Yazdır

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, devletin tutsaklara yönelik Tek Tip elbise saldırısı ile ilgili olarak bugün bir basın açıklaması yaptı. İHD’de yapılan açıklamada planladıkları 1,5 aylık eylem programı açıklandı.

“Tek Tip Elbiseye Hayır! Tek Tipleşmeye Hayır! / İhd İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu” pankartı asılan basın toplantısında ilk sözü İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri aldı.

Gülseren Yoleri'nin kısa bir konuşmasının ardından İHD Hapishane Komisyonu adına basın açıklaması okundu. Bu uygulamanın gerek Türkiye'deki yasalara, gerekse Türkiye'nin imza attığı uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunun söylendiği açıklamada, “Bu topraklarda insan haklarının teminatı olarak biz insan hakları savunucuları işkenceye, insan onurunu ve haysiyetini kırıcı her türlü muameleye karşı durduk ve durmaya devam edeceğiz. Tek Tip Elbise Dayatması üzerinden hapishanelerdeki mahpuslara esir muamelesi yapılmak istenmektedir. Bu muameleye karşı çıkmak için pek çok nedenimiz var. İşkence suçtur, suça ortak olma. Şartlar ne olursa olsun, insan haklarını savunalım” denildi.

Bu saldırının aslında tüm topluma yönelik olduğu üzerine yapılan konuşmaların ardından komisyon eylem takvimini açıkladı ve tek tip gündemde olduğu sürece eylemleri sürdüreceklerini söyledi.

İHD’nin planladığı eylemler şöyle:

- 8 Kasım: TÜYAP'ta saat 14.00'de basın açıklaması.

- 12 Kasım: TÜYAP'ta bildiri dağıtımı

- 15 Kasım: Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda 14.00-15.00 arası bildiri dağıtımı.

- 20 Kasım: Kadıköy İskele Meydanı’nda 17.00-18.00 arasında bildiri dağıtımı.

- 28 Kasım: İHD İstanbul Şubesi’nde Marmara Bölgesi Hak İhlalleri Raporu’nun açıklanması.

- 4 Aralık: Bakırköy Hapishanesi önünde basın açıklaması. Saat 12.00’de.

- 16 Aralık: İHD İstanbul Şubesi’nde TTE konulu panel