< Kod-A Bilişim İşçileri Eylemde

Bir süredir Sosyal İş Sendikası'nda örgütlenmeye çalışan Kod A Bilişim işçileri

Çoğunluk de bir süredir devam eden örgütlenme çalışmaları sonucunda işçiler, Çalışma Bakanlığı'ndan çoğunluk tespit belgesinin patronlara ulaşmaya başlaması üzerine baskılar ve tehditlerle karşılaşmaya başladılar. patron işçileri işten atma ve sürgünlerle tehdit ederken, işçiler 26 Eylül'de bir uyarı eylemi yaptılar.

İzmir ve İstanbul'da yapılan uyarı eylemine 250'yi aşkın işçi katılırken, sendika açıklamada, "Kod-A işverenini bir kez daha görüşmeye davet ediyoruz. İşveren bu çağrımıza yanıt vermezse, bugün mesai saati sonuna kadar Sendikamızla görüşerek çözüm yolunu açmazsa, yarın Kod-A'da yaşananları tüm kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Kod A, şirketlere dijital arşiv sağlayan bir firma ve İzmir'de, İstanbul'da işyerleri var.

İşçiler yaptıkları çağrıya patronlardan hiç bir yanıt alamayınca, 27 Eylül günü bir basın açıklaması yaparak yaşadıkları süreci anlattı, taleplerini duyurdu.

İstanbul'da yapılan açıklamada patronun ilk olarak, ÇSGB’nin sendikanın çoğunluk tespitine itiraz ederek süreci tıkamaya çalıştığı söylendi, "İş Yasasının 22. maddesine aykırı biçimde işçilerin onayı alınmaksızın şehir içi ve dışı görevlendirmeler yapan işveren, sürgün niteliği taşıyan bu görevlendirmeleri kabul etmeyen işçileri, İş Yasasına aykırı biçimde işten çıkarmaktadır” denildi.

İşçiler, "Proje değil işçiyiz" derken, eylemdeki DHL işçileri de gelerek Kod A işçilerine destek verdi.

İzmir'de yapılan açıklamada da Kod-A işyeri önünde yapıldı. Küçük servisler ile taşınan işçiler, yarı yolda büyük servis araçlarına nakledilerek tam mesai saatinde işyerine getirilerek apar topar işyerine sokuldu, öğle arasında da içeri hapsederek eylemci işçilerle karşılaşmalarına engel olundu.

İşçiler, 3 Ekim günü de eylemde idi.

İstanbul'daki basın açıklaması, Güneşli'de bulunan Türk Telekom binası önünde gerçekleştirildi, DHL işçileri de gelerek açıklamaya destek verdi.

Basın açıklaması boyunca alkışlarla "Sendika Hakkımız Engellenemez", "Baskılar Sürgünler Bizi Yıldıramaz", "Toplu Sözleşme Hakkımız Engellenemez" sloganları atıldı.

işçiler, İstanbul/Güneşli’de eyleme başladı. Güneşli Türk Telekom önünde oturma eylemine başlayan Kod A işçileri, talepleri karşılanana kadar eyleme devam edeceklerini vurguladı, patronu bir kez daha sendikal haklara saygı gösteremeye, baskı ve tehditlere son vermeye, işten atılanları işe geri almaya çağırdı.

İşçilere Güneşli Telekom önündeki eylemlerini sürdürüyor.