Yazdır

Dün sabah saatlerinde Şırnak kent girişine yakın bir kömür ocağında meydana gelen göçükte, içeride çalışan 8 işçiden 7’si hayatını kaybetti, bir işçi kurtarıldı.

1 No'lu Kömür Ocağı’nda yaşanan göçükte Sekvan Üstün, Uğur Kabak, Yılmaz Mağdur, Mesut Mağrur, Ramazan Uğur, Mehmet İzer, Abdullah Kayaş ve soyismi öğrenilemeyen Vedat adlı işçiler göçük altında kaldı. Olay yerinde bulunan diğer işçiler göçüğü haber verince bölgeye UMKE, AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi.

İşçilerin de yardım ettiği kurtarma çalışmalarında kurtarılan 7 işçi Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Sağlık durumu ağır olan 6 işçi yaşamını yitirirken, ilerleyen saatlerde de 8. işçinin cansız bedenine ulaşıldı.

Yaşamını yitiren işçilerin yakınları olayı duyar duymaz hastaneye akın etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Şırnak’ta meydana gelen kazanın olduğu maden sahası, işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için MİGEM tarafından 2013 yılında faaliyete durdurulmuş bir sahadır” diyerek madenin kaçak çalıştığını söyledi.

Aynı sahada, 2014 ve 2015 yıllarında meydana gelen 3 göçükte 3 kişinin yaşamının yitirdiği, 15 kişinin ise yaralandığı öğrenildi.

Şırnak kömür ocaklarında bu son olayla birlikte bugüne kadar meydana gelen göçüklerde yaşamını yitirenlerin sayısı 15’e çıkmış oldu, 16 kişi de yaralandı.

Bu işcinayetinden ayrı bir de dram çıktı… Hayatını kaybeden işçi Sekvan Üstün, Cizre’de bodrumlarda katledilen MKM sanatçısı hayatını kaybeden Gülistan Eylem Üstün'ün kızkardeşiydi. Vasiyeti üzerine gece saatlerinde kızkardeşinin yanına defnedildi.

Yaşanan bu işcinayeti ile ilgili bugün açıklama yapan Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak ise “3 kişilik bilirkişi heyeti ile olay mahallinde yapılan ilk incelemede, herhangi bir kaçak kömür üretimine rastlanmadı” dedi, “kaçak maden” açıklaması yapan bakanlık ve valiliği yalanladı.

Savcılığın açıklamasında "Cumhuriyet Savcısı ve 3 kişilik bilirkişi heyeti ile olay mahallinde yapılan ilk incelemede, herhangi bir kaçak kömür üretimine rastlanmadığı ancak söz konusu yüklenici firmanın üretime hazırlık çalışmaları kapsamında faaliyetler icra ettiği tespit edilmiştir. Olaya ilişkin alt yüklenici firma sahibi ile 2 çalışan gözaltına alınmış olup, bilirkişi raporu kapsamında meydana gelen olayda ihmali ve kusuru bulunan diğer kişiler hakkında işlem tesis edilecektir" denildi.

Bölgedeki 6 kömür madeni ocağının ruhsatının bölgenin zengin insanları arasında bulunan Mehmet Emin Acar’a ait olduğu ve göçüğün yaşandığı ocağın Özmağrur adlı taşeron firma tarafından çalıştırıldığı öğrenildi.

Valilik “terör örgütü ile bağlantıları yönüyle çok kapsamlı soruşturma başlatıldığını” söylerken, HDP Milletvekili Leyla Birlik mecliste verdiği soru önergesinde “Söz konusu kömür ocağını işleten sözleşmeli şirketin mi “terörle” bağlantıları araştırılacaktır yoksa kömür ocağını işleten şirketin devletle anlaşmalı olan şirketinin mi? Ya da maden ocağında çalışan ve hayatını kaybeden emekçilerimizin mi terörle bağlantıları araştırılacak?” diye sordu. Aynı zamanda maden ocaklarının işletilmesine, taşeron şirketlere ve kazaya yol açan etmenlere dair de sorular yöneltti.