Yazdır

Ülkenin dört bir yanından Ankara'ya gelen yüzlerce taşeron işçi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde çalışma şartlarını protesto etti.

İSTANBUL - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) üyesi yüzlerce işçi, Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) önünde taşeron çalışma sistemini protesto ederek kadrolu ve güvenceli çalışmak istediklerini belirtti.
“Özel sözleşmeli personel değil, kadrolu işçi olmak istiyoruz” yazılı pankart açan taşeron işçiler çalıştıkları şartlara dikkat çekmek için de “Susma haykır, köleliğe baş kaldır” sloganı attı.

"Hükümet Kadro Sorununu Siyasi ve Sendikal Hesaplara Alet Edemez"
ÇSGB önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Genel-İş Başkanı Remzi Çalışkan,  hükümetin kadro sorununu çözmediğini ifade ederek “Hükümet yetkililerinin açıklamalarına konu edilen kadro sorunu, kapalı kapılar ardında konuşularak çözülemez, plan ve düşüncelerin sendikalardan saklanması kabul edilemez. Çözüm arayışının dışına itilmemiz kadro sorununun siyasi ve sendikal hesaplara alet edildiği yönündeki iddialar haklılık kazanmaktadır” dedi.
Hükümetin memurlar kanununda değişiklikler yapacağı yönündeki söylemlere değinen Çalışkan, “Üzerinde çalışılan çözüm şayet bir bir yeni fıkrada düzenlenecekse güvenceli kamu işçiliğini düzenleyen 657 sayılı yasanın 4/d maddesinin dışında bir çalışma yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu durum güvencesiz istihdamın yeni bir biçimi anlamına gelir” dedi.
“Biz taşero işçilerin 657 sayılı kanunun 4/d maddesi kapsamına alınmasını istiyoruz. Belediyelerdeki taşeron işçiliğe son vermek için kamu istihdamını kurmak ve taşeron şirketlerin varlığına son vermek için belediye mevzuatında ve kamu ihale mevzuatında düzenleme yapılması zorunludur” diyen Çalışkan,
OHAL ile ihraç edilen ya da taşeron şirketlerden OHAL kapsamında işten çıkarılan üyelerinin tekrar işe alınmasını istedi.
Çalışkan, “Haklarında yargı kararı olmaksızın bu şekilde açlığa terkedilen üyelerimizin işbaşı yapması başlıca talebimizdir. Güvenceli kamu istihdamı talebimiz tüm yurttaşların başta eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik olmak üzere temel kamu hizmetlerine parasız erişme talebini de içermektedir” dedi.