< İstanbul Kürt Kültür Sanat Günleri Başlıyor...

İstanbul Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) tarafından düzenlenen, tiyatro gösterileri, konser, resim sergisi, film gösterimleri ve panel gibi sanatsal etkinliklerin yer alacağı 3. İstanbul Kürt Kültür ve Sanat Günleri'ne ilişkin Mezopotamya Kültür Merkezi'nde basın açıklaması gerçekleştirildi.

İSTANBUL - İstanbul Mezopatamya Kültür Merkezi (MKM) tarfından bu yıl 3. kez düzenlenecek olan İstanbul Kürt Kültür Günleri etkinlikleri 25 Ekim'de başlayacak. Tiyatro gösterileri konser, resim sergisi, film gösterimi, panel gibi pek çok sanatsal etkinliğin yer aldığı kültür günlerine ilişkin Beyoğlu'nda bulunan Mezopotamya Kültür Merkezi'nde etkinlik içinde yer alan sanatçılar tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Nurhak Kılagöz, Ruken Yılmaz ve Rugeş Kırcı ve etkinliklerde yer alacak sanatçıların katıldığı basın açıklamasında metni Kürtçe olarak Ruken Yılmaz, Türkçe olarak Nurhak Kılagöz okudular.

Bazen ciltler dolusu kitapla anlatılamayanların bir fotoğraf karesi olup yüzümüze çarptığı, kimi zaman yazılan bir cümlenin, varlığımız boyunca peşinden koştuğumuz hayatın anlamını söylediğini, bazen de bir tınının başkalarının acısını yüreğimizde hissetmemizi sağlayarak sanatın hayatla birlikte hep var olduğu belirtildi.

Sanatın, bir anlamda hayatı güzelleştirmek isteyenlerin işi olduğunu, sanatçıların içinde bulunduğumuz ve yanıbaşımızda yaşanan savaşların gölgesinde hayata tutunmamızı, yaşamı bir nebze olsun yaşanabilir kılmaya çabaladıklarını ve sanatın kimi zaman acılarımızı sağaltıp yaralarımıza merhem olduğunu ifade edildi.

Savaşların ve acıların yaşandığı bu kaotik ortamda biraz pencereyi aralayıp, içeriye temiz hava girmesi için çabaladıklarını ve bu nedenle düzenlenen çeşitli sanat etkinliklerinden oluşan İstanbul Kürt Kültür Sanat Günleri'nin üçüncüsünün başlamak üzere olduğu ifade edilen açıklamada "Bu etkinliklerle biraz oksijen almaya çalışacağız ve bu atmosfer değişikliğinin hepimize iyi geleceğini umuyoruz" denilerek program hakkında bilgiler aktarıldı.

25-29 Ekim tarihleri arasında Mezopotamya Kültür Merkezi organizasyonuyla yapılacak etkinlikler 25 Ekim Çarşamba günü Murat Satılmış adlı tutsak tarafından yapılmış olan resimlerin sergisi ile başlayacak. Serginin açılışı Beyoğlu'nda bulunan Cezayir Toplantı Salonu'nda saat 13.30'da gerçekleşirken, yine aynı mekanda saat 14.00'de ise OHAL döneminde yürütülen Kürt kültür sanat çalışmaları ve kapatılan kültür sanat kurumlarından emekçilerin yaşanan süreci konuşacakları "O'halde Sanat" adlı panel düzenlenecek.

İlk gün etkinlikler akşam 20.30'da Şişli Kent Kültür Merkezi'nde Şahiya Stranan (Şarkıların Şöleni) adlı konser ile son bulacak.

3. İstanbul Kürt Kültür Sanat Günleri, Kenter Tiyatrosu, Su Gösteri Merkezi, Bostancı Gösteri Merkezi gibi mekanlarda yapılacak çeşitli etkinliklerle devam edecek. Etkinlik programı ise şöyle:

 

25 Ekim Çarşamba

13.30 Sergi Cezayir Toplantı Salonu

14.00 Panel Moderatör: Genim İldan, Cevahir Sadak, Agit Işık, Berfin Emektar, Sami Tan

17.00 Film (Kısa)

20.30 MKM Açılış Konseri - Şahiya Stranan - Şişli Kent Kültür Merkezi

26 Ekim Perşembe

14.00 Sunum - “Üç Diasporada Kürt Edebiyatı”

20.00 Dawîya dawî

20.00 Konser - Xalit Tari, Ruşen Alkar, Agit Işık, Kenter Tiyatrosu


27 Ekim Cuma

16.00 Heft û Heşta Du Kesan - Su Gösteri Merkezi

18.00 Dengbêj - Su Gösteri Merkezi

20.00 Qırıx - Gölge

20.00 Konser - Rojhilat Project, Mizgin Tahir, Ayfer Düztaş - Kenter Tiyatrosu

28 Ekim Cumartesi

15.00 Amed Yeni Oyun - Su Gösteri Merkezi

18.00 Konser - Serhat Çarnewa, Metin Kemal Kahraman, Bajar, Şehribara Kurdi, Zelal Gökçe, Nurcan Değirmenci, Deniz Esmer, Çiya Şenses - Bostancı Gösteri Merkezi

29 Ekim Pazar

15.00 Amed Şano - Qırıx - Su Gösteri Merkezi

18.00 Stêrkên Azadîyê - Gölge

20.00 Bêrû TJN - Kenter Tiyatrosu