HDP, Osman Baydemir, Dilan Dirayet Taşdemir, Ahmet Yıldırım, Meral Danış Beştaş ve Garo Paylan'dan oluşan bir heyetle 5 Eylül günü Anayasa Mahkemesi önünde bir açıklama yaparak, tutuklu eşbaşkanları ve milletvekillerinin tutukluluğu ile ilgili Anayasa Mahkemesi Başkanı ile görüşme talebinde bulundu.

Görüşme taleplerine yanıt alamayan HDP’li vekiller, Anayasa Mahkemesi içine girerek “Adalet Ve Vicdan Nöbeti”ne başladı. Milletvekillerinin yaklaşık 4 saat süren nöbetinin ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, milletvekillerini kabul etti.

HDP milletvekilleri görüşme sonrası yaptıkları değerlendirmede, bu açıklamaların kendilerini tatmin etmediğini söyleyen vekiller, hukuksuzluk ve anayasa ihlalinin devam ettiğini, bu yüzden ertesi gün 11.00’de yeniden geleceklerini, bu hukuk ihlalleri ortadan kalkana kadar Adalet ve Vicdan Nöbeti yapacaklarını açıkladı.

Açıklamanın ardından Nöbet Anayasa Mahkemesi’nin karşısında bulunan Ahlatlıbel Parkı’nda devam etti.

Nöbetin 3. gününde (7 Eylül) HDP’li vekilleri siyasi parti temsilcileri ve çeşitli kurum temsilcileri ziyaret etti. Ankara İl Örgütü’nde toplanarak Adalet ve Vicdan Nöbetine katılmak isteyen HDP’lilerin ise binadan çıkışlarına polis izin vermedi.

Nöbette yapılan açıklamada Osman Baydemir, tutuklu milletvekilleri hakkında hazırlanan iddianame ve fezlekelerden örnekler vererek çelişki ve saçmalıkları ortaya koydu, kamuoyuna yönelik yapılan yalan propagandalar olduğunu söyledi.

“Hedef konuşma özgürlüğüdür, hedef demokrasiyi tümden ortadan kaldırmaktır. Kendilerine kutsiyet atfediyorlar. Kendileri dışında herkes kötü, terörist” denilen açıklamada, fezlekeleri hazırlayan savcıların da Fetö’den tutuklu olduğu hatırlatıldı.