Yazdır

Nuriye ve Semih İle Dayanışma, Nuriye Gülmen'in geceyarısı hücresinin basılarak hastaneye kaçırılmasını, Kadıköy'de Süreyya Operası önünde protesto etti.

Saat 19.00'da toplanan İstanbullular, “Zorla Müdahale Cinayettir, Cinayete Ortak Olmayacağız, Yaşatacağız” pankartı ve Açlık Grevinin 202. Günü dövizleri ile basın açıklaması yaptı.

Sabaha karşı 03.00'te Sincan'da kaldığı hastane hücresinden kitap okurken kaçırılan Nuriye Numune Hastanesi Yoğun Bakım Servisi'ne götürülürken, refakatçisi Beyza Gülmen yanına alınmadı, kapısına da jandarma yığınağı yapıldı. Nuriye götürülürken sesine kalkan Semih Özakça ise kapı dövüp slogan atarak bunu protesto etmişti.

Uluslararası İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve TC Anayasası'nda yaşam hakkının güvence altına alınmasına dair maddelerin okunarak başlandığı basın açıklamasında, işelerine geri dönmek için 322 gündür eylemde olan ve 202 gündür açlık grevi yapan Nuriye ve Semih'e yönelik zorla müdahale tehdidinin bu yaşam hakkını gasp etmek olduğu vurgulandı.

Nuriye'nin hastaneye kaldırılmasına gerekçe olarak “son günlerde çok uyuması” gösterilirken, 28 Eylül günü görülecek olan mahkemesine 2 gün kala kaçırılmasının aynı zamanda savunma hakkına yönelik saldırı olduğu söylenen açıklamada, ilk mahkemeleri öncesi 16 avukatının gözaltına alınıp 14'ünün tutuklanmış olduğu anımsatıldı.

“Nuriye Semih savunmaları ile aslen faşizmin kendisini yargılayacaktır. Yargılanmaktan korkuyorlar” denilen açıklama, “Nuriye ve Semih İçin Dayanışma olarak siyasi iktidarı ve bu pervasızlığın bütün muhattaplarını uyarıyoruz, derhal bu hukuksuz, vicdansız ve gayri insani tutumdan vazgeçin. Nuriye ve Semih'e olası bir zorla müdahaleden devlet ve siyasi iktidar sorumludur. Devletin vatandaşlarına dönük bu düşman tavrı tarihi bir talihsizliktir, utançtır. Bu vebalin ve utancın ortağı olmayacağız. Nuriye ve Semih'in talepieri talebimizdir, yaşama ve direnme haklarının savunucusuyuz” denilerek sona erdi. Ardından "Bıçak Kemikte" şiiri okundu hep bir ağızdan.

Eylem, sloganlar ve 28 Eylül'de yapılacak olan Nuriye ve Semih'in 2. duruşması için Ankara'ya gitme çağrısı yapılarak sona erdi.