< Gezi'den 10 Yıl Ceza

2013 yılının Haziran ayında İstanbul Taksim Gezi Parkı'nda başlayan ve ülke geneline yayılan eylemlerin sonucunda binlerce kişiye dava açılmıştı. Mücadele Birliği Platformu temsilcisi Ali Ekber Sever de hakkında dava açılan onlarca kişiden biriydi. Açılan davalarla ilgili hukuki süreç 4 yıl devam etti.

Bugün İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Gezi Parkı eylemlerine katılan Ali Ekber Sever hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahla katılarak ihtara rağmen dağılmama”, “Görevi yaptırmamak için direnme”, “Terör örgütü üyesi olma” suçlamasıyla 10 yıldan fazla cezaya hükmedildi.

Ali Ekber Sever ceza aldığı bu mahkemeye savunmasında şunları söyledi:

“Bu dava siyasi bir davadır. Savcılığın ceza istediği iddianamede örgüt üyesi olduğuma dair hiçbir delil yok. Beni bununla ilişkilendirdikleri şeyler yasal olarak yapılan miting ve basın açıklamalarıdır. Bunlarda anayasa tarafından demokratik haklar olarak güvenceye alınmıştır. Ben bir vatandaş olarak anayasal hakkımı, demokratik hakkımı kullanıyorum.

Ben Deniz Gezmişleri anma mitingine katıldım. Sadece katılmadım tertip komitesinde de bulundum. Yasal olarak izin verilen bir miting, buna dayanarak beni nasıl örgüt üyeliğiyle ilişkilendirirsiniz bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Yasa dışı örgütün yayını dediğiniz Mücadele Birliği gazetesi, adresi yeri yurdu belli olan, vergisini veren bir gazetedir. Hatta güvenliğin yüksek olduğu cezaevlerine bile düzenli olarak gelen bir gazetedir. Nasıl olurda yasadışı olur. Bu dava tamamen düzmecedir. Doğru dürüst ne bir delile dayanıyor, ne de başka bir şeye. Üstelik bu iddianameyi hazırlayan savcı örgüt kurmaktan cezaevine girmiştir. Heyet değişmiştir. O zaman bu aynı iddianameyle nasıl suçlanırım. Size yapılınca, yanlış; bize yapılınca mı, doğru oluyor? Heyetin tüm bunları dikkate almasını istiyorum. Vereceğiniz ceza kararı kamu vicdanında yaralar açacaktır. Zaten adalete güven sarsılmıştır. Bunu daha da pekiştirecektir.

Bu dava siyasi bir davadır. Ben bir işçiyim. Komünist bir işçiyim. Kararınız ne olursa olsun düşüncelerim değişmeyecektir.”

Mahkemeye ara verildi. Aradan sonra dinleyiciler salona alınmadı. Ve mahkeme heyeti Ali Ekber Sever'e farklı farklı maddelerden 10 yıldan fazla ceza verdi.

Cezanın sonunda Ali Ekber Sever duruşma salonundan ayrılırken “Fabrikalar, Tarlalar, Siyasi İktidar, Herşey Emeğin Olacak!” sloganını attı.