Yazdır

2 yıl önce 10 Ekim günü Ankara’da yaşanan katliam, yıldönümünde pek çok yerde anıldı.

“Barış Mitingi” için Türkiye ve Kürdistan’ın hemen her yerinden gelen binlerce kişinin ortasında, Ankara Garı önünde patlayan bomba yüzün üzerinde canımızı aramızdan almış, yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Katliamın gerçekleştiği yerde kuş uçurtulmazken, anma için gelenlere de polis saldırdı.

Aralarında 10 Ekim Derneği’nin de bulunduğu çok sayıda kişi Ankara Garı önüne gitmek isterken, Gar’a çıkan tüm yollara polis barikatları kurulmuştu ve alana geçişe izin verilmedi. Katliam alanına geçmek için Sıhhıye Köprüsünde ısrarla bekleyişini sürdüren kitleye polis biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı, Ankara Adliyesi önüne kadar kalkanlarla sürdü, gözaltılar yaşandı.

Saldırının ardından İMO önünde yeniden bir araya gelen aileler ve kurumlar “Katil IŞİD işbirlikçi AKP” sloganıyla saldırıyı ve katliamı protesto etti. Saygı duruşuna geçen kitleye polis biber gazı sıkarak kalkan ve coplarla darp etmeye başladı. İMO içine giren kitleye burada da gaz bombası atıldı.

Dağılan kitle İMO önünde tekrar toplanarak Güvenpark’a yürüdü. Burada sloganlarla katliamda katledilenleri ananlar, bu kez köpekler eşliğinde polis saldırısına uğradı. Anmaya katılanlar da gözaltına alınmaya çalışıldı. Şu ana kadar 15 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Saldırıyı protesto etmek için KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği öğle saatlerinde bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

10 Ekim Derneği’nin toplantı salonunda KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen’in okuduğu açıklamada sabah yaşanan saldırı özetlendi, “Bombalar, katliamlar, polis saldırıları emeğin haklarını savunmamıza, demokrasinin, barışın tesis edildiği laik bir Türkiye için mücadele etmemize engel olamayacak!” denildi.

Bu esnada İzmir’de de bir anma düzenlenirken, katledilenler de mezarları başında anıldı.