi bir insan hakları mücadelecisiydi, bir barış elçisiydi ama sadece onunla da anlatamazsınız O’nu. Bir hukuk insanıydı Tahir Elçi. Tahir Elçi’nin kaybı, sadece barolar için değil, hukukçular için değil, insan hakları savunucuları için değil, insanlık için çok büyük bir kayıp oldu” dedi.

Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal da, Tahir Elçi’nin sadece bir hukuk insanı değil, bir barış elçisi olduğunu söylerken, Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan ise, “Bizim köprümüzü yıktılar. Bu köprüyü yıkanlar iki yıldır bulunamıyor. Köprüyü yıkanlardan kim neyi umut etmektedir. Artık yeni köprüler inşa edeceğiz. Demek ki köprü olmak bu kadar önemli bir şey. Tahir Elçi’nin yaptığı bu köprü göreviydi” dedi.