Yazdır

HDP’nin Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni sonlandırdıktan sonra yürüyüşe geçen HDP milletvekillerine polis biber gazı ile saldırdı. Saldırıya uğrayan kitle Kadıköy Söğütlüçeşme Caddesi'nde uzun süre sloganlarla eylemi sürdürdü. Kitleyi dağıtamakta zorlanan polis 5 kişiyi işkenceyle gözaltına aldı.

 

İSTANBUL – HDP'nin bir haftadır Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda sürmekte olan Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin bugün sonlandırılarak Van'daki devam edilecekti. Bugün ziyaretler sırasında nöbet yeri girişinde polis saldırısı yaşandı.
Bunun üzerine HDP akşam Kadıköy İskele Meydanı’na çağrı yapmıştı.

Milletvekilleri ile Halk Arasına Polis Barikatı
Akşam saatlerinde Yoğurtçu Parkı'nda bitirilen nöbet sonrası HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve HDP milletvekilleri İskele Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Çevik kuvvet ablukası ve tacizi altında yapılan yürüyüşe ise eşlik etmek isteyenlere izin vermeyen polis halkla milletvekilleri arasında kalkanlarla barikat oluşturdu.

HDP’Lİ VEKİLLER DARP EDİLDİ
Halk polisin engellemesini “Hak, hukuk, adalet HDP ile gelecek”, “Direne direne kazanacağız” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ile protesto etti. Kadıköy Altıyol'da yüzlerce kişi HDP’lileri karşıladı. Polisin engeline rağmen halkın burada HDP milletvekilleri ile bir araya gelmesi üzerine polis milletvekillerine ve halka plastik mermi ve biber gazı ile saldırdı. Polisler saldırıda gazetecileri de darp etti. Saldırıda, HDP’li milletvekilleri de darp edildi.
Polisin kalkanlarla itlerine dağıtmaya çalışmasına rağmen Söğütlüçeşme Caddesi'nde gruplar halinde çoğalan insanlar protestolarını sürdürdü.
HDP’liler, polis kordonunda İskele Meydanı’na varana kadar onları, binlerce kişi yol üzerinde karşıladı. Yol üzerinde HDP’lilere destek olmak isteyen ve slogan atan bazı yurttaşlar polislerce darp edildi. Buna rağmen halk HDP polis barikatıyla çevrili milletvekilleriyle  güzergah boyunca yürüdü.
İskele Meydanı’nda HDP’lileri karşılayan kitleye de polis plastik mermilerle  saldırdı. Kitle buna rağmen alandan ayrılmadı ve HDP milletvekilleri polis kordonu içerisindeki açıklamasını dinledi. Polislerce ablukaya alınan alanda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Diyarbakır ve İstanbul’da 13 gündür polisin ablukası ve kuşatması altında süren Vicdan ve Adalet Nöbeti'ne, polisin ablukasını ve saldırısına değindi.
"Bu ülkede demokratik siyaset yok ediliyor, hukukun üstünlüğü yok ediliyor. Kadın kazanımları, işçilerin kazanımları, gençlerin kazanımları yok ediliyor. Yeni bir yaşam için mücadele ediyoruz" diyen Kemalbay, bütün demokrasi güçlerine ortak mücadele çağrısı yaptı. 
Referandum sonuçlarını hatırlatan Kemalbay "Ondan bugün cezalandırılıyor. Ondan özgür basına saldırılıyor, ondan hak savunucularına saldırılıyor, ondan barış akademisyenlerine saldırılıyor. Nuriye ve Semih ondan kaynaklı halkın gözü önünden saklanmak için tutuklandı. Bunların vicdan ve adalet neresinde? Tüm bu yaşananların karşısında vicdan ve adaletin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz” dedi.

Kemalbay, “Halk bizi istemiyormuş. Çekin bu polislerinizi… Görelim halkın kimi isteyip istemediğini. Halk bizi istemiyorsa neden bu kadar saldırıyorsunuz. Zulüm edenler kendilerini tarihin çöplüğünde bulacaklar. Zulüm ile abad olanın ahiri berbat olur. Sende bu zalim iktidarınla anılacaksın”  diyerek devletin katliamlarına değindi. 

Kemalbay, “Nasıl ki bu halk zulme boyun eğmediyse bundan sonra da buyun eğmeyecek. Bunu siz de gördünüz ve bundan sonra da göreceksiniz. Bugün faşist bir iktidar ile karşı karşıyayız. Büyük bir cesaretle bu mücadeleyi sonuna kadar sonlandıracağız. Bizler zulmün karşısında diz çökmedik, çökmeyeceğiz de. Selam olsun zindanlar direnenlere, selam olsun zulmün karşısında dimdik direnenlere. Zulme karşı mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. Gözlerinin içine baka baka direneceğiz” dedi. Kemalbay, “Binlerce arkadaşımız polis kuşatmasına rağmen inatla, dirençle geldiler. Ya barikatların ardından ya da heyetler şeklinde gelerek bize destek oldular. Nöbet boyunca bize desteklerini sunan halkımıza ve demokrasi güçlerine teşekkür ediyoruz. Mutlaka kazanacağız. Direne direne kazanacağız" dedi.
Açıklamanın ardından sokak başlarında ve Söğütlüçeşme Caddesi'nde toplanan halk toplanan halk sloganlara devam etti. Halkı uzun süre dağıtmaya çalısan polise çevrede toplanmaya başlayanlar da tepki gösterdi. Kitleyi dağıtmakta zorlanan polis 5 kişiyi işkence ederek gözaltına aldı. Polisin gözaltıları da alkış ve sloganlarla protesto edildi. Halkı dağılmayınca kalkanlarla kitleyi bölerek ve basını uzaklaştırarak protestoları engellemeye çalıştı.
Gözaltına alınanların isimleri  ise Anıl Deniz Gider, Mehmet Emin Kurtal, Vayis Adıgüzel, Erkan Yıldırım, Sadık Baran.