Cerattepe'de maden arama faaliyetlerinin sonlandırılması için Artvin Çevre Platformları tarafından imza kampanyası yapılarak onbinlerce imza toplandı. Çevre savunucuları bugün Kadıköy'de yapılan basın açıklamasıyla imzaların 16 Ocak salı günü TBMM'ye iletileceği belirtildi.

 İSTANBUL - Artvin Cerattepe'de Cengiz Holding'in maden araması yapmasına karşı Artvin halkının mücadelesi sürüyor. Maden araması yapılmasının durdurulmasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından Artvin Çevre Platformları tarafından İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Zonguldak, Kocaeli, Çanakkale, Antalya ve Sinop'ta on binlerce imza toplandı.

Toplanan imzalar 16 Ocak salı günü TBMM'ye teslim edilecek.

Ankara'ya gitmeden önce bulundukları kentlerde konuya dair basın açıklaması yapan platformun, İstanbul'da ise Bakırköy Özgürlük Meydanı ve Kadıköy Kilise Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

 İstanbul Kadıköy'de Kilise Meydanı'nda toplanan Artvin Çevre Platformu bileşenleri “Artvin'de Maden İstemiyoruz” yazan pankartı açıktıkları basın açıklamasında Cerattepe'de maden aramasının biran önce durdurulması çağrısı yaptı.

 Cerattepe başta olmak üzere Artvin ve çevresinde son zamanlarda verilen yüzlerce yeni maden ruhsatlarının Artvin’i yaşanması mümkün olmayan bir kent haline getireceğinin de ifade edildiği ortak açıklamalarda, “Maden işletmeleri, taş ocakları, HES’ler ve yeşil yol gibi doğayı tahrip eden çalışmalar Artvinlilerin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını tehdit etmektedir" denildi.

"Doğayı, endemik türler başta olmak üzere, bir bütün olarak tehdit eden, insanların kültürlerine ve yaşam alanlarına kast eden, ekolojik sistemde onarılmaz yaralar açması bilim insanlarınca kanıtlanmış olan, ülkemiz ekonomisine getiri sağlamaktan çok şirketlerin kar sağlaması üzerine planlanmış çalışmalara karşı mücadele etmenin ülke ve çevre sevgisinin gereği olduğuna inanıyoruz” denilen açıklamada Artvin’de OHAL kapsamındaki yasakların devam ettiğine dikkat çekildi. Bu durumun insanların en temel haklarından biri olan sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının savunulmasını ve ifade edilmesini engellediği belirtildi.

 Açıklama, “ Bizler ülkemizin değişik yerlerinde yaşayan Artvinliler ve çevre dostları olarak Artvin’de halkın ve tüm canlıların yaşam hakkını elinden almaya çalışan uygulamaların son bulmasını ve Cerattepe’deki madencilik faaliyetlerine derhal son verilmesini talep ediyoruz” denilerek sloganlarla sona erdi.