< Yazarlara Beraat Müdüre Ceza İstemi

Yeni Evrede Mücadele Birliği Dergisi Yazı İşleri Müdürü Sami Tunca’nın, dergide yayınlanan yazılarla ilgili “suçu ve suçluyu övmek ve örgüt propagandası yaptığı” gerekçesiyle tutuklu yargılandığı dava, 26 Ekim günü Çağlayan Adliyesinde 19. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Mahkemeye Sami Tunca ile beraber, yine aynı cezaevinde hükümlü olarak bulunan ve dosyada adı geçen yazıların yazarları olan Serdar Serbülent Sürücü ve Nurettin Temel de getirildi.

Duruşma savcısı yazıları yazdığını söyleyen ve haklarında “suçu ve suçluyu övmek ve örgüt propagandası yaptıkları” gerekçesiyle dava açılan S.Serbülent Sürücü ve Nurettin Temel’in ceza almasına yer olmadığına dair mütalaa verdi. Yazıları yazdığını söyleyen kişilerin, yazıların sorumluluğunu (ve cezasını) basın kanunu nedeniyle yazı işleri müdürü olan Sami Tunca’ya yüklemek istedi.

Yazı işleri müdürümüz Sami Tunca savunmasını gelecek celse yapmak istediğini belirtti. Yazı sahibi S. Serbülent Sürücü, savunmasının hazır olduğunu ve savunma yapmak istediğini söylese de, heyet başkanı “zaten sana ceza verilemeyecek davanın neyini savunacaksın, saat 16.00 olmuş, sabahtan beri buradayım sizinle mi uğraşacağım” dediğinde, S.Serbülent Sürücü “savunma hakkımız var ve bunu kullanacağız” dedi.

Heyet başkanının bunun üzerine “sesini kes yerine otur” diyerek hakaret içeren tavrı, duruşmadaki amacını, daha savunmalar yapılmadan sonucun kararlaştırıldığını ortaya koyuyordu.

Sami Tunca’nın heyet başkanına hakaret etmemesini ve tavırlarını değiştirmesini söylemesi üzerine, heyet başkanı sokak ağzıyla konuşmaya devam ederek, yazı işleri müdürümüzü dışarı çıkarmak istedi. Askerler Sami Tunca’yı zorla dışarı çıkarmaya çalışırken, savunma yapılmasına izin verilmeyen S.Serbülent Sürücü de buranın mahkeme olmadığını, burada yargılama yapılmadığını, mahkeme heyetinin taraflı davrandığını söyledi. Heyet başkanının “hepiniz dışarı çıkın” demesi üzerine askerler tüm tutsakları zorla dışarı çıkarmaya çalıştı.

Mahkemeyi izlemeye gelen dostları, yoldaşları da onlara destek verdiler. Heyetin bu tutumunun yanlış olduğunu, aleni olarak taraf tutulduğunu söylediler. Heyet başkanı bu defa da özel güvenlik görevlilerini çağırarak, salondaki izleyicileri zorla dışarıya çıkarmaya çalıştı. Güvenlik görevlilerin salondakileri tartaklayarak dışarı çıkarmaya çalışmasıyla tartışma başladı. Yaşanan tartışma ve arbede adliye çıkışına kadar devam etti.