Yazdır

İHD Adana Şubesi, "Barış ve Vicdan" konulu paneli 9 Eylül günü Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde düzenledi. Panele İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş konuşmacı olarak katıldı.

Panel saat 13.00'da İHD’nin hazırlamış olduğu sinevizyon gösterisiyle başladı. Sinevizyonda Türkiye’de gerçekleşen olaylar çarpıcı fotoğraflarla yansıtıldı. Ardından barış ve demokrasi için ölümsüzleşenler adına saygı duruşu yapıldı.

İlk olarak Adana İHD başkanı konuşmasını yaptı. Ardından İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, İHD’nin 1986 yılında kurulduğunu ve asıl olarak cezaevlerindeki hak ihlalleriyle ilgilendiklerini söyledi. Eren konuşmasının devamında;90’lı yıllarda bile böyle bir sürecin yaşanmadığını, hak ihlallerinin bu süreçte çok fazla görüldüğünü, cezaevlerine kameraların koyulduğunu, hasta mahpusların ring aracında şiddete maruz kaldığını dile getirdi. Ve bunu sadece Tayyip Erdoğan düşmanlığı üzerinden yorumlamanın doğru olmadığını, görünürde ne kadar Erdoğan olsa da, devletin ve resmi ideolojinin Erdoğan ‘dan önce de var olduğunu örneklerle anlattı. Ayrıca “Kürtlerin sorunları tüm coğrafyayı etkilemektedir, 4 parçadaki Kürtler sıkıntı çekiyorlar, bu bir Kürt sorunu değil, Kürdistan sorunudur” dedi. Son olarak hakkında açılmış 143 tane dava olduğunu ve kesinleşmiş para cezalarının bulunduğunu, ama buna rağmen yurtdışına gitmeyeceğini, bir gün bunların geçeceğini çünkü haklı olanın bizler olduğunu dile getirerek konuşmasını bitirdi.

Daha sonra CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu söz aldı. Bekaroğlu, "Şu anda bile delil yok. Delil olmadan karar veriliyor" dedi. OHAL ile birlikte Meclis'in devre dışı bırakıldığını ifade eden Bekaroğlu, "Parlamento ne denetleme ne de yasama görevini yerine getiremiyor. Giderek karamsarlığa iten bir dönem yaşıyoruz" dedi. "Her an herkes terörist olabilir" diyen Bekaroğlu, "Onlara göre her muhalif ve karşı olanlar, her an terörist olabilir. Bunun zemini de yapılmış durumda. Şuanda bu karanlık durumu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Son olarak HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş söz aldı. Konuşmasında adalet ve barış kavramlarının iktidardan iktidara değiştiğini ve Türkiye’ de şu ana kadar var olan her iktidarda barış ve adalete karşı bir tavır alındığını söyledi. Adalet olmadan barış içinde yaşanamayacağını, sorunu iktidarların yarattığını ve barış için demokratik bir tepki göstermek gerektiğinden bahsetti.

Son olarak devletin çok büyük bir korku içinde olduğuna, adaletsizlik yaptıkça daha çok battıklarına dikkat çekti ve tarih boyunca her zaman adaletsizliğe karşı bir savaşım olduğunu, son sözü her zaman direnişçilerin söyleyeceğini söyledi.

Panel soru ve cevaplarla bitirildi. Yoğun bir katılımın olduğu panelde, salonunun etrafının TOMA ve zırhlı araçlarla ve çok sayıda resmi ve sivil polisleriyle dolu olduğu, çevrede geniş güvenlik önlemi alındığı gözlendi.

Mücadele Birliği / ADANA